vineri, 10 noiembrie 2017

Explozia preţurilor

   Guvernul prin programul de guvernare a decis mărirea salariilor şi pensiilor. Nu voi insista asupra acestui subiect, este destul de mediatizat. Mă intrigă câteva lucruri, pe care doresc să vi le împărtăşesc cu speranţa ca, împreună, să găsim răspunsuri.
Guvernul a luat hotărârea să mărească salariile şi să adopte o nouă lege a salarizării. Proiectul de lege a fost dezbătut şi pe faţă şi pe spate de toată lumea, inclusiv patronate şi sindicate. În ciuda faptului că salariile au crescut la o parte, urmează să crească la altă parte de salariaţi, câţiva lideri de sindicat bat cu pumnul în masa guvernului, Coarnă reclamând faptul că poliţiştii nu primesc bani suficienţi, iar Bogdan Hosu este îngrijorat de faptul că este posibil ca în anii care vor veni , guvernele să nu mai aibă bani. Coarnă am înţeles că s-a lămurit, în cel priveşte pe Hosu, el trebuie să fie mulţumit că se măresc salariile, nu trebuie să-l bântuie grija cu ce va fi în viitor. Dacă la anul guvernul care va fi, nu va avea bani, poate ieşi cu oamenii în stradă să protesteze, până atunci să tacă mâlc.
Se vorbeşte despre revoluţia fiscală. Nu m-am aruncat orbeşte să comentez până când nu am înţeles exact  ce se doreşte. În fapt au dreptate guvernanţi, este clar că mulţi patroni nu plătesc contribuţiile salariaţilor la sănătate şi pensii.
  Nu vreau să critic patroni, să-i demonizez, departe de mine acest gând. Când un om înfiinţeză o firmă, o societate, o face cu scopul declarat de a obţine profit folosind munca salariată. Prin definiţie patronul nu este un filantrop, el se gândeşte la bunăstarea lui, nicidecum a salariatului. Dacă un patron dă unui salariat un salariu de 10.000 de roni, înseamnă că banii aduşi de salariat firmei prin munca sa va aduce un profit pe măsură.
  Se vorbeşte despre transferul contribuţiilor pentru sănătate şi pensii care erau în sarcina angajatorului în sarcina angajatului. De fapt patronul nu câştigă nici un leu din această mutare, dar nici nu pierde, este cumva degrevat de o sarcină. Guvernanţii au stabilit prin OU că suma pe care angajatorii o plăteau în contul salariaţilor să nu o mai plătească ei , patronii, iar suma de bani pe care o plăteau patronii în numele salariaţilor la sănătate şi pensii să fie trecută în brutul salariului salariaţilor, urmând ca ei, salariaţii, să-şi plătească contribuţiile. Nu văd nimic rău atâta timp cât se presupune că angajatorii oricum plăteau această sumă.
S-au imflamat sindicatele, a sărit din nou Hosu: “aoleu ne nenorocesc guvernanţii, bieţii muncitori, bieţii patroni, jos hienele din guvern, huo penalilor, trăiască corporaţiile străine şi mulţumim că aţi fost la protestele anemice organizate de mine!”
Hosule, al cui dracului eşti? Ce-ţipasă de patroni? Nu te doare sufletul de salariaţii care s-au considerat asiguraţi la pensie şi sănătate şi s-au trezit că nu le plătise angajatorii contribuţiile la sănătate şi pensii? Vreau să menţionez că sunt multe companii de stat într-o astfel de situaţie, nu este vorba numai de firmele străine, sau autohtone private.
Poate mă lăsam prostit de Hosu dacă Kaufland nu venea cu comunicatul de presă prin care asigura angajaţii proprii că le va mări brutul salarial cu 37% . Asta m-a făcut să înţeleg că măsura aplicată luată de guvern este aplicabilă dacă există  bunăvoinţă
  Apropo domnule Bogdan Hosu, unde erai în 2010 când guvernul Băsescu-Boc a disponibilizat câteva zeci de mii de salariaţi, e drept bugetari dar şi ei aveau familii şi rate la bancă, când au fost  tăiate salariile cu 25% la care mai adăugăm şi sporurile diminuate şi ele, iar procentul tăierilor salariale a fost undeva la aproape 45%, chiar şi pensionarilor cu pensii mai mari de 750 de lei le-au fost tăiaţi din pensie peste 40 de roni. Atunci de ce dracu nu protesta nimeni?  De ce nu au protestat sindicatele când au auzit că guvernul s-a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro, nici în ziua de astăzi nu a dat niciun raport Boc în legătură cu banii împrumutaţi.
