miercuri, 24 aprilie 2013

Intre cinste si necinste



               Populatia matura a Romaniei se poate imparti in cateva categorii :
1)  Hotii, aici intra, dupa parerea mea: evazionistii fiscali, afaceristii care dau “tunuri”, manglitorii de toata mana, coruptii, chiar si corupatorii, talharii.
2) Cei care din diferite motive nu pot fura, le este frica, ori nu au de unde fura, locul lor de munca nu le lasa posibilitatea sa fure ceva, ori sunt someri, ori pensionari. Acestia sunt cei mai mari dusmani ai celor care fura, asta din motivele enuntate mai sus.
3) Oamenii cinstiti, se gasesc in toate domeniile de activitate, din pacate sunt din ce in mai putini, acestia isi vad de treaba lor fara a face caz de cinstea lor. Considera a fi normala, situatia lor de oameni cinstiti.
1a) Sa poti face o evaziune fiscala trebuie sa ai o activitate din care scoti un profit, profitul ar trebui impozitat, aici intervine “ingineria” financiara, nu raportezi profit, asta fie  tinand o contabilitate dubla, fie nu emiti factura, fie emiti factura cu o suma mai mica decat realul. Sa poti “dormi” linistit, e bine sa ai pe cineva la “Garda Financiara”, ca atunci cand un comisar vine in control, se uita, nu vede nimic deosebit, plange pe umarul intreprinzatorului ca il vede ca si falit isi ia dreptul si pleaca. Cine spune ca cei din Garda Financiara nu stiu de modul in care  se face evaziunea fiscala, ori nu cunosc cel putin 50% din tot ce este la negru acum, ori este naiv. Evaziunea fiscala se face cu binecuvantarea celor  care ar trebui sa-i controleze, de aici isi iau foarte multe structuri seva existentiala.
1b) Intreprinzatorii care fac afaceri cu statul, aici lucrurile sunt mult mai simple, il cheama ministrul, presedintele consiliului judetean, primarul si ii spune : “baiete, om te-ai facut, iti dau lucrarea asta, ai atatia bani alocati, 30%  ii aduci la mine, 30% sunt ai  tai,  40% e lucrarea”. Asta este numai un exemplu, nu le pot enumera pe toate.
1c)Despre ciubuc, am sa ma refer la doctori, voi spune numai atat: sa taie factura la ciubucul pe care-l primesc si este in regula, dar ce facem cand este vorba de politie, judecatori, procurori, inalti functionari ai statului, aici sunt probleme grave, nu stiu de unde vom lua clasa politica care sa  aiba vointa de a taia cu bisturiul aceasta cangrena a societatii noastre; pe langa politicieni ne trebuie si celelalte institutii abilitate, sper sa ne ocupe Germania, poate rezolva ei problema.
2) Cei din categoria asta isi trambiteaza blamul impotriva celor care fura, din egoismul neputintei,  se stropsesc cu bale la gura impotriva hotilor, daca ar exista vreo posibilitate pentru ei de a fura, oricand ar lua locul hotilor, ce gura lor nu trebuie sa manance.
3) Oamenii cinstiti cu adevarat, sunt cinstiti si gata, nu le auzi gura, din prea mult bun simt.
 Din pacate asta este Romania, o cangrena mare, urata, puturoasa, de unde luam chirurgul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...