sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Protestatari de profesie

   Urmăresc cu îngrijorare ce se petrece în Piaţa Universităţii, nu sunt îngrijorat că se protestează. E dreptul cetăţenilor să protesteze , să-şi strige durerile, să strige împotriva guvernanţilor care guvernează altfel decât şi-ar dori ei. Să strige împotriva adoptării unor legi abuzive, să apere statul de drept de aceia care vor să pună căpăstrul statului de drept. Este foarte bine că opinia publică, societatea civilă, partidele de opoziţie iau poziţie împotriva unei puteri abuzive şi a unui Preşedinte de ţară care a acţionat pentru prima dată operativ  şi conform Constituţiei.
 Dar, nu pot să aplaud  faptul că instituţiile statului investite, plătite, să apere statul de drept , nu o fac. Se ştia de mult că urmează să existe o asemenea manifestaţie , de ce nu s-a luat autorizaţie pentru această manifestaţie? În acest moment suntem într-o situaţie foarte delicată, cerem să se apere statul de drept încălcând legea. Este un nonsens. Protestatarii au rupt cordoanele jandarmilor de o parte şi alta a drumului din piaţă, s-au îmbrăţişat unii cu alţii de parcă repurtaseră o victorie. Asta s-a dorit, umilirea jandarmilor? Există o idee clară a manifestanţilor despre ceea ce vor? Bun legile justiţiei sunt proaste. Sunt proaste de sus până jos, sau sunt doar numai anumite articole, nimeni nu spune ceva clar, eu nefiind jurist nu le pot identifica, dar urmăresc cu atenţie părerea juriştilor, nu am găsit ceva clar, ci doar de ordin general, evazive şi pe lângă subiect.
  Am avut surpriza să citesc că ÎCCJ a făcut o sesizare Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei legi ale justiţiei care sunt contestate la CCR. Răspunsul Comisiei a fost tranşant , Înalta Curte nu este abilitată să sesizeze Comisia. Cruntă lovitură, umilitoare pentru ÎCCJ, cum adică experţii noştri în drept nu cunoşteau aceste lucruri?
  Foarte bine că se protestează, sunt de acord cu protestele  permanente cu pauză de masă, cu condiţia să aibă autorizaţie pentru a protesta. Altfel, statul de drept se slăbeşte.
Sigur că protestele sunt împotriva PSD, legile justiţie sunt ocazia, social-democraţii sunt cauza.
Dau un sfat acestor băieţi care se consumă de mai bine de un an prin proteste continui, formaţi-vă un partid, puteţi să-l numiţi aşa cum spunea Pieleanu, Paridul Străzii, un partid care să aibă un program,  să spună cetăţenilor ce anume vrea să facă. Un partid tip Gică Contra cum este USR, nu are ce căuta pe eşichierul politic. Un partid trebuie să aibă o ideologie, fie ea de stânga, de dreapta, creştină, conservatoare , de extremă stânga sau dreapta. Să aibă o ideologie asumată, o platformă-program pe care să o prezinte cetăţenilor.
  Tudose ca premier a avut un dialog cu liderii protestatarilor ,mare lucru nu au spus, pentru că nu există o singură voce, pentru că nu există o sâmbioză în rândul manifestanţilor.
  Îmi este milă de ei, poate cred cu adevărat în ceea ce cer , dar  e greu  realizabil. E frig şi ploaie şi lapoviţă şi umezeală,  strigaţi împotriva multor nedreptăţi aşa cum le vedeţi voi, vor rămâne aşa cum a decis Parlamentul. Aşa este logic, suntem într-un stat de drept,iar democraţia începe cu Parlamentul şi se continuă cu celelalte instituţii democratice. Însăşi faptul că voi puteţi protesta, înseamnă că trăim într-un stat de drept.

  Aşadar este nevoie de sânge proaspăt în politică , veniţi voi cu idei noi şi înlocuiţi prăfuitul PNL şi infantilul USR, constituiţi-vă în partid politic, altfel veţi răci şi veţi face guturai degeaba, iar singurii care vor avea de câştigat, vor fi marile lanţuri farmaceteutice.

Un comentariu:

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...