duminică, 1 noiembrie 2020

Aliatul nostru-stăpânul nostru

 



De-a lungul istoriei, România a fost sub dominația turcilor, apoi a rușilor ca urmare a victoriei sovieticilor în cel de-al doilea război mondial. Toate țările care, conform înțelegerii celor trei mari puteri: SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și URSS, au intrat sub influența sovietică, au devenit socialiste conform ordinului Moscovei. Pentru că pacea de la Potsdam nu a reușit să împace toate pretențiile celor trei mari puteri s-a creat o ruptură între vestul și estul Europei. Sigur, aici sunt multe de spus despre URSS, americani și despre englezi, nu vreau să dezbat acum această chestiune.

România a fost obligată să plătească daune de război URSS-ului pe o perioadă de 20 de ani, tot pentru aceeași perioadă de timp trebuia să rămână și Basarabia alipită URSS, fiind tot o consecință a datoriei de război. După 20 de ani datoriile au fost plătite, în schimb Basarabia nu a mai fost dată niciodată României. După război, trupele sovietice au rămas pe teritoriul României până în 1957 când Hrușciov a hotărât retragerea lor. Încet, dar sigur, România încerca să iasă de sub influența sovietică, mai târziu a și realizat acest lucru.

Între cele două orânduiri, ideologi, cum vrem să le spunem, între cele două lagăre capitalist și comunist având fiecare vectorii săi de putere, vestul cu SUA în frunte, estul cu URSS ca port drapel, s-a produs o ruptură abruptă, s-a căscat o uriașă prăpastie. Fiecare parte văzând în cealaltă un potențial inamic.

Din acest motiv țările vestice au făcut o alianță militară denumită generic „Alianța Nord Atlantică” (NATO), iar în est s-a format o alianță politico-militară denumită „Tratatul de la Varșovia” ca o contrapondere la NATO.

România ca țară din estul Europei aflată sub influența URSS a devenit parte a acestui Tratat.

De-a lungul timpului România a participat cu efective militare în diferitele aplicații organizate de Tratatul de la Varșovia. Însă, Partidul Comunist Român punea mai mult accentul pe partea politică a acestei alianțe militare decât pe partea militară. Din această cauza și multe altele, cum ar fi hotărârea luată la Moscova ca România să rămână o țară eminamente agrară, s-au născut multe asperități între Ceaușescu și Brejnev, mai ales după 1966. România a participat în continuare la manevrele militare ale Tratatului doar cu ofițeri în calitate de observatori. „Deși în opoziție totală cu celelalte state membre și în special cu URSS, România nu și-a denigrat niciodată partenerii, dar nici nu s-a ploconit în fața cuiva. Prin această poziție România a dovedit că o țară membră într-o alianță militară, chiar dacă nu este o mare putere își poate susține punctul de vedere cu argumente solide, cu demnitate și convingerea în justețea cauzei sale” spunea șeful Marelui Stat Major al Armatei din acea perioadă de început a anilor *70.

În august 1968, atunci când URSS împreună cu Bulgaria, Polonia, Germania de Est și Ungaria au invadat Cehoslovacia, Ceaușescu, nu numai că nu a participat cu trupe alături de celelalte state membre ale Tratatului, însă a și condamnat cu îndârjire invazia sovietică și a acoliților săi într-un stat independent.

Președintele României din perioada socialistă era primit cu cele mai înalte onoruri de stat de către cei mai puternici lideri ai lumii, amintesc printre alții Nixon, Ford, Carter, Regina Elisabeta a II, De Gaule, etc. România conta în plan internațional. Demnitarii români din ministerul de externe au putut media diferite conflicte la nivel internațional. 

Așa a fost atunci. Acum ca țară membră NATO lucrurile s-au schimbat. Pe teritoriul românesc avem staționate trupe străine, avem baze militare străine, sigur sunt ale NATO și ale aliatului nostru strategic SUA care abia au așteptat să plece rușii și să ne încalece ei. Dacă Trump dă un „vânt” la Washington, Iohannis se și înființează cu hârtia igienică la fundul lui să-l șteargă. Cam așa sunt relațiile noastre cu NATO și aliatul nostru strategic SUA care ne târăsc după ei prin toate țările pe unde SUA mai găsește un os de ros. Sigur că noi nu avem parte din os, noi ne bucurăm că ei, americanii,mănâncă pe săturate. Din cauza acestei alianțe, mult clamate de un pupincurist ca Radu Tudor și mulți alții ca el, ne mor prin diferite teatre de război soldații care nu au alt merit decât acela de mercenari ai statului. NATO nu ne poate apăra de ruși, nu ne poate apăra de nimeni, la dracu, americanii știu asta, însă le convine. Din când  în când SUA ne vând niște rachete cu care nu poți aprinde nici măcar o țigară, ori avioane stoarse de vlagă, dar care costă enorm statul român. Să dea Dumnezeu ca rușii așa cum au făcut-o de-a lungul timpului să o facă și acum, adică să nu ne atace, altfel, va trebui să învățăm să vorbim rusește, ori și mai rău, să ajungem în lumea celor care tac.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...