sâmbătă, 31 august 2019

Felicitări, doamna Doctor!


Omul poate face multe alegeri în viață. Poate să-și aleagă meseria, nevasta, prietenii și multe altele. Însă, nu își poate alege rudele de sânge și anii pe care îi poate trăi.
Ca ființă vie, omul este muritor. Moartea poate interveni la naștere, peste o lună, un an, 50 de ani, 100 de ani și alții și mai norocoși mai mult de 100 de ani. E frumos sa te naști și să fii martor unui secol de evenimente, doar că, pentru bătrânețe se plătește un tribut. Sănătatea se șubrezește, pasul se micșorează, încheieturile încep să scârție, să troznească de crezi ca se rup. Pentru a veni în ajutorul celor in varsta și nu numai, au fost înființate secții de recuperare, de reumatologie, de geriatrie-gerontologie.
Intr-o asemenea secție am fost și eu internat 12 zile, mai precis ”Secția de Recuperare” a Spitalului Orășenesc Pucioasa”.
Nu este prima dată cand am fost internat aici, urmez tratamentele specifice încă din 2012.
Pot remarca, fără subiectivism, modul profesionist în care își face datoria personalul medical și auxiliar.
Nu voi evidenția nici o asistentă, în mod deosebit, din teama de a nu omite vreun nume, astfel aș putea cauza o nedreptate fără voia mea.
Niciodată medicația nu va fi suficientă pentru vindecarea bolii, ori ameliorarea, ca in cazul meu, dacă mentalul meu respinge tratamentul. Pentru ca spiritul să fie antrenat să ajute tratamentul, trebuie să intervină medicul împreună cu tot personalul medical.
La Pucioasa, în Secția de Recuperare, doctorița Mihai Liana este ”mama răniților”. Găsește un cuvânt de alinare pentru fiecare pacient, gasește posibilitatea de a oferi maximum de atenție fiecărui caz în parte.
Acolo unde medicina este neputincioasă intervine sufletul medicului. Unde timpul a ”rănit”, doctorița Mihai ”pansează” cu inima sa mare, cu sufletul ei de OM.
Asemenea domniei sale sunt și asistentele, blânde, atente și profesioniste.
Personalul medical este un organism viu și ca orice organism are și crampe, am fost martor unor asemenea nedorite incidente. De această dată nu voi nominaliza, doar de această dată. Să nu uite asistentele că micile altercații se răsfrâng, fără voia lor, asupra pacienților.
Cred, totuși, că a fost un simplu accident. Fac precizarea că incidentul nu a avut legătură cu pacienții, iar actul medical nu a avut de suferit. Mă bucur că am scris despre mica altercație, altfel s-ar fi crezut că este un articol plătit pentru a fi lăudată Secția de Recuperare.
Partea administrativă, în schimb, mai are de ”recuperat”. Climatizarea saloanelor nu corespunde temperaturii diurne. Mâncarea încă este pregătită în bătaie de joc, cred că sunt 2 bucătari, ori dacă este unul singur își dă cu stangul în dreptul. Cred că la această oră să mai arunci vina pe faptul că spitalul nu are bani este o mârșăvie. Managerul Spitalului ar trebui să se implice mai mult în urmărirea modului în care se pregătește hrana. Prea mulți clienți nedoriți se învârt în jurul bucătăriei precum cățeii în jurul măcelăriei, cam ăsta este motivul pentru care hrana este proastă și gătită neprofesionist.
Sunt zile în care mancarea este bine pregătită, cu gust și cu simț de răspundere. Din păcate, nu aceste zile primează, ci acelea în care mancarea are culoarea vantului turbat și gustul bălții cu mătasea broaștii.
Însă, toate aceste mici neajunsuri pălesc în fața șefei Secției de Recuperare. Doctorița Mihai și ai săi subalterni au adus actul medical la cel mai înalt nivel, datorită, în primul rând, faptului că au reușit să se califice în meseria de OAMENI.
Felicitări doamna Doctor! Felicitări întregului personal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...