vineri, 16 decembrie 2016

Iohannis un dictator rătăcit într-o democrație originală

  Se bate apa în piuă cu numele viitorului premier. Cred că la casele de pariuri deja a atins cote uriașe. Toată tevatura se petrece  într-un stil specific  românesc.
Despre ce este vorba? Au fost alegeri parlamentare, PSD-ul a câștigat alegerile într-un mod incontestabil; președintele PSD este Liviu Dragnea. Se știe, că Dragnea a suferit o condamnare  politică de 2 ani cu suspendare. Motivarea sentinței încă nu a fost redactată așa că nu știm precis,  faptele care i-au fost reținute în sarcină și pe cale de consecință au stat la baza condamnării. Ce știm cu exactitate, este faptul că instanța, nu i-a aplicat  o pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi civile. Prin urmare Dragnea a putut candida și chiar a fost ales ca parlamentar de către electoratul din colegiul său.
Dragnea ca președinte al PSD este cel mai îndreptățit să fie primul ministru al României, doar că se lovește de două obstacole.
   Primul obstacol este o lege din 2001, în care se spune că un om condamnat penal nu poate fi premier. În 2003 se elaborează o nouă Constituție, aici nu se stipulează în mod expres, că nu poate fi prim ministru cineva condamnat penal, ci doar acela care are interzis dreptul de a alege și a fi ales.
Mai mult, Dragnea nu este condamnat pentru  o faptă de corupție, ci pentru faptul că a chemat lumea la vot. Deci, nu vorbim de un om corupt, cel puțin în această fază.
   Al doilea obstacol este președintele Iohannis care are propriile principii, elaborate nu de Constituție, ci de creierul încins al domniei sale. Că este așa, ne spune chiar el, citez ”: legea este secundară, voința mea predomină”.
   Nu spune nici o lege că președintele are vreun drept în a desemna candidatul de premier, el ia notă de propunerea partidului sau alianței care are majoritate. Chiar acum când scriu acest  articol Iohannis susține o conferințăde presă, de fapt ziariștii pun întrebări, iar Iohannis răspunde stereotip : nu răspund la această întrebare, de fapt nu spune nimic.
Să ne gândim altfel. Dragnea ajunge premier, el fiind condamnat, ei și? Care este problema? Să ne gândim la guvernul de tristă amintire condus de Boc- Băsescu, formal nici unul nu fusese condamnat, dar asta nu i-a împiedicat să aibă cea mai nocivă guvernare. Majoritatea miniștrilor din acel guvern, curați din punct de vedere juridic, au ajuns acum în boxa inculpaților penali. Așadar, faptul că un viitor premier nu a suferit o condamnare penală, nu este o garanție că va fi un prim ministru corect, necorupt și bun administrator.
În cazul Dragnea este vorba de ura  lui Iohannis împotriva social-democraților. Iohannis este un dictator din aceste motive.
1) „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. citat din Constituție art.103 al 1.
2)„Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menționate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorități parlamentare în vederea obținerii votului de încredere”.

”De aceea, Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului”. Citat din hotărârea CCR nr 80 din 16 februarie 2014.
În clipa în care Iohannis spune: ”eu hotărăsc cine și ce”  și când mă voi dori eu”, deja încalcă Constituția, urmând ca de aici să se declanșeze procedurile constituționale. Iohannis își dorește să fie autocrat, dictator, imperatore.
Vax, e doar președinte constituțional cu prerogative foarte limitate pe linie administrativă și executivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...