vineri, 18 martie 2022

Numai Tu ești fără de păcat, Doamne.

 

   În două zile diferite am pus două postări. Una cu Dan Puric și una cu Tudor Gheorghe. De la început vă spun că apreciez pe Dan Puric ca actor, mai puțin ca formator și lider de opinie. Îmi place muzica lui Tudor Gheorghe, originalitatea ei și apreciez contribuția lui la cultura românească. Nu cred că Dan Puric este bun de Președinte. Pentru a deveni Președintele, Liderul unui stat, trebuie ca viitorul candidat să aibă habar de politică, de diplomație, de relații interumane și relațiile internaționale. M-am săturat de amatori. Cine nu cunoaște cu ce se mănâncă politica și diplomația nu are ce căuta în instituțiile statului. Asta nu înseamnă că acei oameni care, accidental, au ajuns în vârful statului până acum au știut altă politică decât aceea de a fura, altă politică în afara ingineriilor financiare prin care au devalizat economia românească, încât, astăzi, am ajuns o țară eminamente bazată pe consum și nu pe producție.

  Să revin la cei doi actori pe care i-am prezentat zilele trecute prin postările mele. Am observat la anumiți comentatori o adevărată ură viscerală împotriva celor sus menționați. Motive:

  Dan Puric a semnat la vârsta de 17 ani un angajament cu securitatea. Era tânăr, un copil, poate proaspăt UTC-ist, manipularea, îndoctrinarea erau prezente în viața oamenilor încă de la grădiniță. Securiștii nu erau oameni proști, știau cum să facă un suflet de tânăr să vibreze la idealurile socialismului. A fost prins în plasă. Important este dacă a făcut poliție politică. În prezent poate fi vinovat pentru asta, însă simpla semnare a unei hârtii nu este suficientă pentru demonizarea unui om. Deocamdată Puric este doar actor, nu este o personalitate politică, nu trăiește din bani de la buget. Dacă instanțele penale îl consideră vinovat, să-l condamne.

  Tudor Gheorghe a spus despre cei care nu sunt vaccinați, ori care nu vor să se vaccineze : „muriți liniștiți”. Cântărețul își pierduse soția, nevaccinată, bolnavă de coronavirus, în data de 26 ianuarie 2021. Spusele lui au fost în toamna lui 2021. Dureros, nu? Actorul chiar a crezut și crede în eficiența vaccinului. Nu este de condamnat, iar acea nefericită expresie a fost spusă cu durerea celui care, tocmai, își pierduse o ființă dragă.

   Încă ceva, cei care s-au vaccinat nu sunt mai proști decât cei care nu s-au vaccinat și nici invers. Este alegerea fiecăruia. Bolnavii de cancer tratați cu același tratament nu toți mor, depinde de cum luptă organismul fiecăruia. Așa și cu Coronavirusul. Soția mea a tușit două zile când s-a contaminat, în noiembrie 2020, cu Covid 19, iar eu, contaminat odată cu ea, a fost nevoie să stau la oxigen și încă vreo 20 de zile în spital. Iată două cazuri diferite.

  Probabil comentatorii, care au înfierat atât pe Puric cât și pe Tudor Gheorghe, sunt ființe imaculate care pot fi sanctificate încă din timpul vieții. Mă bucur că avem printre noi asemenea oameni ce pot ridica piatra de jos și arunca cu ea în capul vinovatului fără nici o remușcare. Cinste lor! Recunosc, eu sunt om și am păcatele mele, de aceea pot fi îngăduitor, chiar înțelegător cu oamenii care greșesc. Instanțele Penale au apărut tocmai fiindcă oamenii pot greși și trebuie să fie  pedepsiți pentru greșelile lor. Sigur, mai există și vinovăția morală.

