joi, 6 decembrie 2018

Analiza lui Iohannis


  Doamne, îţi mulţumesc că  m-ai ţinut sănătos până la vârsta asta! Recunosc că am încetat să mă gândesc cu nostalgie la perioada comunistă. În acele vremuri am trăit o viaţă plată, aşteptam doar editurile să văd ce noutăţi beletristice mai scot, în rest, viaţa politică era acolo departe de ochii noştri. Doar cine avea răbdarea să citească „Scânteia” până la penultima pagină putea vedea ce ministru, ori prim ministru s-a retras din guvern din motive de sănătate.
Acum, binecuvântată fie revoluţia care ne-a dezbrăcat de industrie şi agricultură şi ne-a adus la conducerea ţării oameni titraţi, somităţi cu doctorate plagiate în procente între 4% şi 100%, oameni capabili să poată distruge în 29 de ani cât s-a construit în 50. Am avut Preşedinte de republică un brav marinar, atât de brav, încât, când s-a retras din activitatea de lup al mărilor, a plecat cu flotă cu tot. Asta zic şi eu iubire de meserie, ataşament de vasele comerciale pe care le condusese.
Un alt Preşedinte, probabil tot de tristă amintire, profesor la rândul lui a reuşit să mediteze la fizică toţi copiii patriei, iar cu banii obţinuţi nu i-a investit în copii, după cum singur a recunoscut, ci în case, este adevărat că, fiind îndrăgostit de aceste imobile pe unele le-a luat cu japca, conform hotărârii Curţii de Apel Braşov- cumpărători de rea credinţă.
Cum spuneam, acum trăiesc o viaţă trepidantă, încărcată de adrenalină, televiziunile sunt în fierbere, reporteriţele, silfide şi ingenue aleargă cu microfonul de la un parlamentar la femeia de serviciu, de la ministru la portar, de la şef de partid la ultimul membru, de la premier la preşedinte, să afle cu o clipă mai devreme cine va fi remaniat, cu toate că la noi mai mult sunt remaiaţi, dar asta este o altă discuţie, cine dat afară, când se taie salariile şi când se blochează pensiile.
Preşedintele, care stă confortabil în scaunul de la Cotroceni, conf. propriei declaraţii, de vreo două săptămâni a dat o pâine bună de mâncat presei şi pe noi ne-a ţinut cu gurile căscate, mai ceva decât Newton aşteptând să-i cadă para pentru a descoperi legea gravitaţiei, dacă nu mă credeţi întrebaţi-l pe Iohannis că e prof. de fizică, în faţa televizorelor sperând să înţelegem ce vrea să facă.
Să o luăm pe scurtătură. Guvernul Dăncilă s-a hotărât să revoce câţiva miniştri, pentru asta a trimis hârtia la Cotroceni cu numele miniştrilor remaniaţi şi a celor care urma să le ia locul. Din motive neprecizate, doar de el ştiute, doi miniştri nu au fost revocaţi şi în concluzie nici ceilalţi, desemnaţi să le ia locul, nu au fost acceptaţi. S-au făcut alte propuneri, domnul din Dealul Cotroceniului încă nu a făcut numirea lor pe motiv că analizează propunerile. Ce să analizeze? Domnul Preşedinte nu este o comisie în faţa căruia miniştri dau examen iar dânsul le pune note, nici vorbă, domnia sa doar trebuia să semneze ca primarul, atât. Acum guvernul este într-o situaţie critică. Chiar dacă Dăncilă ar fi vinovată, Iohannis ca Preşedinte trebuia să pună lucrurile pe făgaşul normal, adică să smneze revocările şi noile numiri de miniştri, se ştie că răspunderea guvernului este doar în seama premierului care răspunde politic pentru bunul mers al guvernării. Că Iohannis forţează limitele Constituţiei încă din 2015, asta o ştie toată lumea. Că alianţa de la guvernare nu a avut un conducător, cu tot ce-i trebuie unui bărbat ,pentru a-l suspenda, este altă poveste. Însă forţarea Constituţie pe care o face domnul Iohannis acum, se datorează faptului că nu poate fi suspendat acum când preluăm Preşedinţia rotativă a Comisiei UE. Tot ce face, arată un om pe care nu-l interesează binele României, ci, doar, satisfacerea unui orgoliu mărunt în faţa electoratului liberal: „aţi văzut ce i-am tuflit?” Şi interesele unor entităţi străine.  Tot domnul Iohannis încuraja introducerea unei moţiuni de cenzură, admitem cazul că PSD-ALDE nu mai are majoritatea. Când formează liberalii guvernul, când învaţă ce trebuie să facă la Bruxelles? Această moţiune, democratică în fond, nu trebuia introdusă acum, indiferent dacă  trece sau nu.
Revin, mulţumită acestor domni cocoţaţi în diferite funcţii, bine remunerate, cu multe avantaje materiale, care pe măsură ce ajung tot mai sus pe treptele ierarhice, devin mai deştepţi şi mai deştepţi. Precizez, s-au cocoţat acolo prin sufragiu popular nu prin examene grele susţinute în faţa unor academicieni. Domnilor, nu ajuns în fruntea statului, pentru că sunteţi deştepţi, sunteţi deştepţi fiindcă   aţi ajuns acolo. Doamne, încă o dată îţi mulţumesc pentru nebunia pe care o trăim şi pe care unii o numesc simplu-democraţie. Aşa o fi?                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...