duminică, 5 ianuarie 2020

Alegeri anticipate


  Se tot vorbește de alegeri anticipate. PNL-ul este pe cai mari în urma alegerilor prezidențiale pe care Iohannis le-a câștigat zdrobitor. Nu fac acum analiza modului în care a câștigat. După unele sondaje, liberalii ar fi undeva în jur de 40% din intenția de vot. Cu trecerea timpului, electoratul se va depărta de actualul partid de guvernământ, motivele vor fi multiple, însă toate legate de actul de guvernare.

Alegerile anticipate înainte de termen, vor fi o gură de oxigen pentru viitorul cabinet liberal, dacă vor câștiga alegerile. Cea mai groaznică piatră de moară atârnată de gâtul actualului guvern este data de 1 sept 2020, data când pensile ar trebui să crească cu 40%. Fără alegeri anticipate, mergându-se la termen cu actualul guvern, va trebui să pună legea în aplicare și să crească pensile la 1 septembrie, altfel ar fi sinucidere pentru liberali la alegerile parlamentare din toamnă.

Odată organizate alegerile anticipate, creșterea pensiilor nu va mai fi o prioritate pentru guvernul liberal, până peste alți patru ani, când vor fi iar alegeri, pensionarii unii vor uita că liberalii nu și-au ținut promisiunea, alții vor fi părăsit sistemul pe cale naturală.

Ăsta ar fi jocul politic.

PSD-ul mare brânză nu-I văd să facă. Nu este activ, chiar liniștesc guvernul cum pot mai bine. Noncombatul social-democrat îi va face să piardă parlamentari, pentru că viitorul parlamentarilor PSD se vede a fi sumbru.

Nu este suficient să plantezi flori dacă nu le îngrijești. În 2016, PSD-un a câștigat în mod categoric alegerile parlamentare, însă nu a știut să-și conserve victoria. În 13 februarie 2017 am scris un editorial intitulat :„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece”. Îi recomandam lui Dragnea să lase frâiele partidului în mâna altui membru. Nu a vrut să înțeleagă, a fost părintele care a făcut un copil frumos, apoi cu mâna lui l-a omorât. Modul șovăielnic în care PSD-ul a guvernat, a lăsat posibilitatea ca opoziția și în special Iohannis să atace puternic. Alături de opoziție a fost și vocea străzii. Conducerea PSD nu a înțeles că era obligată să recomande acelor lideri care puteau vulnerabiliza partidul să facă un pas în spate. Slăbiciunile liderilor, în special condamnarea lui Dragnea, dreaptă, ori nedreaptă, nu mai conta, au dat apăra la moară lui Iohannis și opoziție. Faptul că PSD-ul a venit cu măsuri bune de protecție socială, nu s-a mai văzut, strada, liberalii, dar mai ales Iohannis au reușit să distrugă imaginea PSD. Greșeala lui Dragnea a îngropat PSD-ul pentru multă vreme. Adevărații oameni politici pun idealul, ideologia, partidul, deasupra propriilor interese. Din păcate, politicienii zilelor noastre pun propriile interese deasupra interesului de partid. În acest fel partidul devine o gașcă, caracterele politicii nu mai sunt în favoarea poporului, ci în favoarea unui grup restrâns de oameni.

Personal nu țin neapărat ca la putere să fie PSD, PNL, PRO România, ori un alt partid. Nu mă interesează numele partidului, ci modul cum guvernează.

Acum vreau să văd dacă doamna Țurcan, domnul Predoiu, sunt aceiași oameni din vremea de tristă amintire Băsescu-Boc, ori sunt alții? „Lupul își schimbă părul, dar năravul ba” , spune un proverb. Așa o fi? Vom vedea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...