luni, 9 martie 2015

Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Târgovişte, un serviciu criminal

   
  Ieri , 8 martie, am făcut un puseu de tensiune şi cum mă ştiu cu antecedente de infarct miocardic şi cu bypass-uri coronaniene, am apelat serviciul de urgenţă 112. Într-un timp relativ scurt o ambulanţă cu medic a sosit la domiciliul meu. Am fost evaluat cu ajutorul aparatelor, apoi s-a luat hotărârea să fiu transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Târgovişte. La plecarea de acasă am luat cu mine şi dosarul medical. Cei de la „salvare” m-au predat celor de Triaj Urgenţe, apoi şi-au văzut de drum. Am sosit la ora 13,30, după formalităţile de înregistrare şi măsurare a tensiunii arteriale, nimeni până la ora 16 nu m-a întrebat ceva. În acest timp ritmul de lucru era unul infernal, serviciul beneficia de aportul unui singur medic şi 4, ori 5 asistente cu asistenta din triaj cu tot. Am încercat să explic că îmi este rău şi că am o situaţie medicală mai specială, asistenta s-a uitat la mine cu neputinţa omului care este la limita puterii. În sfârşit în jurul orei 16 am fost dus în camera de tratament, am fost evaluat din nou, o doctoră m-a consultat, apoi a hotărât că ar fi bine să mă vadă un cardiolog. Până la venirea cardiologului, am fost dus într-o altă cameră, aici pacienţii erau claie peste grămadă. Privind peste marea de capete ce se vedea în cameră, m-am dus cu ideea că sunt într-unul din filmele ce prezentau războiele din evul mediu, iar aici era tabăra de îngrijire a răniţilor. Rare cazuri unde un pacient era întins în pat, de fapt era unul singur care, urla ca din gura de şarpe de durere, avea o colică renală, ceilalţi stăteam câte 10 pacienţi pe marginea patului. Eram la un loc, bolnavi de TBC, cu bolnavi de hepatită , cu gripă, şi alt tip de boli fără o minimă izolare a celor cu boli transmisibile de ceilalţi. La întrebarea mea adresată unei asistente mi-a spus că astea sunt condiţiile, că ele însele sunt în fiecare zi într-un real pericol. Mi s-a făcut o injecţie şi mi s-a dat două pastile, asistenta m-a întrebat dacă am o sticlă cu apă, la răspunsul meu negativ, a luat un pahar de unică folosinţă, a clătit paharul cu puţină apă la chiuvetă, apoi mi l-a întins mie să beau din el apă după ce am înghiţit pastilele, am refuzat paharul şi am băut direct de la chiuvetă. Chiar aşa de lipsiţi de fonduri sunt, ori mai există şi scurgeri de bani în alte buzunare? Cei în drept să răspundă.
     La „urgenţă” înseamnă că acolo ajung oameni foarte bolnavi, cu boli acutizate care cer o intervenţie rapidă a medicilor în rezolvarea acestor cazuri. Aspectul negativ al problemei constatate ieri la UPU Târgovişte nu vine din lipsa de pregătire a cadrelor medicale, ci din lipsa cadrelor medicale şi a spaţiilor pentru tratare şi cazare a pacienţilor.
M-am întrebat de ce este atât de multă lume la „urgenţe”, pentru a fi edificat, am pus mâna pe telefon şi am sunat la policlinică, cabinetul de cardiologie, am spus asistentei ca am un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru un consult cardiologic, răspunsul a fost năucitor, mă poate programa din iunie încolo, până atunci nu există nicio posibilitate. Am încercat să-i explic că eu am nevoie de un consult acum, atunci d-na asistentă m-a îndrumat spre un cabinet particular, ori spre UPU. La UPU este gratuit, dar ai ocazia să mori până îţi vine rândul, iar cabinetele particulare în general nu lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe cale de consecinţă trebuie să plătesc consultul.
     După ce am văzut ce „beneficii”pot avea ca asigurat, nu pot să nu întreb guvernele şi în special foştii miniştrii ai sănătăţii cum de s-a ajuns în gradul ăsta de degradare a sistemului de sănătate.Toţi miniştrii sănătăţii sunt vinovaţi de modul inuman în care sunt trataţi pacienţi în sistemul ăsta de distrugere fizică şi morală. Nu am văzut în 25 de ani nici-un ministru care să îşi dea demisia din cauza faptului că nu poate implementa nişte măsuri bune, din diverse motive.
Toţi au contribuit la distrugerea sistemului de sănătate. Procuratura va trebui să caute de „gâlci” pe toţi factori de răspundere din sănătate, sunt convins că vor descoperite multe”focare de infecţie”. Aceste „focare” trebuie sterilizate, iar „microbii „trebuie plasaţi în spatele gratiilor.
     Lipsa cadrelor medicale, a medicilor specialişti se datorează proastei remunerări, pot spune că este o salarizare umilitoare faţă de munca şi răspunderea ce o are un medic.
În aceste condiţii specialiştii noştri în medicină au luat calea migrării, acolo unde munca lor este apreciată just şi plătită în consecinţă.
Îmi amintesc chiar de un fost Preşedinte, de tristă amintire, care invita medicii să plece din ţară, dacă nu le convine salariile umilitoare din Ţara noastră.
      Pe zi ce trece se vede şi mai bine cine sunt „artizanii” jefuirii ţării şi nu sunt numai aceştia şi numai de la fostul PDL, în curând vor trebui descoperiţi toţi, indiferent de culoare politică, sex, religie, ori etnie.
Sistemul sanitar de astăzi, cel puţin cel de „urgenţă”, cel pe care, din nefericire pentru mine, îl cunosc foarte bine, este unul criminal şi asta nu din cauza celor câteva cadre sanitare, ci a inconştiienţei, ori a relei intenţii a celor care supervizează funcţionarea lui. Domnilor guvernanţi luaţi măsuri pentru îndreptarea acestor nereguli, sau, subvenţionaţi înmormântările, pentru că şi astea sunt foarte scumpe.
     Mulţumesc pentru poză capital. ro.

2 comentarii:

  1. Sistemul sanitar de astăzi, cel puţin cel de „urgenţă”, cel pe care, din nefericire pentru mine, îl cunosc foarte bine, este unul criminal şi asta nu din cauza celor câteva cadre sanitare, ci a inconştiienţei, ori a relei intenţii a celor care supervizează funcţionarea lui

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonimul galatean10 martie 2015 la 10:47

    Inca nu v-ati prins ca nu e doar "rodul" incapacitatii acelor ministri, ci un scop in sine ? Sau ati inteles, dar nu va vine sa credeti ? Expect the unexpected....! Asa e in colonii domnule ! Si, fara o legatura directa, mi-a placut articolul dvs despre serviciile secrete. Parca l-as fi scris eu, dar cu o mana mai talentata ! Sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...