duminică, 23 august 2015

S-au triplat salariile Înalţilor demnitari şi mita trebuie să se tripleze.

      
Ascult ştirile, nimic deosebit, totul este monoton, nici vântul nu mai bate, Soarele mă priveşte pe după un nor, nu este nici frig, nici cald, totul este plat, plictisitor. Guvernul anunţă creşteri salariale, scăderi de taxe, încasări la buget mai mari, creştere economică. Schimb programul de la radio, cred că ăştia vorbesc despre o altă Ţară, aici cântă Nana Mouskouri ceva cântece religioase. Nu se poate aşa ceva, unde este domnule România mea, România noastră aia de toate zilele, nu se mai taie un salariu, nu se mai taie o pensie, nu mai iese Băsescu să dea o contră guvernului, numai înjură pe nimeni de la Cotroceni, având steagurile României şi Uniunii Europene în spate. Nu ştiu dacă acum avem Preşedinte, cred că Ţara este condusă de o locoteneţă, pentru că din când în când apare câte un consilier, sau aşa ceva, care ne spune câteva vorbe.
De la un timp a început să curgă lapte şi miere, totuşi, de departe cea mai mare bucurie a mea este faptul că cei mai înalţi demnitari ai statului şi-au triplat salariile. Îmi era şi jenă când priveam hainele, Prim Miniştrilor, miniştrilor, şefilor celor două Camere ale Parlamentului, erau peticite, este drept că peticele erau puse de marile case de modă, începând cu Armani şi terminând cu Botezatu. Bieţii de ei, erau aşa de săraci, munceau pe brânci pentru un salariu de mizerie, încât acceptau pomenile unor investitori. Aceştia, investitorii, când îi vedeau aşa de amărâţi, le dădeau de pomană câteva milioane de euro pentru a putea să-şi facă un costum, două de haine.
       Este adevărat că investitorii au fost mulţi, pomenile s-au înmulţit şi ele, pe lângă costume au mai apărut şi nişte palate, nişte piscine, nişte excursii prin zonele exotice, ceva acumulării prin băncile elveţiene cu conturi bine ascunse.
      Ca întodeauna există şi oameni de rău, cum sunt procurorii, nu numai că sunt răi, dar sunt şi curioşi, au chiar o curiozitate morbidă, drept pentru care au început să pună întrebări. Au început să-i sâcâie, să uite că sunt oameni şi că s-au sacrificat pentru binele Ţării, păi lor nu le trebuiau haine de firmă, palate, maşini de lux şi conturi bancare burduşite cu euro, ei vroiau o viaţă liniştită, dar aşa au fost îndrumaţi de PR-ul lor, să aibă aceste lucruri, complet nefolositoare după părerea demnitarilor, pentru a reprezenta Ţara cu cinste. Acum s-au trezit cu aceşti adevăraţi duşmani ai bunăstării lor, punându-le întrebări, ba la unii le-au schimbat şi domiciliul, de la vilă cu piscină, la garsonieră cu 6 paturi şi tinetă-n cameră, aşezată la subsol.
     Acum dacă au fost mărite salariile vor avea alt comportament, vor fi mai aproape de Ţară, nu de oameni, ăştia sunt transpiraţi, put, sunt plini de praf, le pute gura a usturoi, destul că îi suportă odată la 4 ani, acum ce dracu doar nu vor să discute despre problemele lor în fiecare zi. Apoi este şi greu, când ai un salariu de 15 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, să înţelegi neajunsurile lor. Nu cumva sunt puturoşi, nu vor să muncească, păi cum voi aveţi un aşa salariu mare, ei de ce nu muncesc mai mult să aibă un câştig mai mare, da asta e explicaţia, nu le place munca.
Îmi povestea un demnitar din ăsta cu salariu de patron de mare concern industrial, cum a venit la el un investitor să negocieze un contract pentru asfaltarea unui drum rural, a lăsat să se înţeleagă că partea demnitarului este de 1000000 de euro, s-a uitat la el cu milă, apoi a grăit : „pentru banii ăştia nu mă dau jos din pat”. Trebuie să înţelegi că mi s-a mărit salariul, aşa că şi mita trebuie să crească de trei ori, altfel nu discut, ce mă eu sunt un găinar de vii la mine cu un milion de euro?
     Ce bine că s-au mărit salariile demnitarilor, aşa mult mă bucur, abia aştept să se mărească salariile primarilor, îmi place când mă umileşte domn primar plătit din banii noştri.
Între timp am aflat, avem Preşedinte, numai că este tot timpul plecat în vizite şi excursii. Eu cred că nu aveau ce mânca acasă , din acest motiv mergea pe la rude prin Germania, acum dacă i s-a triplat salariu poate mai stă pe acasă, ori se mută definitiv în Madeira, până la urmă există facebook şi acolo, aşa că nu este nici o problemă. Sejur plăcut, domn Prezident!
      Dragi guvernanţi, vă dau un sfat : nu-mi măriţi pensia, să vă ajungă vouă banii, altfel începe inflaţia.
Mulţumesc pentru poză bzi.ro