  Și totuși, în Biblie scrie :...„numai Tu ești fără de păcat, Doamne, dreptatea Ta este dreptate în veac. Apără-ne și ne ferește de cel viclean”!

miercuri, 16 martie 2022

Oprirea războiului

 

   Nu pot înțelege, îmi este greu să accept că niște oameni puși în fruntea unor țări încă mai gândesc precum regii evului mediu. Nu este posibil, nu este permis ca acum, în sec XXI, să mai existe războaie. Nu pot crede că liderii nu pot găsi punți de comunicare, nu pot găsi căi pentru a înlătura războiul. Unde este ONU? Ce face secretarul general Antonio Gutteres?

   Spunea Biden, președintele SUA, citez din memorie:„ Toate țările, inclusiv SUA, trebuie să înceteze de îndată să mai importe materiale din Rusia. SUA trebuie să devină unicul lider economic mondial”.

   Cu alte cuvinte, Biden și-a dorit acest război. Promisiunea făcută Ucrainei că va fi primită în NATO și UE, era în ciuda Rusiei care cerea ca Ucraina să rămână o zonă tampon între NATO și Rusia. Americanii nu numai că au prevăzut acest atac al rușilor, dar au făcut totul ca el să se producă. 

   Biden își amintește de criza rachetelor nucleare din Cuba anului 1962. Criza a durat din 14 octombrie 1962-20 noiembrie 1962. Președintele SUA J.F. Kennedy spunea, într-un discurs televizat, că SUA și URSS au fost pe cale 50% să declanșeze un al III-lea război mondial cu arme nucleare. URSS și-au retras baza militară din Cuba. Atunci rolul Secretarului General al ONU, generalul U Thant, a fost uriaș în calmarea situației care degenerase destul de mult..

 Datele problemelor de acum nu sunt departe de cele din 1962, doar că s-au schimbat rolurile. Războiul din Ucraina va slăbi economic și va destabiliza politic Rusia, asta vrea SUA. Moartea unor civili, migrarea populației Ucrainei, nu deranjează marii lideri, acești năpăstuiți sunt material electoral. Din punct de vedere economic migrarea în masă a populație Ucrainei nu fac altceva decât să tulbure și mai mult Europa care se află și așa într-o situație de criză economică. Asta nu înseamnă că ucrainienii nu trebuie să fugă în continuare din fața morții.

Ni se induce ideea că liderii ruși sunt răi, iar liderii americani sunt buni. Inexact. Atât Rusia cât și SUA  sunt țări puternice care se luptă pentru supremația lumii și care își văd de propriul interes și nu dau doi bani pe soarta celorlalte state. Îmi vor sări unii în cap că sunt cu rușii, nu sunt, sunt cu românii, însă trebuie să vedem răul din ambele tabere.

Îl priveam pe Joseph Robinette Biden cum încrimina cu mânie stalinistă atacurile rușilor asupra Ucrainei, dictând noi sancțiuni împotriva Federației Ruse, uitând că ei însânși, americanii, au bombardat  Serbia timp de 78 de zile.

Nu vreau să fiu greșit înțeles, condamn războiul din Ucraina și în general condamn toate războaiele, însă Rusia nu este singura vinovată. Să nu uităm că începând cu 1989 SUA și URSS, apoi cu Rusia, s-au tot întâlnit prin diferite unghere ascunse unde au pus lumea la cale.

SUA, NATO, China, ONU și părțile implicate în război, pot găsi căi pentru încetarea imediată a conflictului. Dacă nu se vor așeza la masă pentru a discuta posibilitățile de pace, evident făcându-se diferite compromisuri, ca în orice tratat, înseamnă că marile puteri și beligeranții nu doresc oprirea conflictului.

Nu trebuie să mai moară oameni nevinovați, citez dintr-un clasic în viață, pentru ca liderii cu puteri de decizie să treacă la masa dialogului. Zelenski a făcut tot ce a putut  pentru a atrage NATO în conflict. Se pare că a înțeles că acest lucru nu va fi posibil și caută și el dialogul în vederea opririi războiului.

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...