Scena politică în loc să se calmeze după terminarea alegerilor, este în continuă fierbere. PNL-ul, acest partid struțo-cămilă, mă așteptam să se dea la fund, să dispară pentru un timp din prim planul scenei politice. Urmând să stea în opoziție și să-și lingă rănile suferite.
Nici vorbă de așa ceva, sunt foarte vocali, încearcă să lungească voturile obținute de USR și să cumpere cinstea lui Tăriceanu promițându-i de nevastă PNL-ul însăși. În tot acest demers liberalii sunt ajutați, dacă nu cumva el este tartorul , de Iohannis. Cine este Iohannis? Este Președintele ales printr-un accident. Este cel care începe orice frază cu:”eu...”. exp. ”când voi decide eu”, ”eu vreau: guvernul meu, parlamentul meu, DNA-ul meu, etc”. Ce face domnul președinte de dimineața până seara? Încalcă Constituția, o joacă în picioare. De ce face asta? Pentru că poate, pentru că nimeni nu-l trage de mânecă, pentru că nimeni nu-l aruncă din fotoliul unde este cocoțat . Și mai încalcă dintr-un motiv : stăpânii lui de peste mări și țări spumegă de mânie că au câștigat alegerile social-democrații, asta presupune că soroiștii, merkeliștii, barosiștii și ce naiba mai sunt, să nu mai aibă nicio putere.
PSD-ul vine cu un program puternic, coerent și cu accente atât liberale cât și sociale, jumătate dacă se realizează din acest program și țara va face un pas înainte.
Să revin la liberali, în loc să facă ședințe, unde să fie analizate la sânge greșelile, care au dus partidul la un scor catastrofal, ei s-au chitit pe Dragnea. Vor ca Dragnea să dispară din spectrul politic. Aici sunt de acord cu ei, cu liberali. Când ai un adversar cu o capacitate organizatorică precum liderul PSD, musai să scapi de el. Că nu este tocmai ortodox modul în care Iohannis și liberalii vor să-l linșeze, este deja o discuție care ar ține de fair play.
Iohannis luptă din răsputeri să creeze o majoritate, încearcă metodele aplicate de Băsescu în 2004 când a destructurat majoritatea ieșită de la vot. Nu-i va ieși din două motive : 1) lui Băsescu îi trebuia puțin pentru a face majoritatea și 2) Băsescu, cu durere spun asta, este un politician de rasă (păcat că a făcut doar lucruri rele), în timp ce Iohannis este un politician de două paralele, fără elocință, fără simț politic, dar mai ales, la fel ca și predecesorul lui, fără dragoste de țară.
Ultimul zvon apărut pe piață ar fi vorba de convocarea unei marii manifestații împotriva PSD-ului. Ar fi o greșeală catastrofală, social democrații putând opune și ei foarte mulți partizani, iar scena ar putea deveni un loc al masacrului cu mult sânge vărsat.
PNL- din 2008 și până astăzi a suferit în încrederea populației astfel:
În alegerile parlamentare din 2008 PDL obține 32%, iar PNL 18,5% un total de 50% (sigur, chestiune fiind teoretică, partidele erau în opoziție unul față de celălalt)
În alegerile parlamentare din 2012 PDL a obținut 16,7%, iar PNL-ul fiind în USL a obținut peste 25%
În alegerile europarlamentare din 2014, după ce PNL a ieșit din USL rezultatele au fost astfel : PDL 12,23%, iar PNL 15%.
În toată această perioadă PSD-ul a avut o constantă în preferința electoratului undeva la 35-38%, în timp ce, pentru PNL și PDL preferința electoratului a fost fluctuantă.
PNL-ul câștigă 18% după guvernarea liberală din timpul lui Tăriceanu, crește în 2012 datorită USL la peste 25%, iar după ieșirea liberalilor din USL în 2014 să scadă la
15%.