Mulţi spun că acele miliarde ar fi fost furate de Udrea, Sandu, Pinalti, Cocoş, Bica, etc. DNA ştie mai bine, plecase în toamna lui 2014 în întocmirea de dosare penale într-un ritm hei-rupist pe care l-am văzut doar când a fost construit tunelul Bumbeşti-Livezeni. Băieţii mai sus menţionaţi au fost arestaţi condamnaţi, sigur condamnarea a semănat cu o mângâiere pe cap, apoi lucrurile au început să se aşeze, să se liniştească. Peste tot s-a aşternut tăcerea.
Fraţilor, suntem nebuni? Când un guvern încearcă să facă ceva, să mişte lucrurile înţepenite de zeci de ani, noi căutăm să-i punem piedică cu tot dinadinsul? Cine câştigă din toată această nebunie stradală? Ar fii bine să privim cu luciditate şi nu cu patimă, nu trebuie să ne intereseze ce partid e la putere, ci doar dacă face treabă bună, ori nu. Sigur că şi greşesc, sigur că sunt şi bâlbe, în guvern sunt oameni cu bunele şi relele lor. Trebuie pus pe cântar ce este bun, ce a fost rău, apoi să vedem în ce parte înclină balanţa.
Faptul că nişte băieţi îi strigă lui Dragnea în ureche să putrezească în puşcărie nu ştiu dacă ajută pe cineva, nici măcar pe acela care a strigat. Nu ne putem erija în judecători, avem instanţe care trebuie să-şi spună cuvântul, apoi putem să etichetăm, până atunci ar fi bine să fim umani.
Pachetul de legi ale justiţiei contestate şi para contestate, cui îi este frică de aceste legi, mă refer la magistraţi (procurori şi judecători)?
Ultima problemă, guvernul a aplicat acciza la carburanţi începând cu septembrie 0,16 lei şi octombrie alţi 0,16 lei, total 0, 32 lei. Sigur este o taxă în plus. Am urmărit de curiozitate preţurile la carburanţi  au crescut cu aproape 2,6% mai mult  în octombrie 2017 faţă de octombrie 2016. De reţinut că şi anul trecut era o acciza de 7eurocenţi care a fost scoasă în ianuarie 2017 şi reintrodusă în septembrie-octombrie 2017. Creşterea preţurilor la carburanţi nu are nimic în comun cu supra acciza, mai sunt şi alţi factori care influenţează creşterea preţului la carburanţi.
De aici, se spune că au crescut preţurile la produsele alimentare în special.
Inexact. După reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, preţul alimentelor chiar scăzuse mult. Acum au urcat într-un ritm nebun, oare de ce? Un ou care la Crăciunul trecut costa undeva la 0,50 lei, acum costă 0,80 lei, carnea şi produsele din carne s-au scumpit într-un mod delirant. Am înţeles că supracciza a influenţat preţul alimentelor, dar la dracu, supraacciza nu era şi anul trecut în noiembrie? Care taxă pusă de “nenorocitul ăsta de guvern”, de “ciuma roşie” a dus la explozia preţurilor? Nicio taxă nu s-a pus. Dar s-a întâmplat ceva: au crescut salariile şi pensiile, atunci oamenii de “bine” din concernele străine care operează pe piaţa de gros şi retail din scumpa noastră ţară, la indicaţiile cuiva de prin oculta străină, şi-au dat mâna şi au ridicat preţurile pentru ca în final, amărâţii care primiseră ceva la pensie şi la salar să plece cu sacoşa la fel de goală ca înainte de măriri. Cu alte cuvinte, nu mai vă bucuraţi că v-au crescut salariile că a luat-o şi euro razna.
Isărescule, Isărescule, cum ai dat tu startul la scumpiri când ai ieşit în faţă şi ai anunţat ,apocaliptic, că urmează un val de scumpiri! De unde dracu ai ştiut? Euro de ce zburdă? Chiar nu-ţi pasă de români?E retorică întrebarea, sigur că nu îţi pasă, te-a supărat Tudose când s-a luat de băncile străine, nu-i aşa? Hai zi : să mori tu, că nu este aşa!
Era bun un mercurial, dar de unde nu este, nici Dumnezeu nu dă!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...