duminică, 4 mai 2025

Primul tur alegeri prezidențiale , 4 mai 2025

 

                S-a terminat primul tur al alegerilor prezidențiale. Rezultatul este unul dezastruos pentru partidele din coaliția guvernamentală. Electoratul, printr-o bună prezență la vot, încă o dată a arătat cartonașul roșu partidelor  abonate la la bomboana de pe coliva Țării.

         Partidul care încă nu a fost la guvernare, mă refer la AUR, se bucură de încrederea maselor. Votul de aproape 41% dat ieri de români lui George Simion, arată fără drept de apel că partidele aflate la guvernare trebuie să lase locul AUR, ca vioara întâi, pentru ca acest partid să facă o nouă majoritate parlamentară.

         PSD, PNL și UDMR nu au putut aduna voturi pentru a-l înfrânge pe Nicușor Dan, un independent care la Primăria Bucureștiului a strălucit printr-o crasă lipsă de interes față de nevoile bucureștenilor.

         Înteresant este faptul că Crin Antonescu a obținut cele mai multe voturi în zonele în care UDMR este favorit.

         Un alt independent, Victor Ponta a obținut un scor meritoriu de peste 13% în condițiile în care a avut o presă ostilă. 13% înseamnă mai mult decât a obținut PSD în susținerea lui Antonescu.

         Electoratul spune răspicat ca PSD și PNL trebuie neapărat să se rebrenduieze, să se reinventeze, să se restructureze, să se împrospăteze ca ideologie, doctrină și lideri. Doar așa vor putea supraviețui în continuare pe scena politică, altfel, au toate șansele să devină istorie.

         Guvernul actual, după turul doi, trebuie să-și dea demisia pentru a da posibilitatea celorlalte partide să formeze o nouă alianță. E greu să faci o alianță în care să nu intre PSD-ul, așa arată aritmetica parlamentară. Însă, AUR poate face un guvern minoritar susținut punctual în Parlament de PSD.

         Pentru turul doi, văd că se va face o alianță a așa ziselor partide proeuropene, ce prostie, pentru susținerea lui Nicușor Dan în dauna lui Simion.

         Aș fi gata să-l susțin pe Dan Nicușor, însă nu a demonstrat că are calități de lider, din contră, are carențe în comunicare, este mitoman, prost diplomat și mai prost organizator. Este reprezentatul neomarxismului, curent ce este din ce în ce mai străin românilor.

         Nu vreau să influiențez pe nimeni, eu îl susțin și votez pe George Simion, poate că este omul care va încerca să conlucreze cu guvernul pentru ca împreună cu acesta să găsească cele mai bune soluții pentru politica externă a României și pentru implementarea celor mai bune măsuri economice.

         Crin Antonescu, prin prestația lui, a săpat pentru surparea fundațiilor partidelor care l-au susținut în aceste alegeri. Proastă găselniță pentru cele trei partide, de altfel am spus acest lucru de când am auzit că liberalii și social-democrații îl scutură de praf pe Antonescu.

         Ieri s-a pus pecetea pe vechile partide, inclusiv pe USR, drumul lor spre istorie este deschis, depinde doar de ele dacă știu să supraviețuiască.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jefuirea și colonizarea României

 În 1990 Petre Roman dădu-se startul spre distrugere, catalogase industria românească drept „un morman de fiare vechi”. Industria producea p...