vineri, 27 aprilie 2018

Scrisoare deschisă adresată Managerului Spitalului Judeţean de Urgenţa Târgovişte. În atenţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa


   Geriatria ca specialitate medicală a fost înfiinţată  de prof. Ana Aslan, mari oameni politici, actori, de la noi din ţară şi din alte ţări, amintesc pe Împăratul Japoniei şi pe Chaplin  au fost trataţi cu ajutorul gerovitalui, un fel de apă vie modernă. Comuniştii au ştiut să speculeze în beneficiul ţării descoperirea epocală  a savantei Aslan.
În 1995 prin grija dr. Popescu Ioana şi cu sprijinul spitalului judeţean Dâmboviţa cu sediul în Târgovişte a luat fiinţă secţia de geriatrie –gerontologie. Singura secţie de acest fel din zonă, pacienţi din Prahova şi Argeş vin în mod frecvent să fie trataţi în secţia de geriatrie a sp. din Târgovişte. După o fiinţare de treisprezece ani a secţiei de geriatrie în cadrul  spitalului judeţean din Târgovişte,zona Mânăstirea Dealu, a fost mutată în spitalul orăşenesc Pucioasa în secţia de recuperare aflată în afara spitalului. Aici a funcţionat din 2003 până în 2005 când a fost mutată în interiorul spitalului orăşenesc Pucioasa. Nu s-au instalat bine în această nouă locaţie că deja au primit ordin în 2008 să se mute în cadrul spitalului Municipal Târgovişte.
Trei ani mai târziu  în 2011 secţia de geriatrie era din nou mutată cu căţel şi purcel, pacient şi infirmieră în sectorul „Platformă” care aparţine de Spitalul judeţean Târgovişte.
Acum, după aproape 7 ani, conducerea spitalului este gata să mute din nou secţia de geriatrie într-o locaţie din afara oraşului Târgovişte, mai  precis în zona Gura Ocniţei-Ochiuri. Am să revin.
În urma unui control „Sanepid” s-a dispus ca secţia „boli infecţioase adulţi şi copii şi cei bolnavi de SIDA” care funcţionează  în fostul spital Municipal să fie mutaţi în locul geriatriei, iar geriatria să fie mutată în altă parte.
  Din câte se vorbeşte, bursa zvonurilor, nu bag mâna în foc, dar parcă nici nu m-aş reţine pentru veridicitatea zvonului,  se pare că  unde funcţionează  infecţioasele, fostul spital Municipal, ar urma să fie renovat, urmând ca atunci când va fi gata să fie vândut unui particular pentru a deschide o clinică privată. Nu mă miră, în România s-au demolat uzine uriaşe pentru a se construi mastodonţi comerciali. Exemplu UPETârgovişte, a fost distrus, muncitorii trimişi în şomaj pentru ca pe locul fostei uzine să se construiască Kaufland, Praktiker, Lidl şi  XXL,  firme de comerţ cu amănuntul al unor corporaţii străine. Aşa că nu m-ar mira ca şi fostul spital Municipal, acum anexă a spitalului judeţean, să fie restaurat şi vândut unor persoane fizice pentru a face o clinică privată, sau un alt magazin cu capital străin.
Conducerea spitalului judeţean a decis, sau mai bine zis se gândeşte, să mute secţia de boli infecţioase, cu toate cele trei componente, aţi ghicit, în locul secţiei de geriatrie.
Întreb de curiozitate: Cum naiba este posibil ca o asemenea secţie importantă să fie mutată la fiecare câţiva ani? Răspunsul este unul dureros. Secţia de geriatrie –gerontologie, prin specificul ei, se ocupă de tratarea bolilor bătrâneţii, ori noi trăim în ţara în care, pe toate drumurile, se strigă, direct sau voalat :”moartea bătrânilor!”. Dintotdeauna au fost contradicţii  între generaţii, dar niciodată copiii nu au strigat împotriiva părinţilor şi bunicilor ca acum :”muriţi voi, să trăim noi!”