joi, 24 august 2017

Felictări domnule Tudorel Toader!

    Tudorel Toader a vorbit şi a vorbit bine. Ieri, 23 aug 2017,într-o conferinţă de presă domnul ministru al justiţie, Tudorel Toader, a explicat intenţiile sale cu privire la modificările pe care le vizează la legile privind statul judecătorilor şi procurorilor. Am să fac referire doar la câteva modificări care mi se par a fi de o importanţă crucială.
În primul rând preşedintele României, care este un factor politic nu va mai avea nici o atribuţiune în numirea şefului DNA, DIICOT şi a Procurorului General, toate aceste numiri trecând în sarcina CSM. Este o modificare foarte importantă, rămânerea în post a unui şef cu mari carenţe profesionale nu mai poate fi la latitudinea unui politician, ci va fi la latitudinea CSM care este formată din specialişti. Asemenea şi numirea şefilor  parchetului general şi ale celor două departamente.
Sigur că preşedintele României nu priveşte cu ochi buni faptul că în viitor nu va mai fi un factor decident şi de ingerinţă în activitatea ministerului public. Ultimii doi preşedinţi au demonstrat cu vârf şi îndesat cât de periculos poate fi acest lucru. Băsescu a dirijat justiţia în ansamblul ei după bunul plac, iar Iohannis i-a călcat cu voinicie pe urme. Dacă şefii celor două departamente ale  procuraturii generale nu erau numiţi de Iohannis, poate la această oră exista un dosar penal pentru fals şi uz de fals în dobândirea casei din Sibiu pentru care a fost declarat cumpărător de rea credinţa şi actul de vânzare-cumpărare anulat.
Răspunderea magistraţilor . Procurorii şi judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare, iar statul prin ministerul de finanţe se poate îndrepta împotriva lor cu somaţii pentru recuperarea unor pagube materiale.
     Procurorul general a avut de obiectat asupra acestor prevederi. Mă întreb şi îl întreb pe don Lazăr care este problema? Procurorii şi judecătorii, mai mult chiar decât doctorii, se joacă cu viaţa oamenilor. Mi se pare absolut corect, uman şi de bun simţ ca atât judecătorii cât şi procurorii să fie foarte atenţi, atunci când formulează acuze şi când hotărăsc sentinţele judecătoreşti, că de decizia lor depinde viaţa unor oameni. De aceea hotărârea judecătorească trebuie să fie una în litera şi spiritul legii, bazată pe probe materiale indestructibile. Dacă lucrurile vor fi astfel făcute nu vor avea de ce să se teamă.
De altfel trebuie ca toată lumea să fie responsabilizată şi să-şi asume hotărârile pe care le iau.
Dacă un strungar rebutează o piesă o plăteşte, dacă un doctor greşeşte o operaţie plăteşte. De ce nu ar plăti şi judecătorii, dar şi procurorii care induc în eroare în mod deliberat şi intenţionat un complet de judecată.
     Deasemeni s-a luat în discuţie înfiinţarea unei direcţii în cadrul Procuraturi Generale care să se ocupe de anchetarea procurorilor care au fost reclamaţi că ar fi comis acte de corupţie sau de alte încălcări ale legii. Această direcţie nu va avea nimic în comun cu DNA-ul actual.
Lazăr nu era de acord pe motiv că s-ar induce ideea că ar exista corupţie în rândul procurorilor. Domnule Lazăr  mai uşor cu pianul pe scări că se dezacordează şi va cânta la fel ca dumneata, adică fals. Oricât de mult aţi ţinut capacul pe oala cu ciorbă alterată tot au sărit stropi din oală. Nu dau exemple de procurori corupţi că îmi trebuie mult de scris, dar, slavă Domnului aţi avut destui şi încă mai aveţi.

     În ce priveşte Inspecţia judiciară, ar trebui să fie autonomă. Nu cred că subordonarea ei faţă de Ministerul justiţie poate rezolva problema, ci doar inflama şi mai mult pe cei care vor rămâne fără cuţit şi fără pâine în mâinile lor murdare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...