miercuri, 20 februarie 2013

Credinta din noi



     Religia un manunchi de porunci si legi fara de care civilizatia nu ar fi existat, un criminal, un borfas, un raufacator, daca a fost prins si-a executat pedeapsa, ori a fost omorat,  dupa gravitatea faptei. Cel care a comis o fapta rea merge  la puscarie,  odata si odata va fi eliberat, dar el a vazut ce este acolo, acum nu-i mai este frica, va mai face rele si va merge la puşcărie, in schimb in sufletul lui ramane o teama pe care nu o poate invinge, teama de necunoscut. Aceasta teama   il va urmari tot timpul, dar mai ales in noptile singuratice cand va fi bantuit de cosmaruri.
     Cand am spus religie, m-am referit la toate religiile, la toate popoarele, toate aceste carti de indreptare a sufletului care pledeaza pentru: respectul fata de semenii tai, pentru intelegere, pentru curatenie sufleteasca, pentru respectul fata de bunul altuia, pentru respectul fata de viata celuilat, pentru respectul fata de Creator.
       Fiecare este liber sa practice ce religie crede ca i se potriveste, ori in care crede ca se regaseste. Mie nu mi se pare prea important care religie o practici, atata timp cat o faci din suflet, respectand  cele 10 porunci care, sunt intr-un fel universal valabile. Nu vreau sa intru in discutii doctrinare, articolul meu vreau sa fie numai un apel la respect si bun simt. Nu vreau  sa spun ca pe vremea inchizitiei din negrul ev mediu, Biserica Catolica a facut foarte multe greseli, pe de o parte ucigand asa zisi vrajitori dupa procese sumare cu sentinta dinainte data, ori din contra, vanzand bilete de indulgenta pentru iertarea pacatelor comise.Nu vreau sa spun nimic nici de Biserica Islamica, in numele careia s-au facut atatea crime.
     Fiecare individid are dreptul sa-si aleaga modul de viata, atata timp cat nu deranjeaza pe ceilalti, nimeni nu poate  forta pe cineva, sa faca un lucru impotriva vointei lui.
     Frica de necunoscut, frica de pedeapsa divina exista in noi, atata timp cat exista, oamenii sunt protejati, atunci cand teama va dispare, va fi haos.
      Fiecare om sa caute in interiorul lui, acolo va gasi forta de a rezista tuturor tentatiilor, ori din contra salasul tuturor relelor. De noi depinde  ce vom dori sa activam : raul, ori binele. Chestiunea aparent este simpla, atunci cand decisi plecam un rau sa facem, sa avem un moment de indoiala si sa meditam: de este bine, ori nu. Sigur scris aici pare simplu, in realitate lucrurile sunt mai complicate, pentru ca atunci cand vrem sa facem un rau, din diferite motive, putem fi nervosi si atunci va fi mai complicat sa ne oprim sa meditam, dar tocmai in asta sta succesul, in puterea noastra de a ne abtine si de a activa forta binelui din noi.
      Credinta trebuie sa fie obtiunea fiecarui individ, aderarea sa se faca dupa matura chibzuinta, numai asa va putea sa se indentifice cu valorile exprimate de religia la care este parte, sa nu uitam ca D-zeu (Buda, Alah,Iehova etc.) nu se afla nici pe muntele Sinai, nici pe muntele Athos, nici la Mecca, Dumnezeu se afla aproape de noi continuu, pentru ca D-zeu este in NOI

2 comentarii:

  1. Eu cred ca religia ar trebui aleasa de fiecare la o anumita varsta si nu trebuie sa fim indoctrinati de mici , exact ca in poza aceasta http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/735012_513461375359812_729747202_n.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Sunt intru totul de acord cu tine,asta este unul din motivele pentru care nu condamn pe cineva care a plecat de la o religie spunand ca s-a regasit in alta,dar sa nu devina navetist.

      Ștergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...