joi, 6 februarie 2020

Tudor Gheorghe un mare artist.


          Pe Tudor Gheorghe îl știu din tinerețea mea. Îl iubesc pentru dragostea de țară, neam și cultura a poporului român cântate în spectacolele sale. Nu m-am gândit nicio clipă că pot fi oameni care să-l denigreze pe marele rapsod. Și totuși.

          Am rămas surprins să constat că un fost ministru al educație, un anume domn Funeriu care mi-a rămas în memorie prin faptul că, ministru fiind, la o conferință de presă habar nu știa ce să spună, noroc cu consiliera care îi șoptea ce trebuie să răspundă la întrebările jurnaliștilor. A doua imagine cu Funeriu este aceea în care, într-o emisiune la OTV, ne explica cum era cu pixelii care arătau cum Băsescu îl lovea pe un copilaș.

         Acest domn, Funeriu, recunoaște că nu a văzut spectacolul lui Tudor Gheorghe, cu toate acestea îl face pe T.Gheorghe: „rapsod mizerabil și canalie”.

         Al doilea este fiul marelui actor Ion Caramitru, Andrei Caramitru, flăcăul, fost consilier al lui Dan Barna îl numește în toate felurile pe marele rapsod.

        Domnilor detractorii, Tudor Gheorghe este un artist, un menestrel, un cântăreț care poate să placă unora, ori să nu placă altora. Mesajul rapsodului poate să ajungă la sufletul unor spectatori, ori poate îngrozi pe alții.

        Asist în ultimii ani la „intelectuali” care vor să-l scoatem pe Eminescu din cărți, să anulăm istoria lui Xenopol, Iorga, Giurescu, etc. dacă vrem să devenim europeni. Să împușcăm pe toți aceia care au fost membrii ai PCR, ori au îndrăznit să trăiască și să învețe în acea perioadă. Nu vreau să discut acum cum a ajuns România să fie comunistă.

         Daniel Funeriu, Andrei Caramitru, un artist trăiește dacă are spectatori. Tudor Gheorghe nu vine în fața unei săli arhipline doar el cu cobza lui. Rapsodul are în spate o mare orchestră. Pentru a plăti orchestra are nevoie de spectatori, ori unde merge Tudor Gheorghe sălile sunt pline.

          Poate multora nu a plăcut anumite poziții luate de Ion Caramitru de-a lungul timpului, nu au contestat, era dreptul domnului Caramitru de a se exprima. Până la urmă democrația presupune ca toți oamenii, indiferent de religie, sex, culoare politică, culoare a pielii, toți aceștia trebuie să trăiască sub același cer, sub același soare.

          Pentru ce au murit acei tineri la revoluție? Pentru ca niște inși ca Funeriu și Caramitru să reintroducă cenzura culturală?

           Determinarea acestor haștagiști de a distruge tot ce este românesc, de a distruge ideea de patriot, de naționalism, de a distruge cultura, istoria, reperele, valorile României, este de notorietate. Ce nu înțeleg, este ce, Dumnezeu, îi mână în luptă? Românii, toți, trebuie să-și dea mâna, sigur nu într-o unanimitate, ci în urma unor dezbateri serioase din care să răzbată ce este cel mai bine pentru țară. Dezbinarea de acum, talibanizarea găștilor, nu va duce la nimic bun. Nu spun ca partidele să aibă aceiași ideologie, aceeași doctrină, să-și dea mâna și, împreună, „câtând Internaționala”, să meargă pe aceeași potecă spre un viitor luminos. Însă, pot fi găsite multe punți de legătură care poate duce pe drumul dezvoltării economice și culturale a Țării.

             M-aș bucura, dacă, de acum încolo oamenii se pot exprima liber, fără teama de a fi etichetați de alții. Oamenii au păreri diferite. Trebuie să-i suportăm pe toți. Doar dacă merg spre extremism atunci să fie sancționați.

                Domnule Funeriu, pe viitor când veți considera necesar să atacați un simbol al României, Tudor Gheorghe, vă place, nu vă place este un simbol, să vă uitați în oglindă, atent, foarte atent, apoi vorbiți...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...