sâmbătă, 20 februarie 2021

Jos labele de pe Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

 

   


Încă de la înființarea „Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție” (SIIJ) partea dreaptă a eșichierului politic și-a pus în cap să o desființeze. Motivele sunt multe și puerile. Voi încerca în acest articol să analizez eficiența acestei secției privită prin ochii unuia care nu are nici o problemă cu justiția, cu politica și nu are o pregătire juridică.

Parchetul General de pe lângă ÎCCJ are șef numit politic, DNA are șef numit politic, DIICOT are șef numit politic. Să mă explic: ministrul de justiție propune un șef, CSM are un punct de vedere consultativ asupra propunerii de șef al unui mare parchet, Președintele validează ori nu propunerea ministrului de justiție. Și Președintele și Ministrul de Justiție sunt oameni politici. Prin urmare, este posibil ca viitorii șefi ai PG, DNA și  DIICOT să se considere datori față de oamenii politici care i-au cocoțat în scaunele pe care, nu întotdeauna, le-au meritat. Exemple sunt destule: Lazăr, Koveși, Bica etc.

SIIJ, această secție „gestapovistă” cum o denumește Cristian Tudor Popescu, este singura secție ce are șef propus de Consiliul Superior al Magistraturii. Prin urmare este singura instituție care nu poate fi manevrată politic. Este singura secție care nu poate fi folosită pe post de câine-javră și asmuțită în funcție de interesele politrucilor.

Tocmai ăsta este adevăratul motiv al dorinței celor de la PNL și USR de a desființa nou formata secție de cercetare a infracțiunilor din justiție. Spunea cineva că SIIJ nu a produs prea multe dosare, sunt două aspecte aici: 1) nu sunt procurori suficienți.2) este greu să lucrezi cu sabia lui Damocles deasupra capului, este greu să faci dosare penale neștiind dacă a doua zi secția unde lucrezi mai este funcțională.

În condițiile de pandemie când banii publici au fost sifonați cu nerușinare, păstarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este o garanție că procurorii vor lucra fără părtinire pentru a descoperi toate fraudele produse în ultimul an și jumătate.

Cred că a venit vremea când dosarele penale nu trebuie să mai zacă în sertarele procurorilor pentru a fi scoase atunci când trebuie eliminați din jocul politic persoane  incomode pentru Președinte, ori primul ministru. Deasemeni a venit vremea când nu trebuie să mai fie fabricate dosare penale care, după ani de nelucrare, dar care acționează psihic asupra celui încriminat, să se dea o decizie de neurmărie penală, ori hotărâre judecătorească în care să scrie că fapta nu există.

Am militat tot timpul pentru pedepsirea tuturor celor care au comis fapte penale cu dozarea corespunzătoare a pedepsei, nu cu blânde mângâieri pe cap, parcă scuzându-se judecătorii fiindcă trebuie să condamne niște reptile precum Cocoș, Pinalti, Sandu, Udrea, Bica, etc.

În loc să fie desființată, SIIJ trebuie să fie susținută și întărită. Să nu uităm că, în favoarea menținerii Secției de Investigații a Infracțiunilor din Justiție s-a pronunțat atât Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și Consiliul Superior al Magistraturii. Ne amintim anii de tristă amintire când șefa DNA, ori procurori DNA, dădeau ordine judecătorilor  cum să dozeze pedepsele inculpaților. DNA ordona  judecătorilor să închidă ochii când dosarele, respectiv rechizitoriile întocmite de procurorii DNA, erau subțiri ca încriminare a inculpatului ori probele lipseau cu desăvârșire, însă, cu toate aceste carențe inculpații trebuiau să fie condamnați. Aceste situații nu trebuie să mai existe. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție tocmai asta face, împiedică procurorii să facă dosare penale judecătorilor care nu răspund comenzilor politice venite via DNA.

De ce se sperie PNL și USR de SIIJ? Au motive întemeiate? Care sunt aceste motive? Răspuns: teama că nu vor mai putea manevra judecătorii și procurorii după cum cer interesele lor.

Altminteri, dacă nu ăsta este răspunsul, de ce s-ar omorî ei, niște oameni politici, să desființeze o secție care anchetează magistrații?

Mulțumesc pentru poză cotidianul.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...