joi, 17 octombrie 2019

Vorba lui Iohannis :„Guvernați !”


Scriam în urmă cu puțin timp că: „marea problemă a lui Iohannis și a liberalilor va fi după ce va trece moțiunea de cenzură, când va trebui să  formeze o majoritate în Parlament care să valideze guvernul liberal. Este greu ca Orban să negocieze cu partidele care s-au aliat de conjuctură pentru a demite  guvernul pesedist. Fiecare partid a participat la dărâmarea guvernului PSD din interese proprii, nu a fost o cauză majoră și comună la care să adere toți. Ăsta este și motivul pentru care Orban Ludovic nu avansează cu negocierile în privința coagulării unei majorități în jurul PNL. Ponta vrea ceva, ALDE vrea altceva, UDMR nu vrea ce vrea Ponta și Tăriceanu, alte partide, posibile aliate ale liberalilor, nu vor PMP în alianță. În asemenea condiții e greu să negociezi o majoritate, însă și mai greu va fi să-și treacă legile prin Parlament, sigur, dacă guvernul liberal va fi validat.
USR dorește anticipate, sunt deștepți, știu că, dacă vor susține guvernul PNL vor avea numai de pierdut și asta din două motive, unu, este greu să guvernezi într-o alianță, cu succes, formată din 6 partide și doi, este și mai greu să guvernezi în an electoral.
PSD-ul nu trebuie să dea gir PNL-ului în formarea primului guvern. Trebuie să-i lase să fiarbă în suc propriu, este posibil să nu aibă nici cvorum în plenul Parlamentului pentru validarea guvernului și audierea miniștrilor în comisii. Nu trebuie să-i ajute. Au spus că au majoritate, să o demonstreze în validarea guvernului în Parlament. Abia când se va ajunge la a doua propunere de guvern, atunci  PSD să-l voteze cu amândouă mâinile, pentru a nu se  ajunge la anticipate. După validare poate juca ce carte dorește PSD, evident, în banca opoziției.
 Iohannis și Orban trebuie aduși la guvernare, apoi PSD își poate face jocul. Liberalii și Iohannis trebuie să-și arate incompetența și cinismul în fața alegătorilor,  așa vor fi  îngenunchiați. Pentru aș satisface orgoliul nemăsurat, Iohannis a declanșat o criză politică, el a declanșat-o, el să o rezolve.
Acum este momentul social democraților, trebuie să-și joace cartea inteligent.
Au un an de zile la dispoziție să se refacă ca partid, iar pe scena politică  a opoziției să fie vioara întâi.
Conducerea PSD trebuie să înțeleagă că Dumnezeu le-a dat totul, însă liderii social-democrați nu au știut să bage în traistă.
Acum plătesc pentru inconsecvența din timpul guvernării, pentru măsurile luate cu izmenele tremurânde și care, la cea mai mică zbârlire a lui Iohannis împreună cu strada, au dat înapoi.
Lipsa de fermitatea din timpul celor trei guverne PSD a dus la degringoladă în sânul electoratului care, deși a beneficiat de pe urma măsurilor luate de PSD, au cedat în fața manipulărilor lui Iohannis et. Co.
A venit momentul răzbunării. Dacă nici acum nu vor ști cum să procedeze, vor deveni un partid sub 20% ceea ce va fi o rușine pentru singurul partid de stânga și, dealtfel, cel mai mare partid politic din țară. Moțiunea de cenzură care a demis PSD de la putere poate fi momentul retragerii strategice a social democraților. Orice  armată, chiar și victorioasă, din când în când are nevoie de refacere, de reorganizare, de schimbare de strategie. Asta trebuie să facă PSD. Însă, concomitent, trebuie să stea în coasta partidelor care au inițiat moțiunea. Era să spun „Monstruoasa Coaliție” însă nu spun asta, motivul? Demiterea guvernului este benefică social democraților. Situația în care Iohannis și acoliții săi aduseseră PSD, făcea ca rămânerea la guvernare să prăbușească de tot social democrații la urne în toamna lui 2020.
Pierderea unei lupte poate face să se câștige un război. Să ne amintim de guvernarea catastrofală a lui Cioloș, asta a făcut ca  alegerile din 2016 să fie câștigate de o manieră categorică de către PSD.
Nu trebuie lăsați Barna și liberalii să se urce pe culmile din 26 mai de la europarlamentare prin alegeri anticipate. USR trebuie să ajungă la maxim 10%, iar liberalii în jur de 20%, asta este posibil doar ajutându-i să își pună un guvern, apoi vom vedea cum se va scrie istoria.
Liberalii și USR-iștii trebuie să revină cu picioarele pe pământ, ei încă sunt în euforia de după 26 mai, atunci au câștigat printr-o manipulare crasă a alegătorilor de către o parte a mass mediei și de către Iohannis care nu s-a dat înapoi de la nimic pentru a distruge PSD, inclusiv a încălcat, a jucat în picioare Constituția.
Pentru PSD este distructiv să rămână la guvernare câteva luni cu un guvern cu responsabilități limitate, bătaia de joc a lui Iohannis și a celorlalte partide din opoziție.
Nu trebuie făcut jocul celor care au inițiat Moțiunea de Cenzură, au vrut la guvernare, vorba lui Iohannis: „Să guverneze!”


2 comentarii:

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...