vineri, 25 martie 2016

Cine fură azi un ou, este un mare bou.

                                                          
     Când eram copil, părinții mă învâțau că nu este frumos să furi, spuneau ei :”cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Mama avea dreptate săraca, doar că astăzi această învățătură este depășită.
Cu câțiva ani în urmă  o femeie a furat din spațiul public 25 de fire de lalele în vederea comercializării, iar cu banii astfel obținuți, urma să cumpere pâine pentru cei cinci copii. A fost prinsă, anchetată, judecată și condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, așa să se învețe minte să nu mai fure din bunul public. Înclin să dau dreptate judecătorilor, dacă toți cei 18 milioane de locuitori ar lua fiecare câte o floare unde s-ar ajunge? Nu ar mai exista flori în scuarele publice, primarii s-ar jeli, ar fi nevoiți să cumpere alte flori la suprapreț, cică astea nu au ”miros”, să planteze iar flori , pe care le vor număra de 4 ori precum Ghiță  steagurile lui Tipătescu.
      Cu uzinele, fabricile, fondul ”Proprietatea”, a fost mai simplu, câțiva găinari și-au dat mâna peste Țară și au jefuit-o de toate bogățiile. Cineva, mai riguros, mă ceartă,  vezi Doamne, nu au fost găinari, au fost mari bandiți, tâlhari și escroci. Posibil, nu spun nu. Să analizăm, femeia cu 25 de lalele, Angela Lican, a fost condamnată, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru o găinărie. Dorin Cocoș spunea, în timpul anchetei, că bani luați de el pentru trafic de influiență și corupție, se ridica la suma de 10 milioane de euro. Instanța hotărăște să-i aplice o pedeapsă exemplară de 2 ani de închisoare și confiscarea a 3 milioane de euro. Lui Dumitru Nicolae, Niro, unul dintre
oamenii cheie din dosar i se confiscă 1 milion de euro, iar pedeapsa este una cu suspendare. Gabriel Sandu, fost ministru, i se confiscă 2 milioane de euro, iar pedeapsa este una de 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan, Pinalti, i se confiscă 4 milioane de euro, iar pedeapsa este de 3 ani cu executare.
      De aici rezultă următorul aspect, dacă furi 25 de lalele, instanța nu are milă pentru tine. Corect, se pune în mișcare un întreg angrenaj de polițiști, procurori, judecători care, pe cheltuiala statului vor trebui să întocmească și să rezolve un dosar. Femeia nu a avut bani nici  pentru avocați, nici pentru eventualele ungeri ale sistemului, pe acolo pe unde scârție. Consecința? Sistemul a rămas rigid, iar pedeapsa a fost pe măsură.
În ce privește pedepsele acestor vajnici jefuitori, hoți și corupți, care au ușurat bugetul Țării de multe zeci de milioane de euro, sunt pe măsura posibilităților financiare. Sistemul, uns și bine întreținut, a fost flexibil și uman la dozarea pedepsei, cu bandiții aflații în fața sa. Judecătorii s-au  gândit și la viitorul acestor tâlhari, lăsându-le în posesie milioane de euro furați din avutul Țării. Proaspeții condamnați, ținându-se cont de arestul la domiciliu și controlul judiciar, mai au de executat câteva luni de detenție, apoi liberi și bogați își vor putea relua locul în societate.
      Să-i fie rușine  Marianei Rarinca, că și-a cerut banii ei, pe munca depusă în cabinetul soțului Președintei ÎCCJ, Lidia Stanciu, putea trăi și fără acei bani, acum e condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Mare greșeală să-ți ceri drepturile, mai ales de la aceia care te pot condamna. Să-i fie rușine și Angelei Lican, s-a apucat să încurce lumea prin poliție, procuratură și judecătorii cu cele 25 de lalele furate. Bine i-au făcut, când au condamnat-o la 2 ani jumate cu executare. În România trebuie să fii hoț de meserie, să ai funcție guvernamentală, ministru, sau măcar soț de ministru, să ai funcție de primar, dar mai ales să ai un prejudiciu cu multe zerouri și vile pe diferite insule exotice pentru a primii din partea judecătorilor pedepse simbolice.
     Cei patru rezulta că au produs un prejudiciu cel puțin de 4 ori mai mare decât cel dispus de instanță a fi confiscat, așa reiese din declarațiile lor. În ce privește pedepsele sunt date, sunt simbolice, un fel de urecheală cu reproș :”numai atâta ați putut fura?. Marș la loc și faceți treabă mai bună altădată.”
     Mamă, îmi pare rău, dar proverbul tău, prin care voiai să mă înveți ceva, a suferit modificări. Acum pot afirma cu tărie :”  cine fură azi un ou, este un mare bou!”.
Doamne, apără-ne de bandiții din fruntea Țării!
Mulțumesc pentru poză : saccsiv. wordpress.com


Un comentariu:

  1. Să-i fie rușine și Angelei Lican, s-a apucat să încurce lumea prin poliție, procuratură și judecătorii cu cele 25 de lalele furate. Bine i-au făcut, când au condamnat-o la 2 ani jumate cu executare. În România trebuie să fii hoț de meserie, să ai funcție guvernamentală, ministru, sau măcar soț de ministru, să ai funcție de primar, dar mai ales să ai un prejudiciu cu multe zerouri și vile pe diferite insule exotice pentru a primii din partea judecătorilor pedepse simbolice.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...