sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Vrem pace ori război?


  Suntem pe pământ de câteva mii de ani. Omenirea a trecut prin diferite faze de dezvoltare, Comuna Primitivă, Orânduirea Sclavagistă, Orânduirea feudală și capitalistă, iar pentru puțin timp orânduirea comunistă. Am depășit faza războaielor punice, al cruciadelor, al războiului de 30 de ani, ori cel de 100 de ani. Am depășit faza războaielor mondiale. A învățat ceva omenirea din toate aceste carnagii, studiate și condamnate de istorie? Nu, nu numai că nu am învățat nimic, nu numai că nu luptăm pentru pace între popoare, sloganul este comunist, însă nu este greșit, facem tot ce este posibil să aducem în prim plan o nouă conflagrație mondială.

Condamnăm terorismul, și eu îl condamn din toată inima mea de fiu, tată și bunic. M-am întrebat cine sunt teroriștii? Răspunsul a fost uluitor, sunt niște năpăstuiți ai soartei care și-au pierdut în niște războaie nedrepte un copil, o mama, un tată, un nepot, un bunic. Sigur că sunt și mercenari, ei au fost în toate timpurile, toate popoarele s-au folosit de ei.

M-am certat cu un vecin în tinerețea mea, copilul meu s-a certat cu copilul lui, mai precis nu au vorbit, pentru că părinții lor nu vorbeau. Nepotul meu, într-una din zile, a mers la nepotul vecinului și l-a întrebat:„măi vere, părinții noștri nu vorbesc, bunicii noștri nu au vorbit, tu știi de ce s-or fi certat?” Băiatul s-a uitat cu tristețe la nepotul meu:„nu știu vere, habar nu am, însă dacă ei nu au vorbit, noi de ce să vorbim?” „Pentru că nu ne-am certat, ai ceva să-mi reproșezi? Stai colea, pe buturugă, să facem lumină în problema noastră”. „Nu am ce să-ți spun, nu am ce-ți reproșa, îți întind mâna, vrei să mi-o strângi să fim doi vecini model?” „Sigur că da”. Băieții, care erau  bărbați în toată  regula, s-au îmbrățișat, așa au rămas prieteni. Dialogul poate aduce pacea.
Trufia, disprețul, ipocrizia, lipsa de dialog între liderii lumii vor aduce moartea. Acesta nu va fi al treilea război mondial, ci ultimul război mondial. Țara care va simții că pierde războiul va folosi arma nucleară, există un precedent, să nu uităm Hiroșima și Nagasaki, indiferent ce explicații vor fi date, acolo, în august 1945, au murit sute de mii de oameni nevinovați.

Ne bucurăm că există „Scutul de la Deveselu”, probabil folositor, dar și mai sigur a făcut din România o țintă.

Spuneau cu emfază trimiși americani, însă și Președintele României, că la Deveselu au fost investiti miliarde de dolari, poate.

Cred că dacă acei nenorociți de dolari se investeau în acțiuni de pace, în Congrese, întâlniri bilaterale, mese rotunde între liderii lumii, lumea ar fi fost mult mai câștigată.

Noi, românii, suntem chibiții din spatele marilor puteri, pe noi nu ne întreabă nimeni ce părere avem despre o problemă ori alta a lumii, noi trebuie să avem o singură grijă, când stăm cuminți în spatele lor ca niște paji gata să-i servească cu ce au nevoie, să nu ne pută picioarele. Nu suntem în stare să spunem cu voce tare, să le strigăm în față:„de ce crede cineva că Iranul ar avea ceva de împărțit cu noi? De ce crede cineva că rușii ar avea ceva de împărțit cu noi?” Istoria ne-a demonstrat că aceste puteri, de-a lungul timpului, nu ne-au supărat cu nimic, asta nu înseamnă că sunt filorus, ori filopersan. Nici vorbă, sunt doar filoromân. Puteam să stăm liniștiți, fără să ne facem, în mod artificial, dușmani.

Vor sari mulți cu gură că în 1812 Rusia a luat Basarabia. Corect! Însă rușii au luat Basarabia cedată de turci în urma păcii de la București. În 1945 Basarabia și Bucovina a rămas rușilor ca despăgubire de război și cu voia Marii Britanii și SUA. Noi am depins întotdeauna de marile puteri, de jocul politic al acestora.

Ne-am complăcut să ne distrugem ființa națională prin distrugerea armatei regulate și a industriei de armament. Poate uzinele noastre nu aveau o tehnologie ultra modernă, însă prin vâzarea altor active, așa cum s-a întâmplat de altfel, puteam investi aici. În acest fel românii noștri nu mai spălau la fund invalizii Europei, nici nu le măturau străzile, ar fi muncit pe pământ românesc. Am preferat să vindem tot, să desființăm armata. Acum suntem ca o frunză în vânt. Aplaudăm și ne hlizim ca proștii când îl vedem pe Trump, ori când frumoasa Melania dă un vânt.

