joi, 2 aprilie 2015

Acarul Păun plăteşte încă odată

 
     A fost dată sentinţa definitivă în cazul copiilor arşi în incubatorul Maternităţii Giuleşti, faptă petrecută în urmă cu aproape 5 ani, abia acum procesul a ajuns la final.
Mă aşteptam ca acest proces să condamne factorii de răspundere, pe cei din vina cărora s-a ajuns în situaţia ca nişte copilaşi nevinovaţi să moară din cauza ignoranţei şi a nepăsării unor oameni puşi în fruntea instituţiilor statului, pentru a supraveghea bunul mers al acestora. În cazul morţii prin ardere a copiilor din maternitatea Giuleşti, vinovaţi se fac : Primul Ministru al guvernului care a luat măsura reducerii de personal sanitar din cadrul spitalelor, ministrul sănătăţii şi secretarii de stat din minister fiindcă nu au reuşit să asigure dublarea personalului medical pe secţii. Managerul Spitalului care nu a asigurat suportul tehnic pentru a preîntâmpina asemenea accidente.
   Să încerc să mă explic : la prima vedere aşa pare, asistenta este vinovată pentru că, a părăsit incubatorul unde se aflau bebeluşii, dar dacă asistenta nu părăsea incinta, ci pur şi simplu făcea un atac de cord, accidentul tot avea loc, atunci asistenta nu mai putea fi considerată vinovată. În secţii de asemenea responsabilitate a lăsa un singur cadru medical, fără ai asigura dublură ,este crimă. Viaţa bebeluşilor a depins de cele 4 minute cât a lipsit asistenta, dacă ar fi avut o dublură pe secţie asistenta, acei copilaşi acum ar fi împlinit 5 ani. Au murit acei copii pentru că nu au fost schimbaţi, hrăniţi, administrat tratamentul, lucruri ce ţin strict de sarcinile de serviciu ale asistentei ?. Nu, au murit din cauza unor instalaţii învechite, probabil improvizate, gen :”lasă bă că merge şi aşa”, această superficialitate, indolenţă crasă a autorităţilor sanitare au dus la moartea acestor copii.
Aş fi vrut să-l văd pe Primul Ministru Boc împreună cu Ministrul sănătăţii, secretarii de stat din sănătate şi directorii spitalului, dând declaraţii în faţa procurorilor şi judecătorilor pentru modul în care au administrat sistemul sanitar, alocat fonduri pentru plata cadrelor sanitare, fonduri pentru întreţinerea tehnică a spitalelor în general şi a acestuia în particular. Să răspundă aceşti factori de decizie pentru modul cum au blocat posturile din sănătate, neputându-se face angajări, practic sistemul funcţionând la nivel de „avarie”. Nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, nimeni nu a deranjat mărimile, nimeni nu a privit la rădăcina răului, au condamnat efectul, nu cauza. Judecătorii au arătat că de data aceasta au avut nu numai ochii legaţi, ci şi limba scoasă şi urechile înfundate. Au procedat cum era mai comod , au condamnat acarul Păun, e simplu şi fără bătaie de cap, astfel judecătorii nu s-au pus rău cu mărimile, acarul Păun nu contează.
     Au murit nişte copilaşi nevinovaţi, o femeie asistent este chinuită de 5 ani, traind în incertitudine, având viaţa un coşmar, sunt convins că îşi reproşează moartea bietelor suflete. 4 minute au făcut diferenţa dintre moarte şi viaţă. Lipsa unui ajutor al asistentei a costat sistemul, dar şi mai mult au pierdut oamenii cărora le lipseşc pruncii de lângă ei.
     Un sistem muribund, gestionat de nişte borfaşi a făcut să sufere oameni nevinovaţi. Procesul abia acum ar trebui să înceapă, va trebui să fie un proces care să judece cauzele adevărate care au dus la producerea unor crime. La Maternitatea Giuleşti asta a fost, ucidere din culpa autorităţilor. Asistenta are partea ei de vină, trebuia să facă la oliţă, nu să meargă la toaletă, ori unde se spune că a fost. Asistenta merita cei 2 ani şi câteva luni cu executare, dacă, începând cu Primul Ministru şi terminând cu ultimul factor de răspundere luau câte 7 ani pentru „ucidere din culpă”.
    În Ţara noastră nu se ară, se zgârie un pic pământul, apoi se seamănă, nu este bine, trebuie făcută arătură adâncă pentru a îngropa toate bălăriile şi să se aducă la suprafaţă pământ sănătos.
Aşa trebuia făcut şi în acest caz, trebuia mers până la rădăcina răului, dar a fost mai comod să arestăm acarul. S-a făcut dreptate, Păun e arestat, de fapt asistenta Cârstea. Nu suntem rude, numai potrivire de nume, asta pentru a nu fi acuzat de subiectivism.
Mulţumesc pentru poză : radioreşiţa.ro

3 comentarii:

  1. Un sistem muribund, gestionat de nişte borfaşi, a făcut să sufere oameni nevinovaţi. Procesul abia acum ar trebui să înceapă, va trebui să fie un proces care să judece cauzele adevărate care au dus la producerea unor crime. La Maternitatea Giuleşti asta a fost, ucidere din culpa autorităţilor. Asistenta are partea ei de vină, trebuia să facă la oliţă, nu să meargă la toaletă, ori unde se spune că a fost. Asistenta merita cei 2 ani şi câteva luni cu executare, dacă, începând cu Primul Ministru şi terminând cu ultimul factor de răspundere luau câte 7 ani pentru „ucidere din culpă”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dle.Ionel Carstea, comentariul dvs. este în afara realităţii, fiind aiuritor! Cînd veţi fi ceva mai ancorat în realtiate, veţi afla, poate, că nu a fost deloc aşa cum greşit aţi bănuit!

    RăspundețiȘtergere
  3. D-le Leon Nica asta e părerea mea, nu am spus că deţin adevărul, aşa văd lucrurile.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...