sâmbătă, 5 decembrie 2020

Sumbrul viitor liberal- va ajunge lângă PNȚcd, adică în istorie.

 


Astăzi cetățenii României merg la vot, mă rog, ăia care merg. Diseară, cu mare tam- tam, se vor anunța partidele care vor intra în Parlament. Lucrurile în ceea ce privește viitoarea alianță de guvernare pare a fi clară și bătută în cuie.

PSD-ul, la o primă analiză, nu are cu cine să se alieze. Prin urmare, ori vor câștiga alegerile cu 51% și vor guverna singuri, ori vor trece în opoziție. Până diseară mai este puțin, așa că nu voi da pronosticuri.

În cealaltă tabără, așa zisă de centru-dreapta, deja se fac negocierile cu împărțirea cașcavalului pe ministere, pe miniștri, pe partide. Ce se întâmplă acum îmi amintește de fosta guvernare CDR cu moțul Ciorbea premier și cu un conglomerat de partide în alianța guvernamentală.

PNL-ul de acum are rolul fostului PNȚcd și tare mă tem că va avea soarta defunctului partid țărănesc.

CDR a avut în alianță o nucă tare în Partidul Democrat în care vioara întâi tindea să ajungă T. Băsescu eclipsându-l pe președintele de atunci al PD Petre Roman.

Astăzi liberalii vor avea un război greu de dus, în alianță vor fi USR și PMP, adică Barna cu ciomăgarii lui și discipolii lui Băsescu din PMP și de ce nu, chiar pe Băsescu.

Va fi greu liberalilor, partid greoi, cu o anumită eleganță și moleșeală politică cauzată de membrii săi care sunt îmbătrâniți în rele și perimați ca structură ideologică.

USR este un partid, o gașcă, o ceată, spuneți cum vreți, de ciomăgași de maidan fără „manere”, „fără prințipuri, care vasăzică că nu le are”, gata să sară la gâtul aliatului principal pentru a-i smulge firimitura de os ce a mai rămas de glojdănit. Băieții de la USR au propriile idei, puține ce-i drept, însă pentru a și le susține sunt gata să dea în cap celor ce se opun.

Va fi foarte greu ca liberalii să pună pe masa alianței un program, o dudă, o idee și să treacă cu ea de furcile caudine ale useriștilor. Să nu creadă cineva că useriștii resping din fașă ideile liberalilor pentru că ei ar avea unele mai bune? Nici vorbă, o vor face din rolul de Gică Contra. Din spirit de frondă, vor fi veșnicii răzvrătiți împotriva tuturor. Nu le pasă de ceva anume, singura dorință este aceea de a pune bețe în roate. De fapt guvernul va fi condus de Iohannis și de USR, chiar dacă Orban va fi premier, va avea doar rol decorativ.

Ideile celor de la USR se aseamănă în formă și conținut cu ale lui Iohannis, adică sunt seci, golite de substanță, fără inimă, fără perspectivă ideologică. Încă nu știu dacă USR este un partid de dreapta, ori de stânga-stânga. Ce pare să răzbată spre noi, din gândirea celor din USR, mă duce cu gândul spre partide, ideologi, doctrine de mult apuse, este drept că pe ici pe colo și anume prin țările din vest, dar și în SUA crucea încârligată a reapărut. Încă aștept să văd ce vor acești zvăpăiați.

Problema liberală din 7 decembrie încolo nu va fi guvernarea, nici pandemia, nici măcar Iohannis, va fi supraviețuirea lor politică.

PSD-ul trebuie să stea în opoziție, are nevoie să se replieze, să-și lingă rănile și să găsească soluții, să analizeze unde au greșit și cum pot îndrepta ce au făcut rău. Să promoveze cadre noi, tinere și fără pată, doar așa vor reveni la putere. PSD-ul ar fi bine să aibă un scor bun la alegerile de astăzi pentru a putea face o opoziție adevărată și dură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...