4 comentarii:

  1. De la un timp a început să curgă lapte şi miere, totuşi, de departe cea mai mare bucurie a mea este faptul că cei mai înalţi demnitari ai statului şi-au triplat salariile. Îmi era şi jenă când priveam hainele, Prim Miniştrilor, miniştrilor, şefilor celor două Camere ale Parlamentului, erau peticite, este drept că peticele erau puse de marile case de modă, începând cu Armani şi terminând cu Botezatu. Bieţii de ei, erau aşa de săraci, munceau pe brânci pentru un salariu de mizerie, încât acceptau pomenile unor investitori. Aceştia, investitorii, când îi vedeau aşa de amărâţi, le dădeau de pomană câteva milioane de euro pentru a putea să-şi facă un costum, două de haine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu lucrez zilele astea la un document pe care vreau sa-l adresez presedintelui in ideea de a se pune capat acestor disensiuni sau discordii dintre diverse categorii socio-profesionale.

    Iarasi am cazut cu totii in capcana unei medieri publice a celei mai mari minciuni postdecembriste … o noua lege a salarizarii bugetarilor. Se vinde iarasi blana ursului din padure.

    In fapt subiectele zilei ar trebui sa fie urmatoarele:
    - De ce nu s-a aplicat si cum s-a aplicat Legea 284/2010, respectiv Legea 330/2009;
    - De ce nu se respecta acordul cu FMI, BM si CE privind aplicarea in intergralitate a Legii 284/2010;
    - Este caz penal minciuna premierului Emil Boc din Parlamentul Romaniei (sau a celor care i-au dat datele in decembrie 2010) precum si celorlalti demnitari care trebuiau sa puna in aplicarea legea. De altfel in Art.38 al legii se spune:
    o “Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi privind stabilirea salariului de bază individual, după caz, a soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor la încadrarea, promovarea şi avansarea personalului, a celorlalte drepturi, precum şi acordarea de drepturi fără respectarea prevederilor acesteia atrag, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală a persoanelor vinovate, potrivit legii.”
    Singurul motiv obiectiv pentru care nu s-ar fi putut aplica Legile 330 si 284 ar fi fost daca nu crestea PIB-ul Romaniei, respectiv anvelopa salariala, tinta de 7% din PIB stabilita pentru anul 2015 nu ar fi crescut. Aceasta tinta a fost asumata prin semnaturi de Guvernatorul BNR si toti ministrii finantelor publice.

    In toate Memorandumurile Tehnice de Intelegere asumate la fiecare transa de imprumut se face mereu mentiunea sa se respecte “tintele cantitative din legea organica”, adica Legea 330/2009. Aceste memorandumuri si scrisori de intentii au fost aprobate ulterior prin OUG-uri, care la randul lor au fost aprobate de Legi de catre Parlamentul Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Care erau tintele cantitative din Legea 330/2009:

    Art. 5
    Prin legile speciale prevazute la art. 7 alin. (1) se stabilesc majorari salariale anuale, astfel incat ponderea in produsul intern brut prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv, de la 9,40% in anul 2009 la 8,70% in anul 2010, la 8,16% in anul 2011, la 7,88% in anul 2012, la 7,58% in anul 2013, la 7,34% in anul 2014 si la 7,00% in anul 2015 si in anii urmatori.
    Art.10 (Alin.2)
    (2) Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei, iar cresterea coeficientului de ierarhizare 1,00 dupa anul 2010 va fi conditionata de reducerea numarului de angajati, necesara realizarii tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal in produsul intern brut prevazute la art. 5, in vederea atingerii unui nivel al coeficientului de ierarhizare 1,00 de 1.100 lei in 2015.
    Prin Legea 118/2010 s-au taiat cei 25% … si s-au jurat ca nu mai fura (adica de la 1 ianuarie 2011 intra in aplicare Legea 330/2009) si i-am prins cu rata in gura (adica prin Legea 284/2010 au abrogat Legea 330/2009).

