marți, 30 iulie 2019

Trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea


Inca o data Romania s-a cutremurat. Inca o data romanii au vazut ca nu sunt aparati, au trait si inca traiesc momente de cosmar. Un individ a omorat. O fata, doua, trei, inca nu se stie precis. Un criminal psihopat, un criminal in serie. Romania se afla in mileniul trei, in anul de gratie 2019. Tehnica de ascultare, de informare si de comunicare este foarte dezvoltata. In anii *70 Ramaru a fost prins greu, nu existau in acele vremuri camere de luat vederi in infrarosu la toate colturile de strada si la toate chioscurile.
Am sa ma refer la modul in care au actionat agentii, functionarii, ori cum se vor fi numind operatorii de la 112. Apelurile au fost la ora 11 si ceva ziua. Caracalul are in jur de 30-40.000 de locuitori. Este un orasel. Daca s-ar fi vrut cu adevarat ca fata sa fie gasita, in cateva ore, pe jumatatea celor 19 cat a fost necesar pana cand au descins in locuinta criminalului, politistii puteau pieptana tot orasul. In asemenea mici orasele politistii, de regula cunosc toate persoanele din sectorul lor.
Acest individ, daca va fi gasit vinovat de faptele sale, va primi, probabil, 2 -3 condamnari la inchisoare pe viata. Condamnatul va trai bine mersi pe banii statului, adica ai contribuabilor. Va avea televizor, radio, slugi care ii spala, care il hranesc. Doctor la dispozitie 24 de ore, paza, etc. Pai e bine? Asa, nu vom intimida niciodata asemenea porniri animalice. Cred ca a sosit momentul ca Parlamentul sa analizeze cu simt de raspundere modificarea codului penal si reintroducerea pedepsei cu moartea. Trebuie ca cetatenii sa se simta protejati, doar inasprind pedepsele, se poate reduce numarul unor asemenea fapte abominabile.
Nu mi se pare corect fata de cetateni, ca infractorii sa fie intretinuti de la buget, ei trebuie sa fie scosi la munca, sa-si castige bucata de paine pe care o consuma, inclusiv, sa plateasca  gardienii care le asigura paza. Nu trebuie sa facem din condamnati niste intretinuti.
Parlamentul, guvernul si celelalte institutii trebuie sa se aseze la masa si sa caute solutii. Printre invitati trebuie sa fie si psihologi si psihiatrii specializati in criminologie. Societatatea este vulnerabila, neaparata. Serviciul de Telecomunicatii Speciale a mai dat-o in bara si cand a fost vorba sa caute elicopterul din Apuseni.
Daca in Caracal, un orasel in care oamenii aproape ca se cunosc intre ei, STS –ul nu a putut izola un apel telefonic, ce s-ar intampla in Bucuresti? In cat timp l-ar izola, dar in New York?
Daca dupa acel numar era o alarma falsa? Il depista sa poata fi amendat?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...