luni, 29 august 2016

Lecția de istorie a ambasadorului SUA la Chișinău care nu trebuia spusă

Ambasadorul american la Chișinău face niște declarații aberante. Cum că Moldova nu e România, și nici limba nu ar fi aceeași, parcă-l văd pe Voronin pe acolo. Orice spune ambasadorul unei țări, poate fi taxat ca fiind părerea țării respective, dacă nu face precizarea că vorbește în nume propriu. Domnul cu pricina nu a făcut precizarea, deci declarația lui se presupune, a fi asumată de guvernul SUA.
Eu cred că este părerea SUA, îmi amintesc în 2012, după referendumul de demitere a lui T. Băsescu din funcția de Președinte al Romniei, cum un adjunct al secretarului de stat al SUA a venit în România și prima declarație pe care a dat-o la aeroport, a fost în legătură cu faptul că domnia sa știe, de existența a 2.000.000 de voturi fraudate în defavoarea lui Băsescu, o declarație extrem de gravă, ținând cont că nici la această oră nu s-a demonstrat o asemenea fraudă. Declarația era cu atât mai periculoasă, cu cât venea de la un oficial al unei țări străine, de la un oficial al jandarmului lumi, prin declarația sa a dat semnal instituțiilor, să lucreze în favoarea rămânerii lui Băsescu la Cotroceni ca Președinte. Asta era pohta cea pohtit a americanilor.
Nu pot să iau în serios un stat multiculturalist, care a practicat segregarea rasială, apartheid-ul, până prin 1970, iar populației autohtone, băștinașilor americii li se spune indieni și trăiesc în rezervații. Unde naiba e democrația?
Nu pot lua în serios un stat pornit pe cuceriri și distrugeri numai pentru folosul propriu. Exemplu, să nu fiu contrazis : Orientul Mijlociu  a ajuns o ruină, este un continuu teatru de război, A apărut ISIS. Este stat terorist? Da. este? Dar de ce a apărut? Din dorința de a se răzbună pe cei care le-au omorât, cu tancurile democrației occidentale, părinții, frații, surorile, neamul. După războiul din Irak, Afganistan, Siria, Egipt, Libia, a scăzut terorismul în Europa? Nu, terorismul s-a acutizat, terorismul a devenit o plagă. Prin urmare, Sadam Husein, Gaddafi, Hosni Mubarak, nu ei au fost teroriștii, ei prin modul lor de guvernare reușeau să țină terorismul în mână. Acum e la liber, cine urmează?
Americanii pot vorbi frumos despre război, din 1866 nu a mai existat război pe teritoriul SUA. Populația civilă a fost ferită de ororile războiului.
Din rolul de jandarm al lumi funcționarii americani își permit să dea lecții tuturor statelor al căror conducători,  fac sluj pe la poarta ambasadelor SUA.
Un exemplu, pe vremea Lui Ceaușescu, el primea un ambasador într-un cadru oficial, atunci când îi primea scrisorile de acreditare. Dacă în schimb venea în vizită un adjunct de ministru indiferent de la ce minister, se întâlnea cu omologul său român. Niciodată nu era primit de Ceaușescu oficial, decât în audiență privată.
Acum dacă vine asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, celebra de acum, toate oficialitățile române în frunte cu Președintele Țării și Primul ministru și terminând cu ministrul de externe se încolonează pentru a primi binecuvântarea. O țară ai căror conducători se umilesc în așa hal, nu poate avea respectul niciunui alt stat. Doamna Nuland, dacă era în alte vremuri, s-ar fi întâlnit cu adjunctul ministrului de externe român,punct.
Revin, ținând cont de toate aceste fapte, nu mă mai miră declarația defăimătoare a ambasadorului SUA la Chișinău,James Pettit. Cum își permite să facă aprecieri asupra istoriei unei țări, când el nu respectă istoria propriei țări, când populația indigenă de pe teritoriul SUA este ținută în rezervații și sunt numiți indieni și nu americani. Domnule James Pettit, Moldova, moldovenii sunt acolo de la începuturile istoriei, ei vorbesc aceiași limbă cu cei de peste Prut, peste Milcov și peste munți în Transilvania. Nu ești în măsură să dai lecții dacă nu cunoști istoria. Basarabia a fost tăiată din trupul marii Moldove în 1812 în urma unui arbitraj dintre marile puteri, nu pentru că moldovenii ar fi vorbit limba rusă.
În ce privește Transnistria, poate sătreacă la ruși, la ucrainieni, unde vrea, cu o singură condiție : Ucraina să retrocedeze Basarabiei județele din sud-vest, dar și Bucovina de nord și Ținutul Herța. Cam așa stă istoria Moldovei formată din români domnule ambasador. Sper ca la apariția acestui articol secretarul de stat american să-și fi retras ambasadorul din R Moldova.
M-am săturat de toate bobârnacele date peste nas Președintelui , Primului Ministru, Parlamentarilor și Parlamentului ca instituție, etc, de funcționărași ai jandarmului american. Chiar dacă înalții noștri demnitari sunt nulități politice, sunt totuși în fruntea statului român și trebuie respectați pentru asta. Evident dacă se respectă și ei.
Lecția de istorie

4 comentarii:

  1. Revin, ținând cont de toate aceste fapte, nu mă mai miră declarația defăimătoare a ambasadorului SUA la Chișinău,James Pettit. Cum își permite să facă aprecieri asupra istoriei unei țări, când el nu respectă istoria propriei țări, când populația indigenă de pe teritoriul SUA este ținută în rezervații și sunt numiți indieni și nu americani. Domnule James Pettit, Moldova, moldovenii sunt acolo de la începuturile istoriei, ei vorbesc aceiași limbă cu cei de peste Prut, peste Milcov și peste munți în Transilvania. Nu ești în măsură să dai lecții dacă nu cunoști istoria. Basarabia a fost tăiată din trupul

    RăspundețiȘtergere
  2. Să se ducă în p...da ma si cu comentariul deșănțat al acestui jidan jegos ,sifilitic si dezaxat mintal ,bravo basarabeni la coșul de gunoi cu acesta !

    RăspundețiȘtergere
  3. Să se ducă în p...da ma si cu comentariul deșănțat al acestui jidan jegos ,sifilitic si dezaxat mintal ,bravo basarabeni la coșul de gunoi cu acesta !

    RăspundețiȘtergere
  4. După această declarație putem considera diplomația americană, atâta cât era, o simplă glumă, o sintagmă mincinoasă, așa ceva nu poate exista în relațiile dintre state.
    A compromis ideea de relație și de încredere față de România și prin urmare vor avea ceea ce seamănă.
    Prietenia, chiar și la nivel internațional se bazează pe prietenie, respectul față de adevăr și predictibilitate.
    Acest idiot care a executat un ordin sau a vorbit de capul său, a făcut țăndări încrederea în americani și ne-a invitat să ne îndreptăm privirile, nolens-volens, spre ruși.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...