De câteva zile, în închisori se petrec lucruri neobișnuite, am spune.Sunt revolte în câteva penitenciare. Aceste manifestări de indisciplină, de nesupunere, au la bază mai mulți factori.
Căldurile din aceste zile duc la disperare oamenii închiși în camere fără o bună aerisire, în condițiile unei suprapopulări accentuate a pușcăriilor.
Suprapopularea putea fi evitată, dacă la dozarea pedepselor și la modul de executare a pedepsei se ținea cont de fapta comisă, împrejurările comiterii ei, motivul care a dus la comiterea faptei. Sunt cazuri în care pentru o bucată de salam , luat pentru aș hrăni familia, o femeie a fost condamnată la 3 ani închisoare cu executare, această mamă a furat din disperare, din necesitatea de a hrănii copiii. Un asemenea om nu trebuia condamnat la 3 ani de închisoare, nu spărsese bănci, nu devalizase ANRP, furase să ducă mâncare la copii. 6 luni, un an de închisore cu suspendare, erau suficiente pentru infracțiunea comisă. Ăsta este, un caz care a răzbătut, dar sunt convins, că sunt mii de asemenea cazuri. Sunt oamenii care au comis infracțiuni grele și care sunt, obligați de lege, să stea mulți ani după gratii. Pentru aceștia trebuie să existe condițiile minime,sigur că ele nu pot fi egale cu acelea pe care le-au avut acasă, deși în multe cazuri, sunt mult mai bune în penitenciar, decât acasă.
Condițiile din penitenciare fără discuție că trebuie îmbunătățite, dar, să nu uităm de modul în care trăiesc copiii instituționalizați, de condițiile pe care le au bătrânii în cămine, de condițiile din spitale, etc. Toate trebuie făcute din aceiași bani. E greu să faci priorități când e vorba de vieți omenești.
Copiii nu vor să ajungă și nici nu fac ceva ilegal pentru a ajunge în ”leagăne”, sau ”case de copiii”. Bolnavii nu comit nici o infracțiune pentru a ajunge în spitale, bătrânii își dau pensia lor, pentru a fi îngrijiți în cămine, iar condițiile nu sunt cele mai bune.
În penitenciare ajung, sau ar trebui să ajungă, oameni care au comis infracțiuni grele, nu pentru orice găinărie gata la închisoare, mai există amenzile, munca în folosul societății și altele. Cu toate acestea, nu am văzut ca în ultimul timp din cauza condițiilor inumane, să scadă numărul infracțiunilor. Logic așa ar fi fost, ca posibili infractori să-și spună : ”nu comit infracțiunea acum, aștept să se îmbunătățească condițiile de detenție”.
Ministerul de Justiție ar trebui să facă un calcul, posibil să fii fost făcut, nu l-am văzut, cât ne costă întreținerea deținuților? Acești oameni trebuiau puși să presteze
diferite activități remunerate, ar fi fost și în folosul penitenciarului, dar și în folosul deținutului. În acest mod, ar fi putut avea disponibilă o sumă de bani, pe care să o folosească după voie. Cu atâțea deținuți în întreținerea statului, condițiile de detenție nu pot crește în mod real.
Inflamarea și dezvoltarea revoltei omenilor din afara legii, a fost posibilă, atât din cauzele obiective existente, cât și prin manipularea televiziunilor. Televiziunile, din dorința de a prinde un reting mai bun, au plusat, comparând actualele închisori cu lagărele de exterminare. Să fim serioși, lucrurile nu sunt așa de grave, poate nu ating standardele europene ca dotare și condiții de locuit, dar, întreb: care instituții ating standardele europene? Salariile celor ce muncesc atât la privat cât și la stat sunt de mizerie, mă refer aici la pătura largă a muncitorilor și micilor funcționari, nu la sinecuriști și alți protejați ai politicului și puterii. Un muncitor câștigă în jur de 900 de lei/lună net, dacă are o nevastă și doi copii, luăm cei 900 : 4=225 lei/lună de persoană, la nivel de subzistență. Nu spun că, acasă nu au aer condiționat, frigider, mașină de spălat. Vă rog să rețineți că sunt oameni care nu au comis fapte ilegale, astea sunt condițiile de viață din România, acestor ani, acestor zile. E simplu, pentru a nu mai ajunge să trăiești în condiții inumane, trebuie să nu mai greșești.
Deținuții, văzând susținerea televiziunilor, au considerat, că au un apărător în mass-media. Plasă, nu-i interesează viața deținuților, ci doar buzunarul lor, au speculat necazurile unor oropsiți ai sorții, au stors, tot ce se putea stoarce din aceast conflict, anunțând cu bucurie nedisimulată, când apăreau focare de insubordonare și în alte închisori.
Ministrul justiției, în loc să găsească cuvinte potrivite momentului de criză, pentru a dezamorsa conflictul, a găsit de cuviință să pună gaz pe foc, întărâtând și mai mult pe cei revoltați. Mulți dintre cei care au declanșat acest conflict, vor fi anchetați și condamnați. Le propun, să se considere victime ale sistemului și mass-media. Să acționeze în judecată atât pe ministrul justiției cât și mass-media ca autori morali ai conflictului deschis între deținuți și ministerul de justiție.
Mulțumesc lui Dumnezeu că oameni de talia lui Cocoș, Pinalti, M. Băsescu au făcut cea mai mare parte din pedeapsă acasă și nu au fost nevoiți, să ia parte la asemenea degradări umane. Justiția a început să vadă, în sfârșit avem o înJustiție minunată.
Mulțumesc pentru poză : monitorulexpres.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Vremuri de cumpănă
În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...
-
Anul 2020 și jumătate din 2021 a fost o perioadă de chin. A fost un ceva pe care nu-l trăisem până acum, o perioadă distinctă, u...
-
După evenimentele din dec.'89 românii au început să se organizeze conform noilor orientări. Sigur, nu am rămas nici un moment...
-
A fost odată ca niciodată, a fost odată, pe vremea când se potcoveau puricii cu 99 ocale de fier şi săreau până în înaltul cerului. ...
Televiziunile, din dorința de a prinde un reting mai bun, au plusat, comparând actualele închisori cu lagărele de exterminare. Să fim serioși, lucrurile nu sunt așa de grave, poate nu ating standardele europene ca dotare și condiții de locuit, dar, întreb: care instituții ating standardele europene? Salariile celor ce muncesc atât la privat cât și la stat sunt de mizerie, mă refer aici la pătura largă a muncitorilor și micilor funcționari, nu la sinecuriști și alți protejați ai politicului și puterii. Un muncitor câștigă în jur de 900 de lei/lună net, dacă are o nevastă și doi copii, luăm cei 900 : 4=225 lei/lună de persoană, la nivel de subzistență
RăspundețiȘtergereDar , daca ne intoarcem in trecut ,un pic si ne uitam la conditiile in care erau tratati cei care luptau impotriva regimului comunist, oare li se dadea ocazia sa se revolte si impotriva faptului ca nu aveau aer conditionat??? Sa fim seriosi, acum au conditii destul de bune! Si la urma urmei , daca ai gresit ,nu trebuie sa platesti? Dar plata sa fie pe masura greselii! Ce are Cocos , in plus fata de un muncitor care se revolta si e arestat doar ca sa i-se inchida gura, sau cea care a furat o paine!
RăspundețiȘtergereAi dreptate Carmen!
Ștergere