sâmbătă, 21 octombrie 2017

3000 de oameni vor fi eliberaţi din penitenciare, vor avea locuri de muncă?

  În aceste zile, datorită unei legi care acordă o bonificaţie de zile ce se scad din fracţia de executare a pedepsei, în jur de 3000 de deţinuţi vor fi puşi în libertate. Nu discut dacă legea este bună sau nu. Altceva mă îngrijorează. Ce se va întâmpla cu toţi aceşti oameni odată ieşiţi pe poarta penitenciarelor? Mulţi dintre ei au familii care abia îi aşteaptă să-şi intre în rol şi să aducă pâine pe masă, alţii sunt singuri şi la fel de mult au nevoie de un loc de muncă. Puţini sunt aceea care au familii bogate şi îi pot întreţine fără să fie presaţi să-şi găsească un job.
  Îl întreb pe T. Toader dacă s-au luat măsuri pentru integrarea în societate a acestor năpăstuiţi ai sorţii. Domnul ministru îmi poate răspunde că nu este treaba dumnealui, e treaba doamnei Vasilescu, treaba lui a fost să le dea drumul. Eu cred că ar fi fost indicat să se indentifice toţi deţinuţii care urmau să se elibereze pentru a vedea ce posibilităţi reale există de aşa natură încât să poată fi încadraţi în  muncă.
  O trimitere a lor în masă în libertate, în condiţiile în care patronii( de multe ori pe bună dreptate) sunt reticenţi în a angaja oameni ieşiţi din penitenciare, nu va aduce nimic bun. Cei eliberaţi vor trebui să mănânce, să doarmă, să meargă la medic, etc. Unui om îi este foame azi, iar masa nu o poţi amâna pentru mâine, deci azi trebuie să mănânce, dar dacă nu are un mod legal de aş procura hrana, va cerşi, sau va fura, situaţie în care va ajunge iar după gratii, ca intern al statului pe casă, masă, intreţinere gratuită, pază şi altele. Mă tem că facem întotdeauna lucrurile doar de suprafaţă fără să pătrundem în miezul problemei. Se putea face un calcul simplu: cât costă întreţinerea unui deţinut în penutenciar şi cât ar costa statul să-l ajute să se integreze social. Aici mai trebuie să adaug şi liniştea de care s-ar bucura viitoarele posibile victime ale infractorilor.
  Toader se poate lăuda cu bifarea acestei legi, dar s-a întrebat în cât timp mai mult de jumătate dintre ei se vor întoarce în penitenciar? În ziua de astăzi a devenit aproape rentabil să fii deţinut, suferi ceva în detenţie, apoi vin banii. Ideea nu este să aglomerăm penitenciarele, ideea ar fi să facem multă muncă de prevenţie şi se poate face. Dar pentru asta trebuie să se caute cauzele sociale care determină oamenii să comită infracţiuni, aici mă refer la furturi care sunt majoritare, trebuie să se analizeze ce a furat, ce l-a determinat să fure? Dacă un om a furat o bucată de salam să ducă la copii, nu-l arestezi, îl pedepseşti cu muncă în folosul societăţii de aşa natură încât să poată avea grijă de familie.
Păi dacă la unul cu 5 găini furate îi dai 5 ani de puşcărie (au fost cazuri), ălora care au furat milioane de euro ar trebui să nu mai iasă din puşcărie, dar e invers, ăla cu milioanele care a ştiut să fure, fie îl pui ministru, fie îl mângâi pe cap şi îi dai un an de închisoare cu suspendare. Asta e dreptatea în România
  Revin, mă îngrijorează numărul mare de eliberări, nu ştiu dacă societatea este pregătită să le ofere un loc de muncă. Se puteau face programe cu integrarea acestor deţinuţi eliberaţi de aşa natură încât şi ei să aibă siguranţa zilei de mâine. Acum în prag de iarnă nimeni nu-i va angaja, nicio firmă nu mai are bani în buget pentru cheltuieli suplimentare cu personalul. Să ne gândim că vine iarna, cheltuielile sunt mari, dacă nu au bani, nu vor putea supravieţui şi atunci vor face ceea ce trebuie pentru a sta liniştiţi şi fără grijă, vor fura şi vor ajunge din nou în penitenciar unde de bine de rău au casă, căldură, apă caldă, spălătorie, hrană de 3 ori pe zi şi  despăgubire bănească pentru condiţiile inumane din penitenciare, toate astea  pe chetuiala statului, adică a noastră.
Prin reducerea pedepsei cu 6 zile la 30 de zile executate nu s-a rezolvat problema lor şi nici a noastră ca posibile victime ale lor.
  În România mulţi dintre oameni, datorită unor politici proaste de protecţie socială, au uitat ce înseamnă să munceşti, statul, pentru că el a dezvăţat oamenii de muncă,trebuie  să reînveţe oamenii cu munca. De aceea militez pentru condamnarea infracţiunilor fără violenţă la muncă în folosul comunităţi cu supraveghere strictă şi normă precisă.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...