Oamenii, prin construcția lor biologică mor, moartea face parte din viață. Când anume vine moartea? Este o chestiune de timp. Cine dă dreptul unora să se considere Dumnezei și să hotărască ce să facă alte popoare, când să moară unii oameni? „Cine scoate sabia, de sabie va muri” spunea Iisus Hristos.

Sunt prea multe săbii scoase, prea mulți morți, mă gândesc la Siria, la Libia, la Irak, la Afganistan ca să enumăr doar câteva locuri unde moartea vine la comandă. Sunt victime colaterale, spun militarii. Acele victime, fie și colaterale, nu aveau dreptul la viață? Erau părinți, copii, bunici, nepoți. Mult sânge, multe lacrimi, multă răzbunare. Moartea aduce moarte.

SUA au omorât un general al Iranului, știau că este posibil ca iranienii să riposteze. De fapt i-au provocat. Nu războaiele țin lumea, nu războaiele aduc progresul, ci pacea, înțelegerea, buna vecinătate. 70 de ani de pace a însemnat mult pentru Europa, Asia și alte continente unde pacea a adus bunăstarea.Cu ce suntem mai buni, noi europenii, ori americanii decât perșii care sunt pe acest pământ de câteva mii de ani, ori de cât arabii? Toți suntem oameni, toți avem familii pentru care trăim, nu trebuie să impunem nimănui cum să se îmbrace, ce să mănânce, ori cui să se închine. A fost demonizată credința islamică. Propagă ea războiul? Nici vorbă. Nici religia creștină. Însă în numele ambelor religii au fost omorâți de-a lungul timpului milioane de oameni. Oare pentru asta au apărut religiile? Nu, ele au apărut pentru ca noi oamenii să fim mai buni și înțelegători cu semenii noștri.



Ne credem creștini, una dintre preceptele creștine spune că :„oamenii sunt egali între ei”. Iar democrația de tip occidental ne spune că : „popoarele se pot autoconduce”.

Lumea a ajuns într-un impas, marile puteri și nu numai, sunt blindate cu arme de ucidere în masa clasice, însă și cu putere nucleară și bacteriologică. Oamenii politici, decidenți în lumea noastră, în loc să se așeze la masa pentru a asana acest război iminent care poate duce la distrugerea omenirii de câteva ori, se poartă ca niște cocoși în ograda țăranului.

SUA au intervenit în Irak, l-au înlăturat pe Hussein, pe motiv că nu ducea o politică democrată de tip occidental. Asta este egal cu proverbul prin care un pionier sovietic a făcut o faptă bună  atunci când a ajutat  o bătrână să treacă strada, doar că bătrâna mergea în cu totul altă direcție.

Hussein a fost omorât, este democrație în Irak? Ori lucrurile au luat-o razna. Da, au luat-o razna.

A fost omorât Gadaffi, este Libia democrată? Nu , este sfâșiată, ca și Irakul de lupte interne.

SUA au înstruit și înarmat pe tinerii mujahedini, printre care și Osama bin Laden, să lupte împotriva sovieticilor, au fost izgoniți sovieticii din Afganistan, este democrație acum? Nu. SUA au intervenit în Afganistan pentru înlăturarea mujahedinilor de la putere, i-au înlăturat, este democrație în Afganistan? Nu, războiul civil este de necontrolat. Întreb: Pentru ce toate aceste războaie? Doar pentru a smulge bogățiile altor state? Toate acestea în numele unei democrații inexistente. Nu poți cere islamicilor să perceapă lucrurile la fel ca occidentalii. Este diferență de cultură. Occidentalii sunt mult mai libertini, mahomedanii sunt conservatori.

A fost distrusă Siria. Acum un război este pe cale să înceapă. Va fi un război cu atât mai periculos cu cât este vorba de țări deținătoare de bombe atomice.

E greu să înțelegem că oamenii nu vor multe lucruri? Vor doar să-și exprime sentimentele, să mănânce, să se îmbrace, totul în mod decent. Luxul, opulența a atras întotdeauna invidia.

Pacea cred că se poate obține mult mai ușor la nivel planetar înainte de escaladarea conflictelor. În lume sunt multe conflicte care mocnesc. Aici marile puteri pot face lucruri bune, folosindu-și puterea în scopul lichidării conflictelor mocnite. Însă pentru asta ar trebui întâi ca SUA, Rusia, China să-și dea mâna. Nu o vor face, din simplul motiv că nu se știe care dintre cele trei e mai tare. Cine-i șeful.    Ierarhizarea voită și acceptată de cele trei puteri ar însemna PACEA PE PĂMÂNT.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...