vineri, 30 noiembrie 2018

Prea fericite...!


  Ieri, joi 29 noiembrie, în faţa Catedralei Mântuirii  Neamului mulţime de români aşteptau să intre în Catedrală. Timpul le era potrivnic, mulţime de oameni tremurau în ger cu speranţa că vor intra în lăcaşul prospăt sfinţit pentru mântuirea lor, doar că, mai marii Bisericii Ortodoxe Române stabiliseră o limită, ora 15 Catedrala se închide, la fel ca un chioşc de pâine. Oamenii s-au uitat înainte spre Catedrală, mulţime de enoriaşi erau în faţa lor, în spate erau alte mii. Ce era de făcut? Totul se prăbuşea peste ei, peste visul lor de a putea vedea interiorul Catedralei, peste visul lor de a fi mântuiţi. Patriarhul decisese ca un Dumnezeu pământean, Catedrala mântuie doar până la ora 15! De ce are program? În asemenea situaţii, Biserica, construită prin efortul tuturor enoriaşilor  şi mai ales faptul că a fost ridicată aşa cum se spune: „pentru mântuirea neamului”, trebuia să rămână deschisă.
Oamenii când au văzut ce puţin timp a mai rămas până când se închide Catedrala, au luat-o cu asalt, sperând astfel să poată intra în Biserică. S-au împiedicat, au alunecat pe gresia lucioasă din cauza gheţii necurăţate.
Conducerea BOR a transformat un moment cu mare încărcătură emoţională, într-un moment jenant, umilitor pentru enoriaşul de rând.
Câteva televiziuni au luat în râs asaltul enoriaşilor, în loc să critice atitudinea sfidătoare şi intolerantă a conducerii BOR.
Ca nişte oameni responsabili, cu frica lui Dumnezeu cum se pretind a fi PF Daniel et.co. trebuia, când au văzut coada cât este de mare, să anunţe imediat prelungirea programului până când ultimul credincios vizita impunătorul edificiu.
Prea Fericite Daniel, sper că aţi fost fericit ieri când aţi văzut mulţimea îmbulzindu-se şi călcându-se în picioare pentru a putea vizita Catedrala înainte de ora fatidică 15. Ce v-a împiedicat, Prea Fericite, să daţi un ordin de ridicare a limitării timpului de vizitare? Pentru ce a fost ridicat acest uriaş edificiu dacă oamenii pentru care aţi construit Catedrala, cel puţin aşa susţine numele ei:Catedrala Mântuirii Neamului, nu pot să intre în ea pentru a se reculege, ruga, vizita? Prea Fericite, fericirea dumneavoastră trebuie să vină din fericirea enoriaşilor, nu din umilirea lor, aşa cum, cu mare largheţe aţi făcut-o. Pentru că, Prea Fericite, încă o dată aţi reuşit să călcaţi pe demnitatea poporului acum la sfinţirea Catedralei, după ce aţi făcut acelaşi lucru cu toate sfintele moaşte aduse şi prezentate poporului.  Biserica, cu anii în urmă, era în fruntea preferinţei şi încrederii poporului, acum a pierdut mult şi dacă veţi continua să vă bateţi joc de popor, veţi pierde şi mai mult.
Prea Fericite, Biserica ar trebui să fie deschisă tot timpul, omul nu trebuie să se roage, să intre în comuniune cu Dumnezeu doar între anumite ore. Biserica nu este aprozar să aibă program fix de funcţionare. Legătura dintre credincios şi Divinitate trebuie să fie continuă, iar Biserica este liantul, legătura dintre Dumnezeu şi enoriaş prin intermediul preotului, care, a are rol de învăţător, de îndrumător al oamenilor pe drumul credinţei în Biserica lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.
Sper ca evenimentele neplăcute de ieri din faţa Catedralei să fie o lecţie de învăţătură de cum nu trebuie să fie relaţia Biserică –enoriaşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...