luni, 30 decembrie 2013

30 dec.1947--30 dec.2013



            In urma cu 66 de ani, regimul acelor vremuri a determinat regele sa abdice, impotriva vointei sale. Din acel moment Romania devenind republica, mai précis Republica Populara Romana. Timp de 42 de ani Partidul Comunist prin activistii sai a avut grija sa ne spuna ce criminale au fost timpurile de dinainte de 23 august 1944, de ce a fost nevoie ca acel regim burghezo-mosieresc sa fie condamnat si indepartat de la putere si din viata. Nu se rata ocazia de a fi comemorate acele zile in care guvernele burghezo-mosieresti au raspuns cu violenta la protestele taranilor si muncitorilor exemplificand mai ales, rascoala din 1907, grevele minerilor din’29 si greva ceferistilor din februarie ’33. Sigur sunt cu adevarat pacate ale unor guverne vremelnic aflate la putere, chiar daca numele partidelor ce formau acele guverne erau nume sonore si bine infipte in istoria acestei tari si as putea completa eu, cu merite deosebite in diferite perioade ale Romaniei de pana in 1944. Nu exista perioada istorica fara greseli, nu exista om politic care sa nu regrete anumite hotarari pe care le-a luat in diferite momente,  in acel timp a crezut ca este cea mai buna solutie, mai tarziu s-a putut vedea ca nu gasise cea mai buna rezolvare, desi poate ca fusese sfatuit sa aplice solutia buna. Inlaturarea regelui in acel nenorocit dec.’47 a fost un lucru aproape normal, tinand cont de ceea ce se intampla cu tarile din jurul nostru, ma refer la Bulgaria si Iugoslavia unde regalitatea fusese deja abolita, dar mai ales aceasta abolire venea in urma intelegerilor de la Yalta, acolo unde, pe marginea unui servetel, Churchill a impartit Europa, iar Romania a fost data URSS, in aceste conditii noi nu aveam alta sansa decat sa “imbratisam” comunismul. De altfel pentru regele Mihai abdicarea nu la luat chiar pe nepregatite, el se astepta la o asemenea masura radicala,  conform discutiilor  avute de rege cu capetele incoronate aflate la nunta viitoarei regine Elisabeta II si unde nu a gasit nici un sprijin, decat sfatul de a abdica.
            Il admir pentru puterea de a fi intrat de doua ori in greva regala, asta insemnand ca se opunea pe fata hotararilor luate de guvernul Groza, implicit Partidului  Comunist.
In copilaria mea asta insemnand perioada anilor ’50-60 la tara inca se mai gaseau case invelite cu paie, ori coceni, construite din lati, iar ograda era imprejmuita cu catina. Dezvoltarea industriala puternica de dupa 1965, a dus la exodul populatiei de la sat la oras, pentru a se transforma din tarani la coarnele plugului in muncitori ce primeau un salariu la fiecare 15 zile. Toate acestea au dus la schimbarea radicala a satului, pana acolo incat s-au pierdut toate acele obiceiuri si datini ce dadeau culoare si parfum sarbatorilor crestine.
            Personal il admir pentru verticalitatea si moralitatea sa, pentru modul in care a stiut sa gaseasca resurse in el pentru a razbate atunci cand s-a trezit singur si parasit.
O noua Romanie regala? Nu stiu daca este o solutie, dar cred ca un referendum pe aceasta tema ar fi binevenit.
            VA DORESC ACUM IN PRAG DE AN NOU, LA MULTI ANI CU SANATATE, MULTA FERICIRE SI MAI ALES SA AVEM O CLASA POLITICA,UN GUVERN, CARE SA NU UITE CA ESTE ROMAN SI CA ORICE HOTARARE IA, VA INTRA IN ISTORIE! TOATE CELE BUNE!

Un comentariu:

  1. Greva regala, pentru a satisface opinia publica britanica. Asta pentru pupincuristi regelui tortionar Mihai si pentru ANTONESCU si PNL-isti fripturisti masoni si fascisti.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=228920297142304&set=pb.100000730061474.-2207520000.1388493494.&type=3&theater

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...