duminică, 8 decembrie 2013

Vulcanul Pungesti



            Revin cu un nou semnal de alarma pentru guvernul Romaniei care, prins intr-o batalie tactica facuta de Basescu, nu vede pericolul escaladarii violentei in localitatea Pungesti. Protestul locuitorilor din aceasta localitate dureaza de o perioada prea mare de timp, iar guvernantii nostri se fac ca nu-l vad. Trimiterea trupelor de jandarmi pentru a proteja un obiectiv privat, risca sa degenereze intr-o batalie din care nimeni nu va avea de castigat, decat cel mult de pierdut. Orice agresiune, cat de mica, va incita multimea si va descalifica profesionalismul fortelor de ordine. Singura solutie demna de un stat democratic este dialogul, dialog care pana acum nu a existat si ma intreb: “de ce”?
            Unde este Primul Ministru tarii? De ce nu se deplaseaza la Pungesti impreuna cu specialisti recunoscuti pentru a informa masele neinformate despre ce urmeaza sa se intample in zona lor, despre riscurile si avantajele unei astfel de exploatari; sigur deocamdata este vorba numai de cercetare care, se realizeaza cu tehnologie clasica.
            Oamenii adunati in caminul cultural, pot asculta conferintele unor specialisti care vor expune metodele de exploatare  cu avantajele si dezavantajele lor. Vor putea dialoga cu cetatenii si pe teme de incalcare a proprietatii, asa cum s-a scris  in presa, iar daca lucrurile sunt reale, sa fie luate masurile ce se impun.
            Nu vreau sa pot sa inteleg indolenta unora din jurul Premierului care, nu il informeaza si sfatuiesc corect, orice intarziere in rezolvarea acestei probleme va degenera intr-un conflict greu de aplanat.
De fapt ce vor acesti oameni? Vor sa se ia act de prezenta lor si sa fie tratati ca stapani ai acelor pamanturi. Cand se va realiza acest lucru, conflictul se va stinge, iar oamenii multumiti ca au fost bagati in seama si intre campanile electorale, vor face ceea ce li se va spune sa faca, dar vor avea sentimentul ca sunt tratati ca “Oameni”.
Se vehiculeaza faptul ca un batran a murit, iar jandarmii nu ar fi straini de moartea lui, apoi sunt amenzile destul de mari aplicate de fortele de ordine, amenzi ce vor trebui platite, toate acestea se vor contoriza in favoarea protestatarilor si in defavoarea fortelor de ordine. Nu trebuie sa facem din jandarmerie un organ odios care, are  rolul de a oprima masele, precum armata in 1907. Jandarmeria trebuie sa fie perceputa ca un organ pus in slujba cetateanului, conform statutului sau, dar pentru asta ar trebui ca protestele unor grupuri de oameni, ori chiar individual, sa fie luate in seama de cei ce se afla vremelnic in fruntea statului, altfel trimitand numai jandarmii lucrurile vor degenera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...