marți, 1 mai 2018

Iohannis : Retrag încrederea mea doamnei Dăncilă.


  „Retrag încrederea doamnei Dăncilă” spunea d-l Iohannis într-o declaraţie de zilele trecute.
Domnul Iohannis uită un lucru elementar, nu are nicio calitate în a da încredere, retrage încrederea, sau cere demisia Primului Ministru. Domnul Preşedinte are doar un rol formal în propunerea candidatului de Prim Ministru şi de primirea jurământului guvernului la investitură. Atât! Indiferent dacă guvernul este unul performant ori din contră catastrofal, Preşedintele nu plăteşte electoral, el neavând pârghii de  demitere ori de numire a premierului. Aceste pârghii sunt politice în mâna Parlamentului.
Aşadar, prin declaraţia sa, domnul Iohannis a vrut să puncteze electoral, după gafele impardonabile făcute în timpul vizitei Primului Ministru şi al Preşedintelui Camerei Deputaţilor în Israel.
Sigur că a fost umilitoare, pentru Iohannis, învitaţia celor doi făcută de premierul Israelului. Atât de umilitoare încât a făcut declaraţii lipsite de orice tact diplomatic.
„Cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea cu evreii”. Dragnea nu poate angaja Ţara, orice înţelegere pentru a avea putere trebuie trecută prin Parlament, apoi ratificată de Preşedinte.
Iohannis la rândul lui a făcut vizite în Israel, sper că nu a făcut înţelegeri secrete cu evrei.
Iohannis nu este îngrijorat de faptul că Dragnea şi Dăncilă au promis mutarea ambasadei române la Ierusalim, ci de faptul că ei au avut primii iniţiativa. Doi, se pare că Frau Merkel l-a tras de urechi când a auzit ce vor să facă românii fără să ia binecuvântarea UE, special al Germaniei.
Iohannis încă odată m-a convins că nu are fler politic, nu are diplomaţie şi în general nu are nimic din ceea ce ar trebui să aibă un Preşedinte de ţară.
  Cred că România nu trebuia să acţioneze ca o slugă docilă a SUA. S-au pripit, faptul că am fost apropiaţi de Israel ne-a adus în situaţia de a ne asuma un holocaust petrecut pe teritoriul României, cu toate că acest lucru este inexact. Iar Institul Elie Wiesel se comportă ca un stat în stat.
Mai mult decât atât, mutarea capitalei în mod oficial la Ierusalim va avea o rezonanţă negativă în rândul popoarelor arabe din zonă. Orientul Mijlociu este o zonă fierbinte, Israelul este braţul prelungit al SUA în zonă  ori SUA este braţul Israelului în lume. Cert este că sunt legate ombilical,acest lucru face ca Israelul cea mai mică ţară din zonă să se poarte ca un copil răsfţat şi colţat cu toţi vecini, fiindcă în spate are marele licurici. Vecinii încă  nu sar la Israel, aşteaptă să facă o greşeală mai mare sau să găsească o punte de unire între arabi.
Politica noastră în zonă ar trebui să fie una de înţelegere cu toate ţările, nu avem nevoie să ducem o politică partizană. Am reuşit să ne poziţionăm clar anti Rusia, deşi nu se impunea acest lucru. Nu câştigăm nimic din faptul că ne facem duşmani din ţări puternice. De China nu vrem să ne apropiem deşi chinezii ne-au întins mâna.
  Acum ne poziţionăm de partea Israelui sfidând popoarele arabe.
Sigur că evreii au intemeiat Ierusalimul, dar la fel de adevărat este că de 2000 de ani au fost călători prin lume, poate nu de bunăvoie, dar este altă discuţie. Trebuie să se ţină cont de palestinieni, până la urmă şi ei au dreptul la a avea o ţară. România prin politica externă asta trebuia să facă, să caute posibilitatea unei medieri de durată între evrei şi palestieni. Sigur, pentru a realiza un asemenea deziderat e nevoie de un Preşedinte cu simţ diplomatic, cu energie şi cu abilităţi politice.
Din păcate acela care ocupă vremelnic fotoliul de la Cotroceni este departe de a avea asemenea calităţi.
  Preşedintele trebuie să iasă din rolul de ţaţă bârfitoare şi să privească ca un adevărat bărbat de stat problemele globale şi problemele României în actuala politică de globalizare.
Până acum acest voinic neamţ care nu are o inteligenţă proporţională cu înălţimea, nu s-a ridicat cu politica mai sus de genunchiul broaştei. Au trecut  4 ani, mă tem că nu putem emite pretenţii la ultimul an de mandat pe care îl mai are. Au mai fost irosiţi 5 ani prin care România putea avea o deschidere în politica lumii, am rămas doar nişte docile slugi.
  Sper ca următorul preşedinte să ştie ce are de făcut. M-am săturat să tot fim vânduţi, mai repede înrobiţi, de nişte inşi ajunşi în fruntea ţării prin ajutor străin.

Un comentariu:

  1. Buna analiza!
    Si eu am fost de acord cu initiativa ONU de constituire a statului Palestina, cu capitala la Ierusalim.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...