luni, 28 octombrie 2013

Autonomia tinutului secuiesc-adevar sau provocare



            !5.000 de secui marsaluind, plus 100.000 de secui care au format un lant uman pe o lungime de aproape 52 de km. si toate acestea, pentru a le fi acordata “autonomia”, nu “independenta”, scria pe pancardele lor. Personal nu am nimic impotriva ca regiunile sa se autofinanteze si in acest context, ar da o mai larga autonomie jud. Covasna, Harghita si Mures  care, ar putea fi  unite  intr-o singura regiune cu posibilitatea autofinantarii si ruperii de la robinetul guvernului. Probabil ca liderii acestei doleante cred ca niste judete destul de sarace precum Harghita si Covasna, vor putea sa se ajute singure. Nu este rau sa fie lasate sa vada ce saracie este in zona, mai ales ca este foarte posibil ca in viitorul foarte apropiat d-l Verestoy Attila sa termine de taiat padurile din aceste locuri, lasandu-le posibilitatea secuilor sa vada pana hat departe prin luminisiul creat prin taierea pomilor, unii ar putea sa vada si padurile (lipsa), prin taierea copacilor, pana acum nu au vazut padurea tocmai din cauza acestor nenorociti de copaci ce statea drepti in fata lor
            D-l Basescu, Presedinte de trista amintire pentru Romania, este posibil ca intre 4 cuburi de gheata cu whisky , si o bere de dregere, sa fi promis destule acestor oameni, mai ales ca la referendumul pentru demiterea Presedintelui, secuii au stat pe loc, altfel la cat sunt de disciplinati (asta s-a vazut si la aceasta demonstratie cand au iesit peste 100.000 de oameni), nu inteleg de ce nu ar fi iesit la vot. Nu prea inteleg ce vor acesti secui prin autonomie, mai ales ca prin pozitia lor, formeaza o enclava, fara posibilitatea  de a se invecina cu Ungaria, daca la asta se gandesc. Indutria din zona si fostele statiuni balneo sunt moarte, vor trebui foarte multi bani infuzati, pentru ca aceasta zona sa devina prospera. Exista promisiuni din Ungaria, ori de la ungurii din diaspora, pentru investitii si acestia nu vor sa le faca pana ce nu au autonomie ? Greu de crezut. Eu cred ca partidele si formatiunile politice ce ii reprezinta cauta noi promisiuni, aceasta este una din cele care, chiar au prins la populatie si se marseaza pe ea. Autonomia gadila placut urechea maghiarului care, a visat tot timpul la Ungaria Mare si ruperea tratatului de la Trianon, nu poti condamna o etnie pentru visele ei, dar nu o poti lasa nici sa tulbure linistea unei tari. Lucrurile fiind delicate va trebui procedat in consecinta, de aceea cred ca intalnirile dintre formatiunile politice de la putere si cele din opozitie  trebuie sa fie continuu si pe toate temele de actualitate.
            Romania nu trebuie sa se lase santajata de cerintele acestei etnii care, are mai multe drepturi decat populaia bastinasa. Au vrut facultate cu predare in limba materna, ce se va intampla cu viitorii specialisti ce vor fi nevoiti sa lucreze in Romania, in conditiile in care lb. romana nu o stapanesc, vor cere un translator? Un medic va cere ca un translator sa fie de fata cand el va consulta un pacient, stiut fiind faptul ca numai medicul si pacientul trebuie sa stie ce se intampla in cabinetul medical?
            As fi curios daca in Ungaria a fost data autonomia vreunei etni, daca nu, de ce se baga in problemele interne ale unui stat suveran? Nu de alta, dar daca fac trimitere la memoria istoriei, incepand cu regele Carol Robert de Anjou care a fost infrant la Posada in sec. XIII si pana in sec XX cand romanii au ajuns de 2 ori la Budapesta, nu stiu ca ungurii sa fi trecut vreodata muntii fara sa nu fi fost pusi la punct, asa ca, e bine de stiut, de luat aminte si de actionat in consecinta.

Un comentariu:

  1. Eu le-as da autonomie, insa tot ce intra sau iese din HAR_COV sa fie asimilate produselor cu taxe vamale.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...