vineri, 23 august 2013

23 Aug., ziua eliberarii, ori a vanzarii nationale?



            23 August, pentru  mine a fost 40 de ani, ziua nationala a Romaniei, ziua cand fortele democrate din tara in frunte cu Partidul Comunist au arestat guvernul condus de Ion Antonescu si armata a intors armele impotriva Germaniei fasciste. Armata romana alaturi de glorioasa armata sovietica a reusit sa invinga masina de razboi germana, astfel ca la 25 octombrie 1944 era eliberat si ultimul petic de pamant romanesc de sub ocupatia hitlerista. Cu aproximatie asta se spunea despre ziua de 23 August 1944.
            Mai nou, se recunoaste participarea catorva comunisti in momentul arestarii lui Antonescu de catre armata din ordinul regelui Mihai. Dar nu se recunoaste ca Partidul Comunist sa fi avut mai mult de cateva sute de membrii, dar prezenta lor in Palatul Regal, era ca o garantie pentru sovietici, eu as completa ca au fost cooptati in Frontul Democrat alaturi de partidele istorice din teama de rusi, altfel imi este greu sa inteleg cum puteau accepta pe “ing. Ceausu”,de fapt un ofiter dezertor al armatei romane pe numele sau Emil Bodnaras, alaturi de figure precum Bratianu, Mihalache, Maniu, ori regele Mihai.
            Dupa umila mea parere cel putin 2 au fost motivele arestarii lui Antonescu in dupa amiaza zilei de 23 Aug.: 1) Discutiile foarte avansate, privind incetarea ostilitatilor si incherea unei paci separate intre URSS si Romania, dintre Ion Antonescu, prin trimis special, si ambasadoarea URSS Kolontay. In aceste tratative Antonescu punea cateva conditii lui Stalin, in primul rand nu accepta capitularea armatei, el sustinand ca armata romana era aproape intacta si in aceste conditii poate lupta mai departe cu sorti de izbanda. In ziua de 23 Aug. astepta raspunsul de la trimisul sau pentru a cere pacea separata cu URSS si impunerea conditiilor sale. Se pare ca cablograma a sosit la guvern, cei din Frotul Democratic au aflat de ea  atunci sa hotarat sa se devanseze ziua “Z” ce era programata pe 26 aug., pe 23 aug.
                                    2) Pentru ca Antonescu sa nu incheie pacea au hotarat sa-l cheme la Palat si sa il aresteze, lucru care de altfel sa si intamplat. La intrebarea regelui daca este gata sa ceara pacea de la URSS, Antonescu care nu stia de sosirea depesei nu a fost deacord, in parateza trebuie spus ca si in conditiile in care ar fi stiut de depesa, tot nu ar fi acceptat sa incheie pacea si sa intoarca armele impotriva Germaniei, pana nu ar fi anuntat pe Hitler, i se parea normal un astfel de comportament, el fiind un militar de cariera ce avea ca unica avere cuvantul si onoarea.
            Dupa arestare, Antonescu a fost tinut inchis intr-o casa conspirativa a comunistilor, apoi predat rusilor ca un trofeu. Arestarea in pripa aMaresalului si capitularea neconditionata a Armatei romane, denota frica ce cuprinsese clasa politica in fata Armatei sovietice ce se gasea la Iasi.
            Generalul Antonescu a fost adus la conducerea guvernului de catre Carol al II-lea, pe fondul unor proteste de strada foarte puternice  organizate de catre legionari. Tot in 1940 cand generalul a preluat puterea, Romania pierduse Transilvania, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, iar in sud pierdusem Cadrilaterul, generalul a fost solutia extrema gasita de Carol al II-lea, pentru a iesi din situatia disperata in care se gasea tara. Europa era cuprinsa de febra razboiului, masina de razboi germana pornise ca un tavalug asupra tarilor continentului, parea ca nimic nu o va putea opri. Romania se vedea singura in fata URSS care, oricand putea deveni un real pericol, solutia cea mai buna a fost alianta cu Germania fascista, pentru a nu deveni o tara ocupata de Germania. Antonescu a gandit rational, la acea vreme nu avea prea multe optiuni. Cred ca evenimentele sunt inca proaspete si chiar mai sunt supravietuitori din acele vremuri, peste ani, cand patima va dispare, altfel va fi scrisa istoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...