duminică, 10 ianuarie 2021

Replică la comentarii

 


Am scris un articol în care îmi exprimam dorința de a mă vaccina. Comentariile la articol au fost atât de virulente încât, pentru o clipă, am crezut că nu sunt români comentatorii. S-a radicalizat așa de mult societatea noastră încât nu suportăm ca alți concetățeni de-ai noștri să aibă alte păreri decât ale noastre? Tot se bălmăjește că trăim în democrație. Asta presupune că trebuie să existe toleranță, că oamenii au dreptul la păreri. Chiar dacă o opinie nu este la fel cu a mea, nu-l voi înjura pe celălalt, nu-i voi spune nici că este prost și, în general, nu-l voi declara un paria, ci, pur și simplu, dacă voi avea argumente, îl voi contrazice în limita bunului simț.

Faptul că foarte mulți dintre aceea care au comentat nu au fost de acord cu ideea mea de a se  vaccina, că au avut altă părere, nu a fost nici supărătoare, nici ignitoare pentru mine. Mă așteptam la acest fel de păreri, însă modul suburban în care și-au expus opiniile mi-au lăsat un gust amar.

Am văzut oameni isterizați de parcă eu aveam în mână o seringă cu care voiam să-i vaccinez cu forța. Am văzut comentatori cum își făceau un titlu de glorie din faptul că mă vor scoate din lista lor de prieteni. Dragii mei, face-ți ce vreți, voi mi-ați trimis mie cereri, nu eu vouă. De altfel vă voi ajuta și eu pe aceea care încă mai rătăciți prin lista mea, din 4000 câți sunteți acum, voi rămâne cu 300. Articolul meu a provocat o isterie colectivă, asta arată nivelul de pregătire al societății noastre. Efectul de turmă a fost evident, era suficient să înjure unul că alți câțiva îi țineau isonul.

Sigur, cel mai mare vinovat este guvernul, guvernele care nu au știut să informeze populația în legătură cu vaccinul, vaccinurile. Iohannis, Orban, Câțu, Dragu, Arafat acești oameni trebuiau să fie primii care să se vaccineze, trebuia ca prin exemplul lor să dea încredere populației în vaccin. Nu, ei au preferat să stea în umbră parcă așteptând să se întâmple ceva.

Pe de altă parte sunt televiziunile care de la o emisiune la alta spun cu totul altceva. În goana lor după reting, după senzațional, prezintă fapte trunchiate care la rândul lor manipulează într-un fel ori altul populația în legătură cu vaccinul. La fel de mult manipulează și sit-urile de socializare.

Este dreptul fiecărui individ să procedeze cum îi dictează propria conștiință și interesul, însă nu trebuie, sub nici o formă, să condamne pe aceea care nu au o opinie la fel cu a lor.

În socialism, chiar dacă nu credeam întotdeauna ce ne spuneau liderii comuniști, trebuia să aplaudăm, așa era atunci. Între timp a existat revoluția din 1989 și oamenii și-au câștigat dreptul de aș spune propria părere fără să fie cenzurați și mai ales fără să fie condamnați pentru opinia lor.

M-a durut sufletul să văd că oamenii în loc să facă schimb de idei, să-și spună părerea, eventual să-și susțină opinia cu argumente, înjură, amenință, cataloghează, ridiculizează. Ăsta nu este un mod democratic de exprimare, de dezbatere, de participare la un dialog. Unde sunt românii toleranți? Unde sunt românii care știau să discute, să-și apere ideile? De unde au apărut acești jihadiști?

De când populația României s-a radicalizat așa de mult încât să nu mai suporte altă părere de cât pe a lor, ori pe a celor care îi manipulează? Sunt convins că dacă aș fi fost în apropierea lor mi-ar fi dat cu bâta în cap. Oare de ce? Doar pentru că mi-am spus părerea? Așa de rău am ajuns?

Chestiunea cu anti vaccinarea nu este de acum, nu a pornit de la vaccinul anti covid, este veche de câțiva ani. Slavă Domnului că nu este legiferată obligația de vaccin! Fiecare să facă cum îl va tăia capul. Peste ceva timp, vom mai discuta pe acest subiect.

Apropo. De ce ar vrea cineva să ne omoare cu acest vaccin, ori altul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...