marți, 13 iunie 2017

Carul înaintea boilor



     Parlamentarii au hotărât să înființeze o Comisie pentru a  ancheta modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 2009. O anchetă foarte complexă cu atât mai mult cu cât urmau să fie chemați în fața comisie persoane foarte simandicoase și cu obrăjorii groși. Pentru ca această comisie să își atingă scopul pentru care a fost formată, ar fi trebuit  să o ia cu începutul. Cu alte cuvinte Comisia a forțat natura, adică a vrut să culeagă, deși nu arase, nu semănase. Sau altfel spus a pus carul înaintea boilor. De ce spun acest lucru? Din simplul motiv că erau siguri că unii dintre cei chemați nu vor da curs invitației.
    Se tot face referire la modul în care se fac anchetele în Congresul american, dacă  se vrea astfel de anchete, trebuie făcute și legile ca acolo.
    Doamna Laura Codruța Kovesi a refuzat să dea curs invitație de a merge la Comisie. Eu spun pe bună dreptate. Există vreo lege care să o oblige? I se poate întâmpla ceva rău pentru faptul că nu a dat curs invitației? Nu. Nu există vreo lege care să o incrimineze și atunci ea va face cum dorește și s-a văzut cum.
    Domnul George Maior a dat curs invitație, dar nu a vrut să spună nimic, domnia sa a luat poziția unui gentleman și nu a vrut să declare nimic despre întâlnirea din sufrageria lui Oprea pe motiv că a fost o întâlnire privată. Îl poate obliga vreo lege să spună adevărul, tot adevărul și numai adevărul? Nu, nu-l condamnă nici o lege și atunci a luat hotărârea să tacă.
Și multe , foarte multe lucruri se mai pot spune despre modul în care funcționează comisia. Membrii comisie par a fi la un colocviu cu invitații, nu se vede nerv, dorință de adevăr. Remarc totuși prestația lui lui Liviu Pleșoianu, de toată admirația. Deasemeni trebuie să dezavuez prezența lui Robert Turcescu în această comisie. Putea face parte din orice altă comisie, nu din asta. Cred că încă este proaspăt în memoria românilor momentul  autodeconspirării domniei sale.
    Cred că pentru viitor trebuie să se facă legi care să permită unor asemenea comisii să poată chema la ordin  orice persoană care se hrănește din banii statului.
Chestiunea cu reuniunile private în casa unui politician, în care mai sunt invitați și prezenți , șeful serviciului de informații interne și adjunctul lui, general de contrainformații, procurorul general al României și adjunctul său, ziariști, politicieni, o societate  insolită care nu poate fi trecută la categoria privată. Aș putea crede că adjunctul de la SRI era acolo tocmai pentru a se informa de natura acestei adunări. Pentru că te duce gândul la o conspirație, când întâlnești  persoane cu asemenea funcții la un loc. Sigur că o explicație a dat-o Maior că era privată întâlnirea. Cum se dezbrăcaseră de funcții la ușă și intraseră ca simplii particulari acolo? Întreb, nu știu cum este să ai o funcție atât de înaltă ca aceea de director al SIE, sau de procuror general și să spui la ora 3 am ieșit din haina de magistrat și am devenit o persoană privată.
    Domnul Fifor, doamna Cătăniciu, domnul Pleșoianu și ceilalți sunt de bună credință, poate chiar vor să afle adevărul, dar când vezi că invitații îți dau cu tifla nu ai decât să taci și să înghiți, pentru că nu ai pârghii să îl faci pe cel chemat să spună: ”adevărul, numai adevărul și să nu ascundă nimic din ceea ce știe” pentru că va suporta rigorile legii. Care lege? Mă uitam la Blaga, Vasile Blaga și la Berceanu, figurile lor spuneau  cam așa: ”băi am venit aici că am vrut noi, să ne mai distrăm puțin, dar asta nu înseamnă că vă vom umple de bogdaproste, adică nu vă spunem  nimic”.
E copilăresc să crezi că va da cineva doi bani pe o comisie parlamentară, după ce timp de 12 ani, Parlamentul în ansamblul lui, a fost continuu denigrat.
Parlamentul dacă vrea să fie cea mai importantă Instituție în stat, așa cum este definită de Constituție,trebuie să știe să facă legi care să-i dea această autoritate!
Este clar că această comisie nu va ajunge la nici un rezultat, toți cei care au fost prezenți în data de 6 decembrie 2009 în casa lui Oprea vor aplica legea „Omertei”.
Persoanele sunt prea puternice, pentru a se sinchisi de o comisie parlamentară, ai cărei membrii se vaită pe la emisiunile de televiziune precum babele pe marginea șanțului.
    Domnule Fifor, ați observat care sunt golurile legislative, faceți legi pentru ca altă dată și președintele să poată fi chemat în fața comisiilor de anchetă parlamentară, nu numai procurorul general și procurorii șefi! Dați putere unor astfel de comisii, așa Parlamentul în întregul lui își poate recăpăta statul de cea mai Înaltă Instituție a statului, nu doar de adăpost pentru penali, așa cum a fost etichetat de Băsescu și Iohannis!
    Parlamentari, sunteți aleșii poporului, dovediți că meritați încrederea noastră, comportați-vă ca adevărați oamenii politici, nu ca niște bocitoare. Faceți legi de așa natură încât, atunci când un Înalt funcționar al statului ajunge în fața unei comisii parlamentare să tremure de frică, nu să vină să vă dea cu tifla sau să vă ignore cum fac acum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...