sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Politicienii si politica damboviteana



            Stiri de ultima ora, ideea ruperii USL este de actualitate.
Imi amintesc de formarea cu ani in urma a unei alte aliante,alianta “Dreptate si adevar” (DA), avand in continut Partidul Democrat si Partidul National Liberal, aceasta alianta a castigat alegerile din 2004 instalandu-l ca Presedinte la Cotroceni pe Traian Basescu, iar ca Prim Ministru pe Calin Popescu Tariceanu. Imediat dupa inceperea guvernarii au inceput disensiunile in cadrul aliantei, tonul a fost dat de T. Basescu care vroia sa provoace alegeri anticipate, Tariceanu nu a vrut si de aici au inceput sa-si puna piedici uni altora, in final alianta s-a rupt, o parte dintre liberali avandu-l pe Stolojan in frunte s-a rupt de PNL, au format un Partid de tranzitie PLD care, in final s-a unit cu PD-ul formand acel faimos partid si de trista amintire PDL. Ruperea aliantei a fost pusa pe seama lui Basescu  care, a incercat de la Cotroceni prin ministrii pedisti sa conduca guvernul. Nu voi mai insista pe contrele puse de Basescu Primului Ministru, pe sovaielile liberalilor in a lua decizii, pe suportul PSD dat liberalilor (mai mult pe sub masa), in Parlament. In acea perioada desi nu erau aliati, mai mult, nici nu recunosteau ca ar exista vreo intelegere intre ei, liberalii si social-democratii se intelegeau foarte bine, ma refer la perioada 2007-2008.
            Formarea in 2011 a aliantei USL intre doua partide mari, avand ca lideri doi oameni tineri, cu vederi mult mai largi asupra modului de a face politica, a dat sperante electoratoratului care, tocmai era hacuit de un guvern pus pe inavutire si care mersese pana acolo incat taiase din pensile batranilor si salariile bugetarilor.
            Era poate pentru prima data de la revolutie cand, oamenii vedeau o speranta pentru o viata mai buna, de aceea la alegerile din 9 dec. 2012 au votat masiv USL, aproape ca nici nu a contat cum se numea candidatul, era suficient sa candideze sub sigla USL si era votat. Instalarea guvernului nou format, incheierea acelui pact cu Presedintele Basescu si alte sovaieli, au facut ca increderea in alianta a oamenilor sa fie zduncinata, totusi, nu si-au pierdut speranta. Abia balbaielile liderilor din fruntea aliantei au impartit electoratul votant USL. Oamenii politici trebuie sa fie deasupra vremurilor, nu sa fie condusi de ambitii si orgolii marunte, cand spui “Om Politic”, “Barbat de Stat”, te gandesti la ei ca la niste titani, ca la niste oameni care au intrat in politica pentru a rezolva problemele de interes national si international ale Romaniei, nu trebuie sa imbrace “camasa mortii” asa cum spunea Tudor Vladimirescu, trebuie sa imbrace camasa cinstei, asa va putea intra in istorie si asta va trebui sa fie bogatia sa de prêt.
            Dar intr-o tara in care Ministrul Apararii Nationale impreuna cu Seful Marelui Stat Major sunt arestati pentru o gainarie (ceea ce au facut ei raportat la rangul lor nu o pot califica altfel), iar un alt ministru ia spaga caltabosi si palinca, asta a dus la compromiterea demnitatii de ministru si general de armata.
Am vazut parlamentar acuzat de a fi luat mita 3000 de lei, ce fel de oameni sunt indivizii ce s-au strecurat in Parlamentul tarii? Beria, marele sef  kaghebist sovietic spunea: “nu exista oameni cinstiti, exista oameni de care nu ne-am ocupat suficient”, sigur Beria  se referea la masuri de forta, dar la noi este suficient ca procurorii sa inceapa niste investigatii serioase si vor descoperii ca mai mult de jumatate dintre parlamentari sunt penali, nu mai spun de cei din structurile judetene, orasenesti si comunale.
            In aceste conditii cu asemenea membrii partidele nu vor putea merge pe o linie bine trasata pana nu isi vor face curatenie in propriile curti.O alianta cu atata priza, cu atata speranta pentru oameni, sa fie rupta din cauza unor ambitii personale ale unor oameni mici, nu merita increderea si votul nostru. Cred ca notiunea de alianta deja este compromisa, iar Romania se afla in fata unei mari dileme :”Noi, cu cine votam?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...