luni, 27 mai 2019

A doua zi după...


Au trecut alegerile pentru europarlamentare, a trecut cu bine şi referendumul pe justiţie. Toate sunt cum a gândit şi proiectat Klaus Iohannis. PNL-ul cu un scor de peste 26% este considerat marele câştigător, Rareş Bogdan, Orban, Iohannis erau în culmea fericirii. Nu văd PNL-ul un câştigător, ci un partid care încă nu şi-a găsit cadenţa, un partid care, dacă Iohannis nu venea cu referendumul, nu trecea de 18-19%, la fel şi USR-ul ar fi rămas undeva la 10-12%. Spun de PNL că nu este câştigător,  fiindcă, cele 26% procente câştigate se împart la două partide fuzionate în urmă cu cinci ani PNL şi PDL. În 2014 la europarlamentare, fără acest referendum care i-a tras de moţ în sus, PNL obţinea 15% , iar PDL 12,7%. Comparativ cu atunci, PNL a pierdut electorat. Mare parte din el a mers la USR-PLUS.
Da, USR-PLUS s-a umflat mult pe valul emoţional creat de Iohannis pe un teren pregătit de şovăiala PSD.
  Acum că Dragnea a fost condamnat nu voi spune nimic despre el. Un om căzut la pământ trebuie ajutat nu lovit. Aşa consider eu. Însă, nu pot să nu remarc faptul că PSD-ALDE au acţionat atât în Parlament cât şi la guvernare în mod şovăielnic, fără forţă, ca o alianţă vlăguită. Au fost bâlbâiţi, tot ce au făcut bun,  şi au făcut, s-a pierdut în momentele penibile create de schimbarea unor prim miniştri, a unor decizii luate prin OU, apoi anulate cu alte OU, este deja de pomină OU 13 şi 14 care a anulat-o. Problema nu a fost că PSD-ALDE nu ar fi avut rezultate, ci de modul tremurat în care au aplicat măsurile luate.
Dragnea, a fost calul de bătaie al opoziţie în principal şi al lui Iohannis în special. S-a mers până acolo încât până la urmă a fost condamnat cu executare. Că este în regulă cu condamnarea nu mă pronunţ, însă că a fost amânată decizia până a doua zi după alegeri, da mi se pare ciudată, mai ales că s-a lăsat cu condamnare cu executare.
Lucrurile sunt trecute. PSD_ALDE trebuie să lase guvernarea PNL, dacă vor să mai existe ca partide. Să treacă în opoziţie, să se organizeze, să-şi lingă rănile şi să se pregătească de ofensivă. În acest moment vor avea o viaţă foarte grea dacă mai rămân la guvernare, e posibil să părăsească mulţi partidul.
Lăsaţi opoziţia să vină la putere, anul acesta vor guverna pe bugetul vostru, vor fi nevoiţi să pună în aplicare toate măririle de pensii şi salarii care sunt în curs.
Nu vă legaţi de scaunele guvernului! Fiţi oameni cu simţ politic, nu nişte molâi! Dovediţi-le că habar nu au să guverneze. Doamna Dăncilă, depuneţi-vă mandatul! Plecaţi cu fruntea sus! Consideraţi că poporul v-a dat un semnal.
Aveţi nevoie de o nouă conducere care să pună bazele unui partid cu o nouă strategie. Luptele interne care vor urma până la Congres, lupte care nu vor menaja pe nimeni, nu vor face bine guvernării. Asta nu va ajuta guvernarea.
Retragerile strategice au dus aproape întotdeauna la câştigarea marilor bătălii.
Altfel, veţi fi calul de bătaie al lui Iohannis şi al opoziţie, acum cu mult mai virulent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...