sâmbătă, 8 decembrie 2018

Protestele din Paris


Parisul sub asediu. Acciza pe carburant a scos oamenii în stradă. Oare despre asta este vorba? Nu cred, asta a fost ocazia şi nu cauza. Guvernanţii, la presiunea străzii, au dat înapoi şi au amânat aplicarea accizei. În mod normal manifestaţiile trebuiau să înceteze, nu au încetat, nici nu vor înceta. Protestatarii au simţit slăbiciunea puterii, acum cer demisia preşedintelui Macron. Este foarte posibil ca preşedintele să demisioneze, asta nu înseamnă că se vor opri. Manifestanţii de acum nu seamănă cu cei de pe vremea lui De Gaulle, seamănă mult cu demonstranţii din nordul Africii. Sunt sigur că manifestaţiile se vor întinde ca o pecingine în toată Europa, mai ales în ţările UE.
Ce fac SUA, celelalte state civilizate când văd cum jandarmii lovesc protestatarii? Îmi amintesc cum se inflamau statele democrate când forţele de ordine din Egipt se luptau cu manifestanţii din stradă. În Egipt poporul era suveran. Acum poporul protestează, e violent, distruge,este un tăvălug, jandarmii arestează, lovesc, folosesc gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi, sunt sigur că nu Dragnea este în turela care acţionează jeturile de apă. Domnilor, poporul are dreptate? Este suveran? Macron este ales de popor, acum poporul, e drept, nu tot poporul, nici în Egipt nu era tot poporul şi totuşi Mubarak a căzut, Macron este într-o situaţie delicată, va demisiona? Dacă îşi va înainta demisia, jandarmii vor fi demoralizaţi, protestatarii vor câştiga teren, vor cere altceva, căderea guvernului, dizolvarea Parlamentului, eliberarea deţinuţilor, o nouă cădere a Bastiliei din 1789.
Vor fi greu de gestionat aceste manifestări. Întrebarea esenţială este următoarea: cine este în spatele acestor mişcări de o violenţă aproape fără precedent în Paris pe bulevardul principal? Am înţeles că acciza pe carburant a fost ocazia, dar cauza care este?
În 2011, aviaţia franceză bombarda pe Muammar al-Gaddafi şi oamenii lui. Era un dictator, un tiran,  revoluţionarii l-au omorât pe Gaddafi cu bestialitate, ţara, Libia, acum este în haos.
Istoria, ah, istoria, nu numai că se repetă, dar se şi răzbună.
Dacă protestarii violenţi au alte cereri, doleanţe, decât cei care au ieşit să demonstreze, să protesteze împotriva guvernului care mărise preţul pe litrul de combustibil cu aplicarea noii taxe, violenţele nu se vor opri.
Sper ca ordinea să fie readusă pe străzile Parisului. Pacea socială să fie întronată. Va fi posibilă această înţelegere doar dacă în stradă sunt oameni care protestează împotriva noii taxe, altfel Parisul va fi cuprins de flăcări, ferească Dumnezeu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...