joi, 3 iulie 2014

Băsescu un lup moralist modern

         Pentru a serba modul cum a strivit voinţa celor 7,4 milioane de votanţi pentru demiterea sa din funcţia de Preşedinte al României,Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii PMP şi ai Fundaţiei MP. Cu acest prilej  a ţinut un discurs despre cum a dat Parlamentul României lovitura de stat atunci când a hotărât suspendarea lui din funcţia de Preşedinte in 2012.Greşit, primul lucru ce se face în urma unei lovituri de stat se DIZOLVĂ Parlamentul, iar ţara este condusă prin decrete-lege. Dacă Parlamentul suspendă Preşedintele din funcţie este un act constituţional, pentru că este prevăzut în Constituţia României.
Nu a suflat în schimb nici un cuvinţel despre cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea sa, nu a spus nimic despre modul în care el a încălcat principiile statului de drept atunci când a rămas pe funcţie doar, datorită unei hotărâri cel puţin discutabile a Curţii Constituţionale a României. Dacă până la urmă a rămas Preşedinte în urma acestei decizii a CCR, încălcarea principiilor statului de drept a fost cel puţin de ordin moral. Nu poţi rămâne într-o funcţie eligibilă după ce aproape 90% dintre cei prezenţi la vot au spus foarte clar : Pleacă acasă!
       În aceiaşi şedinţă festivă Băsescu a mai criticat şi fuziunea ce urmează a fi făcută între PDL şi PNL, considerând-o un compromis murdar. Sigur, îl înţeleg, dacă PMP ar fi fost chemat să se alăture acestei alianţe avându-l ca naş pe Băsescu, soluţia ar fi fost curată şi apretată. În acest context, a argumentat Băsescu,  era nevoie de un partid nou pe scena politică. Şi eu sunt deacord că este nevoie de sânge proaspăt în politică, dar când noul partid are în componenţa sa vechi şi odioşi membrii proveniţi din guverne de tristă amintire, mă refer la guvernele lui Boc şi MRU, exp. E.Udrea, Petrescu, C.Diaconescu, Rădulescu etc., numai nou şi credibil nu este acest partid.
       În continuare Băsescu a înfierat cu mânie proletară, faptul că parlamentarii îşi apără penalii,aici poate avea,ori nu poate avea dreptate.Nu mi se pare corectă arestarea pentru infracţiuni economice decât în cazuri cu totul şi cu totul speciale. Altfel procuratura să cheme la audieri ori de câte ori doreşte pe cel învinuit, iar instanţa de judecată să dea sentinţa în urma careia acel parlamentar este condamnat, ori absolvit de vină. Mergând pe raţionamentul lui Băsescu îl întreb: „de ce d-le Băsescu nu v-aţi pus la dispoziţia justiţiei în cazul „Flota”,”casa din Mihăileanu”, mai nou cazul „Firea”,mai era un dosar în care s-a oprit ancheta până la încetarea mandatului de Preşedinte, era vorba de nişte bani nu tocmai „curaţi” şi multe altele, că începe să se dovedească, că nici imunitatea dvs. nu era chiar totală?”
       Mai spuneţi dvs. în alocuţiunea susţinută la PMP despre statul de drept care, înseamnă dreptul la informare a populaţiei, aveţi dreptate, de aceea mă întreb şi vă întreb: „de ce nu ne-aţi dat mai multe informaţii despre răpirea jurnaliştilor şi mai ales despre modul în care au fost eliberaţi? Să nu uit ,poate ne spuneţi cum a fugit Omar Hayssam din ţară, pentru că dvs. sunteţi un om informat, în unele cazuri chiar foarte bine informat, am văzut cum îl atenţionaţi pe Rus când a depus jurământul de ministru al transporturilor”?. Numai despre fratele Mircea nu va informat nimeni, ar fi trebuit să-i spuneţi dvs. despre Bercea, pentru că l-aţi cunoscut înaintea lui , aşa poate, numai intra omul la necaz, iar dvs. aveaţi un sfârşit de mandat mult mai tihnit. Tot ce aţi spus în cadrul acestei întâlniri a fost un fel de îndrumar al „lupului moralist”. Poate trebuia să vă întreb şi de modul în care s-a constituit moşia „Nana”, nu vă mai întreb, în schimb am să închei cu căteva versuri din „Lupul moralist”:
„...Ne poate fi iertat să vă-ntrebăm smerit, de vreţi a ne-arăta
De unde-aţi cumpărat postavul de manta?
Cănd mantaua domnească este din piei de oaie,
Atunci judecători, fiţi siguri că despoaie”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...