. Se fac calcule, sunt atâţia pensionari raportaţi la numărul de salariaţi, procentul pensionarilor este uşor  mai mic  faţă de numărul muncitorilor. Cum este clar că numărul muncitorilor nu are de unde creşte, este recomandat să fie scoşi din sistem pensionarii pe cale naturală. D-apăi cum dracu să moară bătrânii, dacă îi tratăm în secţii specializate de geriatrie? Cel mai bine ar fi să se scumpească medicamentele pentru oamenii peste 60 de ani şi să nu mai fie internaţi în spitale. Cum acest lucru nu se poate face legal, se caută soluţii. Una este chiar asta, mutarea continuă a secţiei de geriatrie.Când învaţă pacienţii, bătrâni gârboviţi de ani şi boli, unde este secţia de geriatrie, atunci conducerea spitalului mută secţia într-un alt loc. Este ca într-un joc oribil, inventat de mintea înveninată a unor oameni care se joacă de-a Dumnezeu.
  Vreau să menţionez că secţia aduce venit spitalului din încasările de la Casa de Sănătate ca urmare a tratării pacienţilor, prin urmare faptul că secţia nu ar fi rentabilă  nu este un motiv întemeiat.
Dar poate fi  un lanţ al slăbiciunilor în care ar putea prima, Doamne fereşte, Banul. Îmi este teamă să cred că ăsta ar fi motivul transformării secţiei de geriatrie într-o şatră migratoare.
Nu cred că sunt secţii ale spitalului care ar cotiza cu folosoase în folosul conducerii spitalului, nu ar fi corect, dar mai şti? Ce este corect în România în ziua de astăzi?
Nu ar fi o problemă aşa de mare dacă secţia ar fi mutată în altă parte, însă tot în municipiul Târgovişte.
Târgovişte fiind capitala judeţului, polarizează transportul din tot judeţul. Bătrânilor le-ar fi uşor să ajungă cu autobuzul din locul său de baştină în oraş. În schimb scoaterea secţiei în afara oraşului ar îngreuna foarte mult deplasarea pacienţilor spre secţie,mulţi bătrâni ar renunţa la tratament din cauza lipsei  posibilităţilor de transport.
Dacă managerul spitalului ar fi un medic adevărat, un Om cu suflet, ar analiza aceste situaţii, ar pune în balanţă toate variantele şi s-ar gândi la toate oportunităţile. Mutând această secţie dintr-un loc în altul, conducerea spitalului nu a făcut altceva decât să discrediteze importanţa ei ca prestatoare a unui act medical benefic, a transformat geriatria, cândva mândria României, în cenuşăreasa specialităţilor medicale . Nu este corect pentru aceia carora se adresează această specialitate medicală.
  De-a lungul timpului doar profesionalismul, bunătatea, pregătirea şi bunul simţ al doctoriţei Popescu Ioana împreună cu colectivul pe care îl conduce au făcut ca pacienţii să-i urmeze peste tot pe unde au fost trimişi de nişte dumnezei puşi în slujba răului. Sigur că mulţi dintre pacienţi au renunţat când secţia s-a mutat la Pucioasa, din cauza lipsei mijloacelor de transport, aşa va fi şi acum, dacă secţia de geriatrie va fi scoasă din oraş.
  Nu am spus nici un cuvânt despre personalul secţiei care timp de 23 de ani a trebuit să facă diverse navete, nu au abandonat, au mers de fiecare dată cu cortul acolo unde au fost trimişi, poate acum a venit timpul ca cineva să spună : Stop joc!


2 comentarii:

  1. Multumesc pentru grija purtata persoanelor de varsta a doua ,a treia etc..De cand tradatorii de neam s-au inhaitat cu „prietenii”de peste hotare ,vor sa traga pe linie moarta multe categorii de romani ,mai buni sau mai putin buni ! vor un teritoriu ,liber de oameni care GANDESC ,de roboti au nevoie!Sunteti o persoana -universala-!!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...