În 2016 prin fuziunea PNL și PDL și în condițiile în care au fost în opoziție, cele două partide ar fi trebuit să crească în încrederea electoratului. Acest lucru nu s-a întâmplat, politica noului PNL fiind una autodistructivă. În perioada guvernării Ponta, liberalii au strigat demisia lui Ponta, fără să vină cu argumente politice de anihilare a măsurilor luate de guvernarea social-democrată. După demisia lui Ponta, au susținut politica guvernului Cioloș, deși era una împotriva României și a românilor. Această susținere necondiționată și ruperea de realitățile imediate ale populației, au dus la scăderea dramatică în sondaje. Un alt motiv a fost și politica bună dusă de PSD condus de L. Dragnea.
Prin urmare, PNL-ul format din PDL și vechiul PNL în loc să își conserve minimul de procente avut la parlamentarele din 2014 de 27% , nu mai spun că la localele din 2016 liberalii au avut peste 30%, din cauza politicii prost gestionate de o conducere bicefală infantilă, s-au prăbușit vertiginos în preferințele electoratului. Așadar din două partide care separat ar fi putut atinge un procent de minimum 27%, prin fuziune au scăzut la 20%.
Scăderea dramatică a fost posibilă și din cauza opoziție ferme făcută la legile social democraților de a crește salariile profesorilor și doctorilor , dar și de eliminarea celor 102 taxe.
A o înfiera doar pe Alinuța de eșec, este o ipocrizie. Partidul în tot ansamblul lui a greșit. Problema este că persistă în greșeală. Dacă Liberalii ar reuși să facă un guvern cu ALDE ar însemna ieșirea liberalilor definitiv de pe scena politică. O guvernare făcută de o alianță din cinci partide cu doi lideri carismatici și care nu sunt de la PNL, mă refer la Tăriceanu și Băsescu ar înghiți definitiv PNL, moment în care ar fi trimis în coșul de gunoi al istoriei alături de PNȚcd. Să ne reamintim că unul din groparii țărăniștilor, a fost Traian Băsescu.
O alianță cu USR în condițiile în care membrii acestui partid sunt anti ori ce este românesc, este catastrofală.
Liberalii au o singură șansă de a renaște, să facă o analiză lucidă, a tot ce a dus la prăbușirea lor. Această analiză o pot face prin acceptarea criticilor venite de la proprii membrii, fără să îi elimine din partid. O opoziție constructivă față de guvernul ce va fi ales, îi va ajuta să crească.
Politica pe care o face acum și care este îndreptată împotriva omului Dragnea, îi vor prăbuși de tot în preferințele electorale. PSD-ul având cu ALDE o majoritate confortabilă, pot trece absolut orice lege, fără să fie necesară prezența liberalilor.
Totodată Iohannis, e bine, să-și vadă de bradul de Crăciun și de excursia programată la MIAMI, politica de alianțe să o lase partidelor politice, altfel riscă să se trezească pe drumuri. Zic!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Vremuri de cumpănă
În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...
-
Anul 2020 și jumătate din 2021 a fost o perioadă de chin. A fost un ceva pe care nu-l trăisem până acum, o perioadă distinctă, u...
-
După evenimentele din dec.'89 românii au început să se organizeze conform noilor orientări. Sigur, nu am rămas nici un moment...
-
A fost odată ca niciodată, a fost odată, pe vremea când se potcoveau puricii cu 99 ocale de fier şi săreau până în înaltul cerului. ...
Cred ca s-a mizat pe un scor de 28-30 % pentru PNL, nu mai mult, exact cat sa ajunga PMP partid balama. Cred ca franarea Liberala a fost produsa cu scopul obtinerii unei aliante majoritare in care Basescu sa aiba rolul principal (partidul balama), si sa fie desemnat premier (intentionat cu p). Ciolos pionul lui Basescu. Eu cred in continuare ca exista o intelegere Iohanis-Basescu. A se revedea anuntul lui Basescu la alegerile prezidentiale: "Basisti VOTATI IOHHANIS"
RăspundețiȘtergere