    Odata cu taierea de 25% a salariilor s-a taiat si baza de 705 lei, la 600 de lei si asa a ramas pana in ziua de azi.

    Dar chiar daca s-a abrogat Legea 330/2009 s-au semnat in continuare, si aprobat prin legi ulterior, memorandumuri tehnice de intelegere prin care se specifica ca sa se respecte tintele cantitive din aceasta lege.

    Ce spunea Emil Boc in Parlament, in decembrie 2010? Redau aproximativ, ca sa aplic integral Legea salarizarii unice ne costa 54 miliarde de lei, dar acuma nu am decat 39 miliarde de lei. EU CONSIDER CA DACA ACESTE CIFRE AU FOST MINCINOASE CINEVA TREBUIE SA FACA PUSCARIE (si cam asa spune si legea daca prezinti date eronate in fata Parlamentului)

    Daca luam de la INS PIB-ul Romaniei, azi in 2015, dupa primul trimestru, sau semestru, 7% din PIB, adica anvelopa salariala, ar fi 53,7 miliarde lei. DECI IN ACEST AN 2015, LEGEA 284/2010 ar fi trebuit sa fie aplicata in integralitate.

    Adica presedintele Romaniei, respectand tintele cantitative, ar fi trebuit sa aiba 15x1100 lei = 16500 de lei.

    Deci daca se aplica onest si .. nemteste legea salarizarii unitare, adica angajamentul international al Romaniei, nu mai trebuia sa pui presedintele, prim-ministrul sau ministrii in situatia asta jenanta, “pentru noi DA, pentru ei NU”.
    Tot in decembrie 2010 s-a mai facut o ticalosie, s-a asumat si Legea 285/2010, prin care chipurile au dat inapoi 12-13%, din cei 25% care s-au taiat, la toti prostii … dar la unele ministere, cele beneficiare de stimulente, s-au facut mariri de 100%, poate chiar 150% sau mai mult, care se pare ca s-au platit tot din ANVELOPA SALARIALA agreata cu FMI, BM si CE.

    Adica muncitorul necalificat de la MFP are salariul brut intre 2400 – 3200 lei (cat doctorii) fata de cei cu faculatate, treapta maxima din ministerul meu (ministerele mele in fapt, energie si economie !?!?) cu 2566 lei. Deci in toata aceasta perioada, 5 ani, ei au capatat mai multe puncte de pensii decat noi.

    Sa va mai aduc aminte ca inca din 2009 sunt foarte multi bugetari carora li s-a inghetat salariul mult peste maxima din grila de salarizare (autoritatea de achizitii publice, cea de turism, si inca altele) !?!?

    Cu toate ca mereu s-a spus ca legea se aplica etapizat, precum si legea 284 spune ca trebuie aplicata in integralitatea ei, la MECT, MEIMMMA si ANDR nu a fost etapizat nici macar 1 leu (dar si in alte zone bugetare), dimpotriva in 2010 s-au taiat 25% timp de 6 luni, iar in 2011 si 2012 am ramas cu salariul taiat 12-13 %. In toate cele trei institutii s-au dat oameni afara, tot conform memorandumurilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un alt aspect criminal este ca daca luam procentele din PIB prezentate in Strategia Fiscala pe 2013 – 2015 pentru cheltuielile cu personalul (ramane sa ma lamuresc daca sunt doar salariile) pentru anii 2010, 2011 si 2012, adica 8,2%, 6,6% si 6,7% si le comparam cu tintele cantitative prevazute in Legea 330/2009, adica la 8,70% in anul 2010, la 8,16% in anul 2011, la 7,88% in anul 2012, CONSTATAM IN FAPT CA TAIEREA DE 25%, SI CU ATAT MAI MULT MENTINEREA TAIERII SALARIILOR IN 2011 si 2012, A FOST INUTILA.
    SI SPUNEM MEREU CA NE FURA STRAINII !?!?!? ASTAZI NU MAI ERAU ATATEA COMENTARII SI DEZBATERI INUTILE DOAR DACA RESPECTAM … ANGAJAMENTELE INTERNATIONALE.

    SAU ACESTEA TREBUIE RESPECTATE DOAR CAND VINDEM PE NIMICA, IN PLINA CRIZA FINANCIARA, ACTIVELE DE LA TRANSELECTRICA, NUCLEARELECTRICA … SAU RESURSELE NATURALE ALE TARII !?!?
    PAI NICI NU VOM AVEA VREODATA SALARIILE DIN OCCIDENT IN ROMANIA.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...