luni, 10 august 2020

Mai bine interlop decât om cuminte


    De multe ori am scris că România nu este o Țară normală. Sincer să fiu, de fiecare dată, undeva în subconștientul, mereu îmi făceam mustrări, consideram că am fost prea dur cu Instituțiile statului, cu România în general. Însă, ultimele evenimente la care am fost părtaș prin intermediul agresiv al televiziunilor, m-au pus pe gânduri.
    Am aflat cu stupoare că oamenii nu-și pot îngropa morții din cauza faptului că aparținătorii sunt în carantină, iar instituțiile statului, cele plătite CU MULȚI BANI DIN BUZUNARUL POPORULUI, nu ridică un deget pentru a ajuta acești oameni aflați în durere și nevoi.
     Mi-am îngropat un unchi, un om de mare vază în localitate care făcuse mult bine locuitorilor, nu am putut merge în biserică decât 9 persoane, deși sute ar fi fost dornice să-l însoțească pe ultimul drum. Însă, unde-i lege, nu-i tocmeală.
     Din cauza stării de urgență, eram țintuiți în casă. Un cetățean a fost amendat că nu avea o nenorocită de hârtie în care trebuia să fie scris că el merge la farmacie, altfel moare dracului în casă din cauza bolii. Organele nu au înțeles durerea omului, nu i-a impresionat nici punga colectoare de urină pe care o avea la cingătoare, omul avea o drenă permanentă. Organul a aplicat legea, l-a amendat. Organul a fost vigilent. Cu organul nu te joci, el aplică legea.
     La fel de vigilent a fost organul, organele (polițiști, jandarmi, agenți de la protecția consumatorului, de la DSP) și când a avut nuntă o verișoară a Simonei Halep. Când erau 48 de persoane pe terasa restaurantului, unde urma să aibă loc petrecerea, au tăbărât organele și au oprit nunta. Erau așteptați cca 220 de invitați la o capacitate a terasei de 600 de locuri. Organul a fost ferm. Legea spune 50 și gata. Așa vă vreau băieți, băgați frica în oameni, dă-i dracului, după ce că abia au învățat să se spele pe mâini mai fac și nunți? Unde se trezesc nenorociții ăștia? În vreo ședință de guvern unde este un fel de cu„mască și fără mască”? La ziua lui Orban?
    Dacă s-ar fi numit Emi Pian, altfel ar fi stat lucrurile. Atunci organul devenea docil, înțelegător, amabil, slugarnic, supus, gata să închidă ochii la ce se întâmpla în curtea și în casa decedatului Duduianu. Drept este că și fumul de la proțapul unde se frigeau berbecuții și purcelușii intra în ochii organului, iar mirosul, aromele îi ploua în gură de nu mai putea să le spună rudelor îndurerate și cântăreților aflați pe post de bocitoare să păstreze distanța și să pună masca.
    Era multă jale, mult fum, multă lume, toți plângeau, toți urlau, toți se jeleau. Întreaga mulțime și erau destul de mulți, în mod ostentativ nu purtau mască, voiau să ia covidul să meargă lângă Emi Pian. Organul a înțeles durerea rudelor, nu s-au amestecat, i-au lăsat să se îmbrățișeze și să-și aline durerea.
    Mai mult decât atât, au făcut de gardă la catafalcul lui Duduianu jandarmii și poliția, dar și un detașament din forțele speciale, nu mai spun că erau și avioane care survolau. Merita acest om să aibă toate onorurile, făcuse mult pentru țară. M-am bucurat că l-au însoțit câteva sute de persoane pe ultimul drum, nu ca la unchiul meu unde au urmat dricul doar 9 oameni și cu popa 10. Pe unchiu îl chema Popa, bine, îl chema și popa în cimitir, însă el așa se numea: Popa Nicolae (Nicuță). Dacă unchiu ar fi fost un interlop în loc să fi fost un veterinar care să salveze animalele sătenilor de la moarte și el ar fi avut parte de înmormântare cu onoruri și avioane care să survoleze comuna. Unde nu este noroc, nu este.
Nu-i reproșez nimic lui Emi Pian, el a fost cuminte, a mers la locul lui, poate prea devreme, însă asta i-a fost soarta. Nu a cerut el excorte, nici poliție. Nici rudele lui Emi Pian nu au cerut. Nu. Organul s-a băgat în sufletul lor, i-a mirosit a friptură proaspătă. Ăsta când simte miros de carne friptă și de bani, cică banii nu au miros, poate, însă organul miroase banul de la distanță, nu se poate abține, vine peste tine și neinvitat.
    Uite cum unii români, care nu sunt interlopi, stau cu morții în casă pentru că DSP-ul are treabă, ori nu-și pot înmormânta rudele pentru că sunt în carantină, iar când este vorba de un băiat de frunte din clanul Duduienilor organul i-a poziția de drepți și umil așteaptă ordinele pe care binevoiesc a le da „băieții deștepții.”
Mai bine interlop decât om cinstit, mai bine ticălos decât om cuminte, poate așa îmi merge mai bine.
    Acest articol este un pamflet, sau aproape un pamflet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...