miercuri, 3 decembrie 2014

Un buget aşteptat, un guvern renovat

       Ecourile alegerilor prezidenţiale s-au stins, poporul a ales, dacă a ales bine, ori rău vom vedea. Avem un Preşedinte legitim ce îşi va începe mandatul din 22 decembrie 2014, din acel moment încetează mandatul preşedintelui Băsescu care, oricum nu mai avea legitimitate, cel puţin morală, din vara lui 2012. Guvernul Ponta trebuie să vină urgent cu bugetul în Parlament. Se prefigurează o nouă majoritate şi un nou guvern care să evidenţieze această alianţă. Indiferent cine vor fi noii miniştrii, ei trebuie să pună în practică angajamentele asumate, fără creşteri de biruri.
      Un buget bine structurat şi cu sursele de finanţare explicitate a tuturor creşterilor de pensii, ajutoare, datorii, investiţii etc., vor face ca guvernul să primească un vot de încredere, iar bugetul să fie votat.
Ambiguităţile, mersul pe sârmă într-un echilibru precar, ori tatonarea terenului aflat pe nisipuri mişcătoare va face să avem un guvern slab, şovăielnic în luarea unor măsuri hotărâte, fără o viziune de perspectivă. Guvernul Ponta, Ponta ca Prim Ministru, trebuie să realizeze că la Palatul Cotroceni este un alt Preşedinte, chiar dacă nu mai bun decât acesta de acum, va fi mai puţin conflictual.
     Plecarea lui Băsescu, va face ca guvernul în ansamblul lui, atunci când lucrurile merg prost, să numai aibă la cine arunca pisica. Va trebui să îşi asume toate greşelile, Băsescu nu va mai fi, nici să-i împiedice, dar nici să primească bobârnace. Iohannis sper că va rămâne numai Preşedinte şi nu va încerca să să calce pe urmele lui Băsescu, nu de alta, dar, Ţara are nevoie de linişte. Sunt deacord să tragă de urechi guvernul atunci când greşeşte, dar asta nu înseamnă să-şi pună poalele în cap de dimineaţa până seara, aşa cum a făcut Băsescu.
     Liberalii noi şi vechi pretind că ar trebui să preia guvernarea, îi anunţ că nu au câştigat alegerile, alegerile prezidenţiale au fost pierdute de Ponta în favoarea lui Iohannis. Asta nu înseamnă că a câştigat PNL-ul şi nici că a pierdut PSD-ul, lupta a fost între două persoane, a fost între modul de a fi şi de a se comporta cei doi candidaţi. Că facebook-ul a lucrat în favoarea unuia dintre candidaţi este o altă discuţie, dacă ar fi fost atenţi şi mai puţin aroganţi acelaşi facebook putea lucra şi pentru Ponta. Gata, este un capitol încheiat, alegerile s-au terminat, avem Preşedinte ales. Acum să vedem dacă ni-l lasă ÎCCJ, ori îl declară incombatibil, grea sarcină pe umerii judecătorului ce se va pronunţa în această speţă, mai ales că se ştia că el candidează pentru funcţia supremă în stat, se impunea celeritate în rezolvarea acestui caz.
    Vechii liberali care au luat sub aripa lor, pedeliştii, asigurându-le o nouă faţă, vor trebui să aştepte până în 2016 pentru a intra la guvernare. Este nevoie de acest timp pentru ca poporul în cunoştinţă de cauză să aleagă parlamentari dintre oameni ca V. Blaga, Andreea Paul Vass, Sulfina Barbu, etc., adică dintre acei oameni care încă nu şi-au cerut scuze acelor oameni nedreptăţiţi de ei în guvernarea Boc şi MRU. Dacă guvernul Ponta va cădea prin moţiune de cenzură undeva prin februarie, ar fi bine să fie alegeri anticipate pentru ca electoratul să se pronunţe asupra noilor alianţe formate. Bine ar fi ca acest guvern să rămână la putere până în 2016 pentru a avea timpul necesar rezolvării tuturor angajamentelor luate de către USL în decembrie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...