marți, 8 decembrie 2020

Iohannis: „Un fleac, m-a ciuruit PESEDE”

 


  Ciolacu i-a trimis, personal, mulțumiri Președintelui PNL, Klaus Iohannis, pentru ajutorul dat în campania electorală. Datorită lui Iohannis, care nu a scăpat nicio ocazie, atunci când era în fața unui microfon, să aducă jigniri PSD, implicit electoratului PSD, Partidul Social Democrat a surclasat PNL.

La europarlamentarele din 2019 PNL a câștigat alegerile cu 27% în vreme ce PSD a pierdut cu 22,5%.

Președintele Iohannis, Ludovic Orban, Președinte PNL, madam Trăilă, musiu Vâlceanu, Prișcă et co. clamau pe toate televiziunile și chiar pe marginea șanțului că PSD trebuie să părăsească guvernarea pentru că au pierdut alegerile, spuneau ei că, în acest fel, electoratul transmisese un semnal clar social-democraților că nu mai sunt doriți de popor. La un an și jumătate de atunci, au urmat alegerile parlamentare, acele alegeri care spun clar care partid este mai dorit de electorat să se afle la guvernare.

Diferența de procente dintre liberali și social democrați la alegerile din 6 decembrie este de 4-5% în favoarea PSD. Prin urmare și în lumina logici liberalo-iohannistă, liberalii trebuie să plece acasă de la guvernare, în niciun caz să nu mai formeze un nou guvern.

De altfel, se pare, că Orban a înțeles mesajul și și-a depus mandatul de prim ministru. Pentru toți consumatorii de media gestul premierului a fost de neînțeles. Dacă a considerat că nu a fost un premier performant și nu a fost, trebuia ca gestul acesta de demisie să-l fi făcut din martie, ori din vară când lucrurile au luat-o pe arătură. Însă cum nu a fost să fie și-a prezentat demisia acum cu o lună înainte de formarea unui nou guvern. De ce a făcut acest gest? Doar Iohannis ne poate răspunde. Orban, în alocuțiunea lui de explicare a gestului de a demisiona, a spus, printre altele :„ ...nu mă cramponez de funcția de premier”. Cui i-a răspuns dacă nu Președintelui care i-a cerut să plece să nu-l încurce în formarea unui alt guvern, ori pur și simplu pentru că nu voia să-l mai vadă la Palatul Victoria?

Însă gestul făcut de Orban va costa România. Personal consider că demisia lui Orban nu este un gest de onoare, ci un gest de iresponsabilitate politico-administrativă. Un guvern interimar în această pandemie, după ce că oricum guvernul gestionase prost pandemia, va fi un dezastru.

În locul lui Orban, premier interimar a fost desemnat Ciucă, militar de carieră obișnuit să ia poziția de drepți și să execute ordinele. Cred că este un semnal pentru viitorul premier desemnat. Nu cred că un fost militar ar fi cel mai indicat ca viitor Prim Ministru.

Orban dacă a considerat, împreună cu Iohannis, că au pierdut alegerile ar fi trebuit să demisioneze din funcția de Președinte PNL și nu din funcția de prim ministru care oricum ajungea la final de mandat în cel mult o lună de zile.

Însă pentru pierderea alegerilor nu Orban este vinovat, sau nu doar Orban este vinovat, ci alături de el, cu mult mai vinovat este Iohannis. Președintele României, transformat ad-hoc în purtător de vorbe peneliste, a dus o campanie agresivă  împotriva PSD, partid parlamentar cu un bazin electoral puternic. Agresivitatea Președintelui a ieșit din limitele constituționale, din limitele bunului simț și chiar din limitele suportabilității, au fost acțiuni deșănțate criticate chiar și de cei de la misiunea OSCE în România. Asta a făcut ca electoratul PSD să se mobilizeze și să meargă in corpore la vot, în acest fel a reușit să sancționeze agresivitatea și lipsa de viziune politică a politrucului Iohannis.

Rezultatul alegerilor de duminică nu va aduce liniște țării în următorii ani. Alianța care se va forma din PNL, USR, UDMR și minorități va oferi multe subiecte de presă de tip Can -Can. Opoziția va fi formată din PSD și AUR, încă nu știu dacă se vor alia ori vor acționa fiecare cum va crede de cuviință. Oricum se întrevede o luptă gălăgioasă, sterilă și lipsită de ideologie și principii dintre USR și AUR.

Vom avea o viață politică trepidantă și în defavoarea românilor și României.

Iohannis a reușit să semene vânt, de acum vor fi furtuni. Liberalii dacă vor dori să mai fie aleși și la viitoarele alegeri trebuie să se distanțeze de Iohannis pentru a nu avea soarta PNȚcd și a PDL după guvernarea Băsescu-Boc.

Trebuie să ne pregătim de ce este mai rău.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...