vineri, 28 iunie 2013

73 de ani fara Basarabia!



            Astazi se implinesc 73 de ani de cand URSS-ul a anexat Basarabia si Bucovina de Nord. In urma cu 73 de ani s-a scris prima pagina neagra din istoria recenta a Romaniei, aveau sa urmeze cedarea Transilvaniei in baza diktatului de la Viena semnat de Ribentrop ministrul de externe al Germaniei fasciste.
            In baza pactului Molotov – Ribentrop (ministrii de externe din URSS si din Germania), URSS-ul a trimis o somatie Romaniei prin care  se ordona sa cedeze Basarabia. Ministrul de externe de atunci Grigore Gafencu a incercat sa gaseasca sustinere pe la cancelariile straine, fara rezultat. In sedinta de coroana s-a luat hotararea de a se ceda fara lupta Basarabia. Carol al II-lea a considerat ca o lupta cu colosul de la rasarit era fara sorti de izbanda, mai ales ca tari precum Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg fusesera deja ocupate. Nu aveau cui cere ajutorul, la acea data Germania era considerata  aliatul de nadejde al URSS. Intrarea Romaniei in Razboi un an mai tarziu in iunie 1941, a fost tocmai pentru a ne lua Basarabia si Bucovina de nord inapoi de la rusi.
Ulterior razboiul a luat o turnura nefavorabila noua si am fost nevoiti sa incheiem pace separata si neconditionata cu URSS-ul. Dupa incheierea razboiului sa convenit ca pe langa celelalte despagubiri de razboi care contau in petrol si alte produse sa fie lasata si Basarabia ca despagubire de razboi pentru 20 de ani, urmand ca dupa 20 de ani sa revina Romaniei. Politica sovietica a vremi a spus ca RSS Moldoveneasca, cum se numea acum Basarabia, nu vrea sa mai revina la patria mama, subiect inchis. Cand au fost negociate conditiile de pace de ce nu s-a pus problema despagubirii URSS-ului din tezaurul romanesc ce este si acum la rusi? Este o intrebare retorica nimeni nu stie raspunsul.
            Puteam dupa 1990 sa ne unim cu ce a mai ramas din Basarabia, pentru ca o mare parte din sudul tarii, partea ce avea iesire la gurile Dunarii si la Marea Neagra, a fost cedata Ucrainei, dar nu s-a dorit. Am facut pod de flori dar gardul nu l-am rupt si probabil asa se va merge mult timp. Politicienii nu vor dori sa ramana fara slujbele frumoase numai pentru a face Romania Mare.

Un comentariu:

  1. Se implinesc 73 de ani de cand URSS-ul nu a anexat, ci si-a reanexat Basarabia care ii fusese luata de "pilotii miopi" care se aflasera la timona Romaniei in 1918!
    Deci, "Carol al doile a considerat ca o lupta cu colosul de la rasarit era fara sorti de izbanda,..". De aici se vede si mai bine cat de chiori au fost conducatorii de la 1918, si in ce rahat au bagat ei Romania!

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...