luni, 28 octombrie 2013

Un guvern surd si mut



            Pungesti, un sat  din Moldova ca oricare altul  pana in 14 octombrie cand, societatea Chevron a venit cu utilaje pentru a sapa o sonda de cercetare a gazelor de sist. De aici s-a pornit o intreaga neintelegere ce a generat manifestatii puternice si ocuparea zonei, unde  urma sa se amplaseze sonda, de catre localnici. Manifestatiile ostile la adresa societatii Chevron, au determinat-o pe aceasta sa-si retraga utilajele pana la lamurirea situatiei de catre guvern. In tot acest timp adica din 14 octombrie pana astazi 28 octombrie localnici au montat pe camp corturi si pazesc locul pentru ca Chevron sa nu vina in lipsa lor si sa-si monteze utilajele. Pentru mai multa siguranta, chiar in locul unde urma sa se monteze utilajele pentru inceperea lucrarilor de cercetare, satenii prin grija unei manastiri au montat o troita care, a fost sfintita  de catre un sobor de preoti.
            Manifestatia de la Pungesti tinde sa devina  un fenomen ce va trece hotarele localitatii, cu efectul bulgarelui de zapada ce se rostogoleste din varful dealului.
            Toate aceste miscari  au la baza indolenta guvernului care, in loc sa se deplaseze la fata locului pentru a discuta cu oamenii si pentru ai pune in cunostinta de cauza cu ceea ce vrea el, guvernul, sa faca, a preferat sa dea comunicate de presa si sa faca dezbateri prin diferite studiouri de televiziune.
            Pana la urma oamenii din Pungesti nici nu doreau prea multe, vroiau sa fie bagati in seama, vroiau sa fie tratati cu respectul  cuvenit unor oameni, ce se aflau acolo la ei acasa si peste care au fost trimisi niste americani sa sape o sonda. Pungestenii considera un afront gestul guvernului de a trimite un strain in ograda lor, fara a li se cere permisiunea.
            Victor Ponta, tanar Prim Ministru, ar fi trebuit cu elanul si curajul datorat si varstei, ca in primul minut de zavera sa fi plecat spre Pungesti si  sa fi discutat cu tarani toate neintelegerile iscate, sunt sigur, ca prezenta lui  ar fi dezamorsat viitoarele manifestatii. Faptul ca nu a mers, a lasat sa se dezolte o mica revolta ce tinde sa devina fenomen, fiecare zi ce trece, trece in defavoarea guvernului, daca la inceput oamenii ar fi putut fi usor linistiti, acum vor trebui eforturi serioase pentru a-i face pe oameni sa inteleaga necesitatea montarii  utilajelor  de explorare a gazelor de sist.
            Personal nu stiu daca exploatarea gazelor de sist este periculoasa, ori nu, ca fost petrolist pot spune ca numai accidentele ar putea fi cauze de poluare, fie a atmosferei, fie a apei. Daca consolidararea tubulaturi este facuta conform normelor  si instalatia de prevenire si exploatare de la suprafata este etansa, nimic nu se poate intampla. Folosirea apei in procesul de forare si exploatare se face si acum la sondele clasice de petrol si gaze, iar  “fisurarea  hidraulica” este destul de veche si se foloseste si acum in exploatarile clasice.
Pentru linistea satenilor din Pungesti, Primul Ministru al Romaniei sa faca imediat deplasarea in localitate, sa stea de vorba cu cetatenii si sa dezamorseze situatia, altfel tinde sa devina un fenomen de masa si impreuna cu manifestatiile anti RMGC pot duce, pe fondul saraciri populatiei ,la caderea guvernului, ceea ce nu cred ,ca acum ar fi o solutie. Nu uita d-le Ponta ca acolo locuiesc niste oameni care au personalitate si ceva mai mult bun simt decat cei care au navalit peste ei fara a le cere voie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...