sâmbătă, 1 iunie 2013

M-ai invins Maria, ma fac monarhist!



            Exista o campanie pe internet pro Monarhie, am incercat sa am cateva schimburi  de opinii, nu am reusit, ba am fost etichetat in toate felurile. Atunci mi-am luat inima-n dinti si m-am hotarat sa-mi raspund singur la toate nelamuririle.
            De ce monarhia ar fi mai buna decat republica? Argumente :
1) Regele nu apartine nici unui partid politic- este apolitic. Motiv pentru care nu ar trebui sa faca partizanat politic, pozitia lui sa fie una cu pozitia exprimata de popor prin vot, in situatia in care in guvern, parlament,ori alte institutii, abuzurile s-ar tine lant, abuzuri facute de partidul de la putere, sa fie primul care trage un semnal de alarma.
2) Nu am mai fi nevoiti ca din 4 in 4 ani sa fie facute niste cheltuieli enorme pentru a fi ales un nou Presedinte, regele ar continua sa fie in scaun facandu-se astfel multe economi.
3) Regalitatea asigura mostenirea tronului, fara a se trece prin alegeri  electorale.
4) Fiind o perioada mai indelungata la conducerea statului poate asigura legaturi cu alte state, mult mai trainice.
5) In tara,  inaltimea tronului poate da o anume majestate persoanei ce se afla in fruntea statului.
6) Fiind apolitic poate asigura o echidistanta intre intre puteri si la nevoie sa aiba rol de arbitru , fara a da hotarari.
7) Indiferent cum ar fi viitori regi, nu pot fi mai rai decat exemplul ce il avem acum in fruntea statului.
            Pericole :
1)      Regele este un om, de aici putem incepe discutia :
2)      Fiind un om poate avea simpatii pentru un partid, ori pentru un lider, ceea ce nu este chiar recomandat, dar daca nu si le exprima este in regula, dar daca tine partea cuiva, ce facem?
3)      Cum putem indeparta un rege de pe tron cand comportamentul lui este antiromanesc, ori nu se mai  ridica la standardele unei conduite stabilite.
4)      Exista pericolul ca la Palatul regal sa se lucreze din umbra pentru a se face si desface Guverne, stiut fiind faptul caci puterea infierbanta creierele.
Nu am pretentia ca am facut o analiza elevata, sunt numai niste nedumeriri si indoieli, dar in acelasi timp si motive pentru a fi deacord cu  monarhia.
Cel mai important lucru obtinut prin monarhie, ar fi faptul ca nu am mai putea avea o stare conflictuala intre institutii, cum avem de 9 ani de zile intre Presedentie si Guvern. Celelalte institutii sunt impartite: aia este a presedintelui, cealalta tot a presedintelui, de fapt mai toate ale lui, desi nu ar trebui sa aiba niciuna. Toate aceste trimiteri la presedinte fac ca orice actiune ar porni de la procuratura(DNA, DIICOT, PG),inclusiv ICCJ sa aiba eticheta de razbunare politica, facatura, manipularea justitiei de catre acelasi domn, desi de multe ori lucrurile se intampla” pe bune”,dar existand eticheta ,exista indoiala. Prin trecerea la Monarhie Constitutionala sper sa scapam de astfel de etichete, desi, nu cred ca scapam de pupincuristi, fripturisti si mai noii Paturici. Traiasca Regele!
Ca o concluzie spun : “mai invins Maria P”

2 comentarii:

  1. Si un rege poate fi detronat in conditiile in care se dovedeste ineficienta sa sau si mai rau, in conditiile in care devine un ,,rege jucator''. La urcarea sa pe tron, probabil ca vor exista si obligatii si raspunderi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Categoric,va exista o Constitutie unde vor fi stipulate drepturile si obligatiile ce-i revin

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...