vineri, 27 martie 2020

Stați în casă!


    Până în urmă cu câteva zile am avut senzația că am câțiva vecini cam puturoșei. De câte ori le ofeream de muncă aveau un singur răspuns:„mai bine cu baba în casă la gura sobei, dacă era iarna, mâncăm o ceapă și o bucată de mămăligă rece, decât să ies afară în frig, vara răspunsul era apropiat: „mai bine la umbră decât să mă bată soarele în cap”. Așa că, indiferent de anotimp vecinii preferau să stea acasă.

     Acum, de când cu virusul ăsta chinezesc, să mai aud pe cineva că spune:„ bleah! Chinezării!” iată că de data asta au făcut ceva consistent, trainic, durabil, rezistent, prea rezistent, parcă îmi vine să mă îndoiesc că ar fi chinezesc, însă asta deja este o altă discuție, spuneam că, de când cu coronavirusul și ordinul ca toată lumea să stea în casă, tocmai vecinii mei sunt tot timpul pe drum de parcă ar fi de la poliția care ar trebui să vadă dacă este respectat ordinul militar.

     Noi suntem mai suciți decât a fost străbuna noastră Eva, ei, lăsați prostiile cum că poporul român se trage din Traian și Decebal, când jinduia la fructul oprit. Eva a tânjit, a luat fructul l-a mâncat, apoi a plecat din rai, mă rog, nu chiar de bună voie, dar ce mai contează, important este că nu a mai revenit niciodată în Eden.

     Pe noi ne mănâncă tălpile să ieșim afară, să vedem cu ochii noștri dacă stă toată lumea în casă. Ce noi suntem mai proști? Adică-te, unii să se molipsească de virus afară și noi să stăm ca idioții în casă să ni-l aducă ei? De ce? Și virusul să-l luăm la mâna doua? Cum vine asta, unii să aibă virus de firmă, de primă mână, și noi ăștia, cuminți, să luăm ce bruma ne dau ăia îndrăzneți, curajoși și iresponsabili?

    M-am uitat la românașii noștri plecați peste hotare, oameni cu mare caracter, ce mai! Cum au prins oleacă de virus din Italia, Spania, mă rog, virus european, virus cu potențial occidental, nu anemic cum se prefigura a fi în România, cum au dat fuga să dea și neamurilor, neamurilor lor de aici din țara de baștină. Înțelegătoare mi s-au părut a fi autoritățile, mi-a plăcut, bravo lor!, atât cele vamale cât și cele medicale. Credeți că i-a întrebat cineva de sănătate pe românii sosiți din țările cu probleme de coronavirus? Nuuuu! Le-au făcut semn să intre în țară, să nu mai piardă timpul în vamă fiindcă sunt așteptați acasă de familie. Să facă petrecere mare, să se sărbătorească cu mare fast revenirea în țară plini cu Covit 19. Atâta au putut oamenii să aducă, atâta au adus. Să fie primit de aceia care nu au luat măsurile de carantinare a primilor veniți pe teritoriul țării, așa se putea preîntâmpina nenorocirea care este acum pe capul românilor.

     Dau un exemplu din ordonanța militară: cetățenii au voie să iasă din casă pentru aș procura hrana, de câte ori pe zi? În acest fel nu vom pune capăt epidemiei.

Aici nu trebuie să mai existe bâlbâieli, ordinele trebuie să fie fără echivoc, poate drastice, coercitive, însă spre binele oamenilor.

     În această perioadă vor fi multe abuzuri, atât în aplicarea legilor, cât și în gestionarea banilor țării. Dar despre asta vom discuta abia când va pleca musafirul chinezesc.

2 comentarii:

  1. Cat de sigur sunteti ca acest virus este o CHINEZARIE ???E posibil sa fi fost IMPLANTAT acolo ,mai intai ???

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...