vineri, 15 februarie 2019

O lege pentru toţi. Nici Kovesi nu este deasupra legii.


  Într-un sat cu oameni gospodari, văcarul, printre celelalte vaci ale sătenilor, avea şi vaca unui judecător. Într-o seară văcarul a mers la poarta judelui:
-Săru’ mâna stăpâne! Umil văcarul a salutat.
-Ce-i mă? De ce mă deranjezi acum în faptul serii? Judele era nervos.
-Stăpâne, vaca ta a împuns rău pe vaca mea.
-Şi? Ce vrei de la mine? Vino în bătătură să caut în lege şi dacă vei avea dreptate, eu te voi despăgubi. Ajung ei în curte, judele aduce codul penal, caută în el, nu găseşte nimic:
-Băiete, asta este, rămâi cu paguba, chiar dacă vaca ta e moartă, eu nu pot să te despăgubesc, nu mă lasă legea. Spune-mi, rogu-te, vaca mea unde este, că nu am văzut-o astă seară?
-Am uitat să vă spun, de fapt, vaca mea a împuns pe vaca dumitale.
-Cum ai zis nerodule? Stai să-ţi arăt eu ţie, să-mi plăteşti vaca, uite scrie aici la lege.
-Ai zis că nu este text de lege.
-Legea este pentru cei puternici, nu pentru plebea proastă.
Aşa se întâmplă lucrurile şi la noi. Ani de zile, Preşedintele României (Băsescu, Iohannis) au îndemnat adversarii politici, care erau chemaţi la DNA, să meargă să-şi demonstreze nevinovăţia în faţa organelor de anchetă şi a judecătorilor..
Însăşi şefa DNA, temuta L.C.Kovesi, întrebată dacă Victor Ponta, acesta în iunie 2015 era premierul României, era o coincidenţă că fusese chemat la audieri în ziua în care opoziţia introdusese moţiunea de cenzură, a răspuns că nu este o simplă coincidenţă.
În data de 5 iunie 2015, ziua în care fusese chemat la DNA, V. Ponta era chemat de către preşedintele Iohannis la Cotroceni unde i s-a cerut demisia pentru că are dosar penal. Toate fuseseră făcute ca guvernul Ponta să cadă. Câteva luni mai târziu Ponta demisionează, ca mai apoi instanţa să-l declare nevinovat.
Opoziţia şi strada cereau demisia lui Ponta, a lui Dragnea, pe motiv că aveau dosare penale. Koveşi şi Iohannis erau portavocea celor care încriminau persoanele cu dosare penale, deşi beneficiau de prezumţia de nevinovăţie.
Acum, după ceva timp, Koveşi are un dosar penal, este suspectă că a comis mai multe infracţiuni. Dintr-o dată datele problemei s-au schimbat. Kovesi acuză procurorii că i-au făcut dosar penal la ordin politic. Iohannis iese public şi, în loc să-i ceară lui Kovesi să facă un pas în spate cum a procedat până acum, acuză şi el procurorii. Ambasadorul Klemm al SUA susţine pe Kovesi şi acuză procurorii. Strada, rezist, nu urlă: „Kovesi la puşcărie” cum ne-au obişnuit, ci: „jos procurorii care au făcut dosar penal fostei şefe DNA”.
Suntem sănătoşi la cap?
 Dacă o arzi domnule Iohannis cu justiţia să facă dreptate, cu încrederea în justiţie, apoi fii până la capăt aşa de încrezător, chiar şi când este vorba de soţia dumitale, Carmen, ori acum când vorbim despre Kovesi. Nu putem să credem că justiţia funcţionează doar când arestează adversarii dvs politici, iar când este vorba despre persoane apropiate dintr-o dată justiţia este părtinitoare. În acest fel, cu dublă măsură nimeni nu va înţelege altceva decât că ne aflăm în faţa unor găşti mafiote care se luptă între ele folosind justiţia care de multe ori poate face o injustiţie.
În iunie 2015, chiar în ziua în care Ponta fusese chemat la DNA, pentru a i se aduce la cunoştiinţă că este învinuit într-un dosar penal, Iohannis a cerut demisia lui Ponta pe motiv că este penal. Acum domnule Iohannis de ce nu faci acelaşi lucru cu Kovesi? De ce, în loc să-i ceri demisia, acuzi voalat procurorii? Care este adevărul? Dumneata deja înainte să se judece un proces, până să se finalizeze un dosar cine este vinovat şi cine nu este? Dacă lucrurile stau aşa, pentru ce mai plătim procurorii şi judecătorii? Nu mai bine ne spui dumneata cine este vinovat şi cine nu este? Cine este bun de ministru, cine nu, pentru că deja faci judecăţi de valoare în toate domeniile. 
Este bine, dacă vrem să se întroneze legea, ca în faţa ei toţi cetăţenii să fie egali. Dacă din cele mai înalte poziţii ale statului, se transmit cele mai ciudate mesaje în funcţie de interese, poporul nu va înţelege nimic.
În stradă e bine că se protestează în favoarea justiţiei, însă numai în favoarea justiţiei. Acum când este vorba de Kovesi, în stradă se strigă împotriva procurorilor. Dacă strada face legea, dacă Iohannis face legea, dacă ambasadorul Klemm face legea, pentru ce mai avem nevoie de Parlament, de procurori, de judecători şi în general de justiţie?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...