luni, 22 septembrie 2014

"Nici nu mai ştiu câţi suntem"

        Declarăţia lui Robert Turcescu bulversează societatea românească prin faptul că, este pentru prima dată când ,un ofiţer acoperit îşi dezvăluie adevărata meserie.
Nu trebuie, să ne surprindă faptul că, jurnalistul Turcescu era ofiţer acoperit, astfel de ofiţeri sunt în toate sectoarele de activitate. Serviciile secrete sunt în slujba românilor şi nu a altor state. Dacă R.Turcescu ar fi fost ofiţer acoperit al Guyanei Britanice în România, atunci chiar avea o problemă, altfel nu văd nici -o problemă, numai dacă, serviciul pentru care a activat, nu va avea ceva de reproşat ofiţerului său.Dacă deconspirarea s-a făcut cu acordul serviciului şi tind să cred că da, e OK.,dacă nu, probabil va avea de suportat consecinţele faptei sale.
     De altfel pe Turcescu aproape că îl deconspirase fostul Ministrul MAN gen Oprea, atunci când îl avansase la gradul de colonel, iar informaţia a ajuns publică. Apropo, ceilalţi avansaţi în grad odată cu Robert Turcescu când se deconspiră?
Robert Turcescu a demonstrat că poate fi un fariseu perfect, un adevărat spion acoperit, pentru modul în care şi-a păstrat acoperirirea ,eu îl felicit, clacarea nu prea am înţeles-o.
      Munca de informare pentru serviciile secrete nu poate fi făcută, decât prin culegerea de informaţii, nu te poţi prezenta în uniformă în faţa cuiva, să ceri date despre un anumit lucru, vei fi refuzat, ori datele vor fi incomplet oferite. Ofiţerul acoperit e bun, pentru că el se integrează nemijlocit în mijlocul celor pe care îi suspectează de comiterea unor infracţiuni, lucrînd cot la cot cu ei, de multe ori, chiar, instigându-i să comită ceva rău. Nu trebuie să blamăm acest lucru, trăim într-o ţară democratică în care poliţia politică nu ar trebui să mai fie prezentă.
     Totuşi ,cazul Turcescu poate avea unele implicaţii politice, ţinând cont de faptul că a făcut partizanat politic. Este foarte posibil ca unele informaţii culese de el, să fi fost date spre folosire, celor pe care îi susţinea politic. Dacă acest lucru s-a petrecut, este foarte grav.
Traian Băsescu ştia de dubla subordonare a lui Turcescu? Dacă da, cum a folosit acest lucru?
Nu cumva siguranţa lui Băsescu vine tocmai din folosirea în interes propriu al acestor agenţi acoperiţi? A folosit cumva Preşedintele României datele furnizate de servicii, pentru întocmirea unor dosare compromiţătoare liderilor politici şi magistraţilor, precum J.E.Hoover?
Cred că s-a produs o fisură undeva, ori este o cacealma. Dacă R. Turcescu numai putea suporta să discute despre ofiţerii acoperiţi, ştiindu-se pe el în această situaţie, putea să îşi dea demisia din presă şi se apuca de cântat prin localuri. Oricum va trebui să plece din televiziune, cel puţin pentru un timp.
      Mai repede cred că a primit ordin să se deconspire, probabil presa se apropiase prea mult de adevăratul ofiţer activ acoperit şi aflat în poziţie cheie, pentru a îndepărta atenţia jurnaliştilor de la ţintă, a venit Turcescu cu bomba. Orice este posibil. Deconspirarea unui acoperit, nu se face fără acceptul instituţiei din care face parte, altfel încalcă legea. Un ditamai colonelul nu făcea greşeli copilăreşti, nu cred în lacrimile lui Turcescu, a demonstrat că poate fi, un dur când vrea.
         Întrebarea care mă frământă, este, de ce s-a descoperit? Cui foloseşte? Astea nu sunt lucruri care se fac atât de uşor, numai folosea Turcescu nimănui? Se implicase prea mult politic, iar noile structuri l-au abandonat? Undeva este adevărul, nefiind specialist am pus numai câteva întrebări ce pot fi considerate naive.
        Vorba lui Geoană :”Nici noi nu mai ştim câţi suntem”, era vorba de ofiţerii acoperiţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...