sâmbătă, 8 august 2015

Curtea Constituţională a României a hotărât: plicul dat medicului este ilegal. Salariul dat Preşedintelui este legal.

       În sfârşit Curtea Constituţională a României ne spune negru pe alb că: plicul dat unui medic pentru serviciile medicale prestate, indiferent cum s-ar numi aceasta, este interzis şi pedepsit de lege. Bravo! Încă odată bravo! De când mă ştiu, şpaga, mita, bacşişul, cadoul, donaţia etc., date unui medic sunt interzise. Şi bine face legea că intervine şi pune lucrurile la punct. Numai că, uită elementarul, venitul doctorului, banii necesari întreţinerii lui şi familiei sale. Banii necesari pentru abonamente la reviste de specialitate şi cumpărarea de cărţii noi ce apar pe piaţa medicală, toate astea sunt al dracului de scumpe. De unde bani? Medicul are 3 variante : pleacă în străinătate pe bani mulţi, rămâne în Ţară şi primeşte plicul, riscând puşcăria, sau, se plafonează pe salariul de mizerie devenind un medic mediocru, riscând viaţa oamenilor. A discuta despre lipsa unui salariu decent, despre un medic primar de renume şi lipsa unui plic din partea pacientului, este ipocrizie.
      Trebuie să fim realişti şi să înţelegem, medicii care nu au vrut să rişte puşcăria şi pe care nu i-a interesat prea mult soarta bolnavilor români au plecat, cei care au rămas şi au acceptat plicul, au riscat puşcăria.
Un judecător are un salariu dublu faţă de un medic, de ce ? Responsabilităţile sunt mai mari la medic, dacă pierde un pacient, nu prea are pe cine să arunce vina. Un judecător dacă condamnă un om nevinovat, poate arunca vina pe apărare care nu a scos în evidenţă probele de neinculpare ale omului, ori pe procuror care a forţat anumite dovezi.
Iau în discuţie salariul Preşedintelui României, a ajuns acum undeva sus, sus de tot, nesimţit de sus în raport cu restul populaţiei.
      Preşedintele, încet, încet, este tratat ca un monarh, atunci de ce să nu facem monarhie, scutim şi banii de campanie electorală pentru prezidenţiale. Dar asta este altă temă de discuţie.
Să revin la medici, cred că este absurd să condamni un medic pentru că a primit nişte bani, pe care nu ia cerut, dar de care are absolută nevoie. Toţi cei care au dat verdictul că :”este interzis să dai un plic cu bani medicului”, au dat la rândul lor plic, când au fost în situaţii limită. De ce naiba nu putem fi cinstiţi cu noi înşine? Hai să le facem salarii decente medicilor, la fel ca şi judecătorilor şi apoi să interzicem şpaga dată medicilor. Deşi va fi greu de rezolvat această cutumă, pacientul va fi cel care va forţa mâna medicului, va avea mai multă încredere că se va face bine dacă, ştie că medicul a primit atenţia sa, altfel, dacă nu va primi, nu se va gândi că medicul este cinstit, ci se va gândi că el este în fază terminală. Până aici s-a ajuns cu şpaga la medic.Nu vreau să generalizez, am întâlnit medici care pur şi simplu au respins plicul, nu pentru că ar fi fost prea bogaţi, ci dintr-un spirit umanitar, preferă să alerge de dimineaţa până seara profesând în cabinete particulare după orele de program pentru a mai câştiga un ban în plus. Am să exemplific : colonel dr. medic primar, chirurgie cardio-vasculară, Droc Ionel, cardiolog, medic primar Voicu Olga, secţia de cardiologie a Spitalului de Urgenţă Târgovişte, dr. medic primar geriatrie-gerontologie Popescu Ioana Spitalul de Urgenţă Târgovişte şi alţii pe care nu îi cunosc.
     Cadrele sanitare sunt din punct de vedere salarial, umilite. O infirmieră care face munci grele, munci ce solicită fierea şi ficatul, au un salariu de 800 de lei net, mizer. Un om care duce plosca, cară muribunzi, spală :toaletele, băile, pacienţii, împarte hrana, are un salariu de 800 de lei, iar un Preşedinte care se plimbă şi pe banii amărâtei cu 800 de lei ,are un salariu de aproape 20 de ori mai mare. Unde dracu e cinstea, când funcţionarii te fură şi te umilesc pe banii tăi?
     Domnilor procurorii, mergeţi şi arestaţi medicii, la fiecare 10 medici lăsaţi 2 în libertate, aleatoriu, arestaţii pe toţi, apoi arestaţi-ne şi pe noi cei care am fost pacienţi, vă promit că nu îmi cer apărător, ba chiar vreau să fiu condamnat, pentru a beneficia gratis de serviciile medicale.
Mă gândesc, că unii, acolo în capul statului, sunt rupţi de realitate şi acţionează precum extratereştii ce nu cunosc viaţa de pe Terra.
Nu ar fi mai bine ca judecătorii CCR, guvernanţii, parlamentarii şi Preşedinţia să coboare cu picioarele pe pământ şi să simtă realitatea? Lăsaţi ipocrizia deoparte, fiţi cinstiţi şi oneşti cu voi înşivă, recunoaşte-ţi adevăratele probleme ale statului, nu mai aşa le veţi rezolva, altfel punem batista pe ţambal, ori dăm gunoiul după uşă.
Vreţi un stat puternic? Creaţi un sistem de învăţământ şi unul de sănătate puternic. Vreţi să fiţi demagogi? Mergeţi pe drumul pe care aţi plecat.
       Dacă aş fi ministrul sănătăţii, aş recunoaşte deschis că medicii iau şpagă, şi aş susţine că acest lucru se va întâmpla până ce salariile vor fi mărite atât cât este nevoie.
      Domnilor doctori, mergeţi în grup organizat şi predaţi-vă procurorilor sub deviza :”şi eu am luat plicul”. Atunci, ori vă arestează pe ţoţi, ori vă rezolvă problema.

Un comentariu:

  1. Dacă aş fi ministrul sănătăţii, aş recunoaşte deschis că medicii iau şpagă, şi aş susţine că acest lucru se va întâmpla până ce salariile vor fi mărite atât cât este nevoie.
    Domnilor doctori, mergeţi în grup organizat şi predaţi-vă procurorilor sub deviza :”şi eu am luat plicul”. Atunci, ori vă arestează pe ţoţi, ori vă rezolvă problem

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...