sâmbătă, 29 decembrie 2018

30 decembrie 1947.


   În data de 30 decembrie 1947 regele Mihai I al României a fost obligat să abdice, România devenea Republică.
Am să fac un scurt istoric din momentul în care Mihai I devine rege pentru prima dată. După moartea regelui Ferdinand I 20 iulie 1927, Mihai I, minor, este încoronat rege şi domneşte sub regenţă. În 1930 Carol al doilea, care renunţase la tron şi trăise în străinătate ca persoană particulară sub numele de Carol Caraiman, se întoarce în ţară şi sprijinit de PNŢ îşi detronează propriul fiu, apoi la 8 iunie 1930 se încoronează rege sub numele de Carol al II-lea. Trec peste dictatura lui Carol al II-lea dintre 1938 şi 1940.
 În 26 iunie 1940 URSS trimite un ultimatum guvernului României pentru evacuarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. România se vede încolţită şi acceptă cedarea celor două provincii româneşti către URSS.
În 30 august '40 are loc „Dictatul de la Viena” prin care România este obligată să cedeze Ungariei hortiste aproape jumătate din suprafaţa Transilvaniei.
În ţară manifestaţiile legionarilor tind să devină sângeroase. În această situaţie Carol al II-lea se vede nevoit să-l aducă de la Mânăstirea Bistriţa, unde îşi avea domiciliu forţat, pe generalul Ion Antonescu şi să-i încredinţese formarea guvernului. În 4 septembrie, refuzat de partidele istorice, Antonescu formează guvernul împreună cu legionarii lui Horia Sima. Îl obligă pe Carol al II-lea să abdice în favoarea fiului său Mihai I. Acesta abdică în 6 septembrie 1940 , moment în care Mihai I devine rege pentru a doua oară.
Ion Antonescu era filoenglez, însă în situaţia în care se găsea România în momentul preluării puterii de către el, nu avea multe opţiuni. În nord –est URSS era duşmanul nostru. În nord vest, Ungaria era aliata Germaniei, în sud Bulgaria avea pretenţii teritoriale şi, de altfel, obţine Cadrilaterul în data de 7 septembrie 1940. În Europa, Franţa ceruse pace în vara lui 1940, Belgia şi Ţările de Jos capitulaseră. Singură, Marea Britanie lupta împotriva maşinii de război germane. În acest context Antonescu alege să se alieze cu Germania fascistă, mai ales că Hitler îi promisese că după război România va primi înapoi provinciile pierdute în vara lui 1940.
Mareşalul Ion Antonescu conduce ţara cu mână forte asumându-şi rolul de Conducător al statului, ferindu-l astfel pe tânărul rege Mihai de responsabilităţile războiului.
Germanii pierd războiul, regele Mihai dă lovitura de Palat şi îl arestează pe Antonescu. Este format un guvern de uniune naţională în care este cooptat şi Partidul Comunist.
Stalin îl decorează pe regele Mihai. Comuniştii câştigă alegerile în 1946, unii spun că au fost furate de către comunişti, alții spun că țărăniștii nu au „știut”să numere.
În iunie 1946, este executat cel care l-a ţinut în braţe pe regele Mihai, nefăcându-l părtaş la dezastrul războiului, mai precis pe 1 iunie  mareşalul Ion Antonescu a fost ucis în închisoarea Jilava.
Regele Mihai intră în grevă regală, refuză să promulge legile, în 21 august 1945 pe fondul nerecunoaşterii guvernului Groza de către anglo-americani şi în urma faptului că primul ministru Groza a refuzat să-şi dea demisia la cererea regelui. A fost singurul moment în care regele Mihai a "bătut" cu pumnul în masa comunistă. Comuniştii în România au fost aduşi pe tancurile sovietice cu binecuvântarea aliaţilor anglo-americani. În ciuda protestelor formale şi anemice ale anglo-americanilor comuniştii câştigau teren, singura piedică rămasă în calea constituirii unui regim condus de comunişti era monarhia, România trebuia să devină Republică.
Mihai I nu era străin de ceea ce urma să i se întâmple. În noiembrie 1947, când regele a fost la Londra la nunta prinţesei Elisabeta a Marii Britanii, Mihai I a discutat cu şefii de state europene şi trimisul SUA, prezenţi la nuntă, situaţia politică din România. Nici un şef de stat nu i-a promis ajutor în ce priveşte intervenţia în România. Toţi au recunoscut că România se află sub tutela URSS şi ei nu pot face nimic. Mihai refuză să se mai întoarcă în România. Churchill îl determină pe regele Mihai să se întoarcă în ţară. O lună mai târziu, pe 30 decembrie 1947, regele Mihai este obligat să abdice.
Tot ce s-a întâmplat în România nu a fost din cauza regelui, nici măcar din cauza comuniştilor români, ci a fost urmare a împărţirii Europei după război de către Churchill şi Stalin cu binecuvântarea americană.
Speranţa deşartă, a unei părţi din populaţia României, care vedea salvarea ţării de comunism printr-o invazie anglo-americană avea să dureze ani şi ani, fără să  vină alt ajutor din partea lor decât cuvinte aruncate prin posturile de radio Europa liberă şi Vocea Americii. URSS era stăpân absolut în estul Europei, ţările occidentale aveau propriile interese în vest. Stalin ştia că americanii şi englezii nu riscau un nou război, mai ales că la Yalta convenise cu aliaţii cum va fi împărţită Europa după război.
Comuniştii români, cu sprijinul trupelor sovietice staţionate pe teritoriul României, au fost liberi să-şi construiască Republica. Dacă a fost bine ori nu, nu ştim. Comunismul pentru oamenii săraci, mare parte dintre ei, a fost o gură de oxigen. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre liberali, ţărănişti, patroni, moşieri, etc. Aceştia au pătimit mult, mulţi au plătit cu viaţa faptul că nu au acceptat comuniştii și comunismul.
Partea rurală a ţării, în 1945, era în evul mediu. Casele erau construite din laţi cu pământ bătut între ei şi învelite cu paie, stuf, coceni, rar unde erau învelite cu şindrilă, ori ţiglă. Pe jos era pământ lipit cu un amestec din balegă cu pământ galben. Toţi membrii familiei dormeau într-o cameră pe timp de iarnă.
Colectivizarea, pentru oamenii săraci, a dus la îndestularea lor. Pentru alţii colectivul a însemnat ruinarea lor, mă refer la aceea care aveau peste 10 hectare de pământ.
În ce-l priveşte pe regele Mihai I, a fost o piedică în calea istoriei. Aşa s-a întâmplat şi în 1930 când a fost detronat de către tatăl său. Istoria este un tăvălug, netezeşte căi şi omoară destine. Comuniştii, până în august 1944, au fost urmăriţi şi schingiuiţi de puterea de atunci a ţării. După 1945 , comuniştii au fost cei care au schinjuit şi oprimat pe cei pe care îi considera a fi fost oprimatorii lor, ori aceea care se împotriveau instalării puterii comuniste.
Regele Mihai a fost detronat de Churchill, Roosevelt şi Stalin la Yalta. Er o piedică în calea noii orânduiri, istoria nu iartă. La fel ca el au păţit şi regii Bulgariei şi Serbiei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...